Autospordi uudised

Järgmisel aastal autoralli MM-sarja naasev Toyota alustab uue Yaris WRC testidega aprillis
Järgmisel aastal autoralli MM-sarja naasev Toyota alustab uue Yaris WRC testidega aprillis

Pool märtsi on läbi ja on aeg kokku võtta selle perioodi tähtsamad autospordiuudised.

Ott Tänak leidis oma kiires graafikus aega käia tutvustamas autospordi algtõdesid
Ott Tänak leidis oma kiires graafikus aega käia tutvustamas autospordi algtõdesid

Eesti parim rallisõitja Ott Tänak külastas teisipäeval Triobeti kardikeskust ning tutvustas Hannes Hermakülale saatest Ringvaade autospordi algtõdesid. Pärast õpetussõnade jagamist sõitsid mehed omavahel võidu. Kardispordi poolelt jagas omakorda õpetussõnu Talendi-sarja kasvandik ning värske Junior-klassi Eesti meister Mauris Põldma.

Kogu see aktsioon oli seotud sellega, et 27.03 stardib seal samas Triobeti kardikeskuses lastele mõeldud hobikardisari Talendi Rajale.

Videokokkuvõtet Oti õpetussõnadest ja ühisest kardisõidust saab näha järgmisel nädalal ETV eetris olevast Ringvaate saatest.

Väike eelvaade nähtav SIIN

Sarja kohta lähemalt saab lugeda SIIT

Sarja peakorraldaja Martin Haraku intervjuud Kuku raadiole saab järgi kuulata SIIT 

Rallifännid saavad MM-rallidel ka tänavu näha võistluspaari Abbring - Marshall
Rallifännid saavad MM-rallidel ka tänavu näha võistluspaari Abbring – Marshall

Hyundai teatas, et meeskond on sõlminud lepingu kolmeks tänavuseks MM-ralliks Hollandi võidusõitja Kevin Abbring´i ja tema britist kaardilugeja Sebastian Marshall´iga. Mehed tegid WRC debüüdi Hyundai i20 WRC roolis möödunud aastasel Rootsi MM-rallil ning ühtekokku osaleti eelmisel hooajal Korea autotootja võistlusmasinaga viiel MM-rallil. Parimateks tulemusteks jäi Rootsi ja Saksamaa ralli 11.kohad.

Võistluspaar Abbring – Marshall stardivad Hyundai neljanda autoga Portugali ja Sardiinia rallil. Kolmas ralli kus mehed osalevad on selgumas lähiajal.

Toyota rallimeeskonna juht Tommi Mäkinen teatas nädala alguses, et Toyota Yaris WRC 2017 võistlusmasina esimesed testid toimuvad aprilli alguses.

Algselt oli plaan testidega alustada juba sellele nädalal, kuid osade varuosade puudumise tõttu otsustati see edasi lükata.

Esimesed testikilomeetrid uue Yaris WRC-ga sõidetakse Soomes, kus asub ka meeskonna võistluskeskus.

„Oli väike võimalus, et saame testidega alustada märtsis, kuid kuna osad varuosad ei jõudnud õigeks ajaks kohale, siis alustame aprillis. Üldpildis ei muuda see midagi, sest oleme endiselt graafikus. Masina mootor ja muud vajalikud detailid on valmis ning puudu on vaid mõned väiksemad komponendid,“ sõnas neljakordne maailmameister Mäkinen ja praegune Toyota meeskonna juht enne eesootavaid teste.

Järgmisel aastal autoralli MM-sarja naasev Toyota alustab uue Yaris WRC testidega aprillis
Järgmisel aastal autoralli MM-sarja naasev Toyota alustab uue Yaris WRC testidega aprillis

„Alustame testidega Soomes, kuid mais on plaan liikuda Lõuna- ja Kesk-Euroopasse, kus soovime läbida palju testikilomeetreid. Võimalik, et esimesed testikilomeetrid uue Yarisega läbi mina, koos meeskonna inseneridega,“ jätkas soomlane.

Kuus MM-tiitlit võitnud, kuid 1999 aastal ralli MM-sarjast lahkunud Toyota meeskonna plaan tuleva aastaseks WRC hooajaks on ambitsioonikas ning selleks on Toyota Gazoo Racing meeskonnal koguni kaks eraldi testimeeskonda, et koguda võimalikult palju andmeid uue masina kohta.

Kas Ken Block tuleb ka Läti rallikrossi MM-etapile saab selgeks septembris
Kas Ken Block tuleb ka Läti rallikrossi MM-etapile saab selgeks septembris

Ralli-, rallikrossi- ja trikisõitja Ken Block avaldas märtsi alguses järjekorras kaheksanda GYMKHANA video, kus ta teeb 650 hobujõulisel Ford Fiesta RX masinaga endale omaseid hulle ja efektseid trikke. Hoonigan Racing Divisioni sõitja uut ja väga šeffi video, mis üles võetud Dubai tänavatel, lennujaamas jne.. saab näha SIIT

Eelmisel kuul teatas mees, et osaleb sel aastal ka rallikrossi MM-sarjas, seega on täiesti võimalik, et saame seda meest omasilmaga näha ka septembri lõpus Lätis, Riias toimuval MM-etapil.

Märtsi esimesel nädalavahetusel sõidetud Mehhiko rallil tegid ajalugu M-Sport meeskond ja Ford.

Fordi edusse on viie MM-ralli võiduga panustanud ka Markko Märtin
Fordi edusse on viie MM-ralli võiduga panustanud ka Markko Märtin

Mads Østberg´i Mehhiko ralli kolmas koht ja Éric Camilli meeskonna 1 punkt tähendas seda, et Fordist sai esimene tootja läbi autoralli ajaloo, kes on kogunud MM-punkte 200 järjestikusel MM-etapil. Sajanda järjestikuse punktikoha finišini jõudis meeskond 2008 aasta Türgi rallil, kui meeskonnale tõid kaksikvõidu Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala.

Meeskonna esimesed punktid selle rekordi tarvis kogusid 2002 aasta Monte-Carlo rallil legendaarsed mehed Carlos Sainz ja Colin McRae.

Sõitjad, kes on Fordile punkte toonud ja keda meeskonna boss Malcolm Wilson tänab on:

Hirvonen (95 Fordiga punktidel lõpetamist), Jari-Matti Latvala (56), Marcus Grönholm (29), Markko Märtin (28), Elfyn Evans (22), François Duval (19), Mads Østberg (15), Toni Gardemeister (13), Ott Tänak (12), Petter Solberg (11), Evgeny Novikov (11), Roman Kresta (10), Carlos Sainz (9), Colin McRae (9), Janne Tuohino (2), Henning Solberg (1) ja Éric Camilli (1).

Kogu selle perioodi jooksul on Fordi sõitjad võtnud kokku 889 katsevõitu ja kogunud 2811 tootjate punkti.

200 ralli jooksul on Fordi sõitja võitnud 20% toimunud etappidest ning olnud 154 korral poodiumil.  Kõige edukam on nende aastate jooksul oldud Rootsis, kus Fordil on ette näidata kuus esikohta.

Rõõm on tõdeda, et sellesse ajaloolisse rekordisse on oma panuse andnud ka eestlased Markko Märtin, kellel ette näidata viis rallivõitud ning Ott Tänak, kes panustanud Fordi edusse kahe poodiumikohaga.

Veel üks huvitav fakt selle kõige juures:

Alates Montest 2002 on meeskonna boss Malcolm Wilson lennanud kokku 1,050,575 lennumiili.

VW Polo R WRC on liikumas läbi aegade parima rallimasina rekordi suunas
VW Polo R WRC on liikumas läbi aegade parima rallimasina rekordi suunas

Kui Ford ja M-Sport tähistasid Mehhikos kahesajanda järjestikuse punktikoha täitumist, siis Volkswagen Motorsport tähistas meeskonna kaksikvõiduga lõppenud Mehhiko rallil 12 järjestikust MM-ralli võitu. Ühtlasi kordas VW sellega juba enda käes olnud rekordit, mis saavutati esmakordselt perioodil 2013 Austraalia ralli kuni 2014 Soome ralli. Praegusele võidukale rekordikordamisele pandi alus möödunud aastasel Portugali rallil.

Enne VW hoidis rekordit Citroen, kes suutis hooaja 2011 võita järjest 8 rallit.

42 rallist 37 võitu võtnud Saksa meeskond hoiab WRC rekorditeraamatus ka esikohta kõige suurema võiduprotsendiga meeskondade osas. Polo R WRC möödus masinate arvestuses võitudega Citroen C4 WRC-st ja tema ette jäävad nüüd vaid ralliajaloo klassikud – Subaru Impreza, Lancia Delta ja Ford Focus.

Fotod: Eesti Autospordiliit, Grzegorz Rybarski, Toyota, Motorsport.com, VW Motorsport, erakogu

Autor: Rauno Paltser