Teejuht võõras linnas

Salomon Running rakendusest on abi võõras linnas spordiradade leidmisel. Foto PointImages/Shutterstock.com

Paljud meist on hakanud aasta-aastalt järjest rohkem reisima. Olgu selleks siis äri- või puhkusereisid, sportlik inimene tahaks mõlemal juhul leida võimaluse ka trenni teha. Nüüd on Salomon loonud selle lihtsustamiseks hea lahenduse rakenduse Salomon Running näol, mis võimaldab kasutajatel otsida läheduses olevaid populaarseid spordiradu.

Salomon Running kaardirakendusele on kantud spordirajal ja selle läheduses olevad maalilised kohad ning ajaloolised vaatamisväärsused koos tähtsamate daatumitega. Lisaks on kaardile märgitud kõikvõimalikud trepid, mida läbides saab koguda lisapunkte.

Rakendust saab kasutada 23 riigis ja 90 linnas üle maailma. Meie lähiriikidest on võimalik rakenduse toel liikuda näiteks Soomes, Rootsis ja Inglismaal. Mõistlik on rakendus enne reisi kodus alla laadida, sest kuigi see ei ole väga mahukas, säästate selmoel aega linnaga tutvumiseks. Ennast tuleb ka rakenduse kasutajaks registreerida, et avada lisafunktsioonid. See on tehtud lihtsaks ja seda saab teha ka näiteks Facebooki kaudu.

Rakendus juhatab erinevatele treppidele ja nii muutub treening vaheldusrikkamaks. Foto Africa Studio/ Shutterstock.com
Rakendus juhatab erinevatele
treppidele ja nii muutub
treening vaheldusrikkamaks.
Foto Africa Studio/
Shutterstock.com

Rakendus näitas võimalusi

Katsetasin rakendust esimesel korral, kui viibisin Helsingis koosolekul, ja teisel korral samas linnas konverentsil olles. Pärast koosolekut jäi meil enne laevale minekut mõni tund vaba aega ja otsustasime kaaslastega rakenduse juhatusel väikese ringkäigu teha. Jalutuskäik muutus tõepoolest väikeseks seikluseks ja nalja sai päris palju. Nii leidsime pargi, mis oli nime saanud vana õlletootja järgi, ja saime teada, mis aastatel on ehitatud Helsingi kuulsaks maamärgiks olev katedraal. Lisaks läbisime suurel hulgal treppe, mida rakendus soovitas. Tekkis põnevus ja ootus, mida küll järgmised punktid pakuvad.

Teisel korral Helsingis konverentsil viibides otsustasin enne õhtusööki linnas jooksutreeningu teha. Panin jooksutossud jalga ja astusin hotelli uksest välja. Kui rakenduse sisse lülitasin, avastasin, et olengi keset jooksurada. Alguses joostes tundus rada kohati imelik, sest nii mõneski kohas tuli ringi minna, kuigi rakendus näitas võimalust otse liikuda. Hiljem selgus ka selle põhjus – kui jõudsin rajakaardile märgitud arhitektuuripunkti ja avasin selle kirjelduse, näitas see, et tegelikkuses kulges ratta- ja spordirada teest veidi allpool kanalis. Ilma rakenduseta ma seda ilmselt avastanud poleks. Tagasiteel sain niisiis seda mööda joosta.

Järgmisesse vaatamisväärsuse punkti jõudes soovitas rakendus vaadata selja taha, sest seal on parlamendihoone. Tõepoolest – seal see oli. Olin hoonest külje pealt lihtsalt liiklussaginas mööda jooksnud ega märganud seda. Raudteejaama jõudes juhatas rakendus teed jaama all olevat tunnelit pidi. Enne olin püüdnud seigelda läbi raudteejaama selle maapealsel osal ja omaette kirunud, miks rada küll nii halb on ja kuidas sellel üldse joosta saab. Niisiis võib öelda, et rakendus avas mu silmad ning tänu sellele muutus jooksutreening palju mõnusamaks ja ka huvitavamaks.

Ekraanitõmmis
Ekraanitõmmis

Sobib kergeks treeninguks

Rakenduse plussiks on kindlasti see, et kaardile märgitud spordirada oli põnev ja pakkus tõesti avastamisrõõmu. Lisaks saab treeningu lõpus näha oma jooksu kokkuvõtet: läbitud distantsi, keskmist kiirust, treeninguks kulunud aega ja ka raja jooksul läbitud vaatamisväärsuste, treppide jm arvu ning selle eest saadud punkte. Kogutud punktide eest saab hiljem lukustada lahti rakenduse lisafunktsioone.

Rakenduse miinuseks võib pidada puuduvaid häälkäsklusi, mistõttu tuleb pidevalt telefoni näpus hoida. Paraku võivad eesolevad ohud niimoodi tähelepanuta jääda ning võib komistada ja ninali käia. Tõsisemaks jooksmiseks on seetõttu rakendust veidi keeruline kasutada, kuid mõnusaks sörgiks või niisama jalutamiseks on sellest abi küll.

Kohati jääb rakendus ristmikel pikemalt mõtlema, nii et on keeruline aru saada, kas oled liikunud õiges suunas. Teiseks suuremaks miinuseks on kindlasti see, et linnade valik on suhteliselt piiratud ja kasutajatel pole võimalik ise uusi terviseradu andmebaasi juurde lisada.

Oma kogemusest lähtuvalt julgen väikestest miinustest hoolimata Salomon Runningut soovitada, kui teil on plaanis võõras linnas äri- või turismireisil olles väike treening teha. Eriti lõbus on seda kasutada mitmekesi, sest siis saab avastamisrõõmu jagada!

Rakendus on tasuta ja saadaval nii App Store’is kui ka Google Plays nime all Salomon Running.

Salomon CITYTRAIL app – http://citytrail.salomonrunning.com/en/

Tekst: Pille Muni
Artikkel ilmus Ajakirjas SPORT 2016 juulis