Laine Eriku naelkingad

adidas

Rahvusvahelises tippspordis hakkasid Eesti naissportlased edu saavutama vahetult pärast II maailmasõda. Suuri kordaminekuid oli mitmel alal, kuid olümpiamängudele jõudsid pärast ilmasõda esimestena ujujad Ulvi Voog ja Eve Uusmees ning kergejõustiklane Laine Erik (aastast 1979 Kallas).

Laine ErikLaine Erik-Kallas on ka esimene eestlanna, kes on osalenud kahtedel olümpiamängudel: 1964. aastal Tokyos ja 1968. aastal Mexicos. Ta on meie naisjooksjatest staadionil siiani saavutanud läbi aegade parimad tulemused: 800 meetri jooksus olümpial 6. koht (1964), universiaadi esikoht (1965) ning kolm NSV Liidu meistritiitlit (1964, 1967–1968). Lisaks kuulus ta 3 x 800 meetri jooksus maailmarekordi püstitanud NSV Liidu võistkonda ning on mitmekordne Eesti rekordite parandaja ja paljukordne Eesti meister.

Eesti spordimuuseumis olevad Laine Eriku naelkingad annavad aimu sellest, et meie tollaste tippkergejõustiklasteni jõudsid ka Lääne sportimisvahendid. 1956. aastal 14-aastasena, kui Laine Erik saavutas oma esimesed ülekaalukad võidud rajooni tasemel, jooksis ta veel naelikuteta. Suurvõistlustele minnes oli tal juba ajastule vastavad jalatsid olemas. Varasemad muuseumis olevad naelikud on Puma firma toode, mudel valmis 1964. aasta olümpiamängudeks, ja Erik võitis nendega esikoha 1967. aasta NSV Liidu rahvaste spartakiaadil. Järgmisel aastal võistles ta juba Adidase jalanõudega Mexico olümpial ja võitis nendega samuti järjekordse NSV Liidu meistritiitli.

Puma

Tekst ja fotod Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum