ajakirja Toetavad

Dieedipüünistest välja

Dieedilõksud

Ilmselt nõustuvad paljud lugejaid tõsiasjaga, et toit võib vahel vastupandamatult ahvatlev tunduda. Eriti olukordades, kus igapäevastress lööb peakohal kokku ja kuidagi on vaja oma emotsioonidega toime tulla. Eneselegi teadmata võime sattuda toidupüünistesse, mis mõjutavad otseselt meie paisuvat keskosa.

Kas vahel on nii, et tormad sööma alles siis, kui nälg kipub silmanägemist võtma? Või seni, kuni teised on lauda istunud, oled sina juba oma taldriku puhtaks saanud ja piilud silmadega magustoitu? Sellisele kirjeldusele vastab näiteks liigsööja dieedipüünis.

Brian Wansink on oma raamatus „Arutu söömine. Miks me sööme rohkem, kui arvame” tabavalt kokku võtnud viis peamist dieedilõksu, millega me kõik ühel või teisel viisil oleme kokku puutunud. Kui leiad, et mõne püünise kirjeldus käib just sinu kohta, siis loe tähelepanelikult ka pakutud lahendusi.

Viis peamist dieedilõksu ja lahendused neile

Liigsööja

Liigsööjad söövad enamasti ainult söögikordadel, kuid nad söövad liiga palju, tühjendades alati hoolega kogu taldriku. Nad söövad sageli nii kiiresti, et nende kõht on pärast sööki ebamugavalt liiga täis. Liigsööjad leiavad, et neil on lihtsalt „hea isu”. Kodus võtavad nad sageli teise portsu lisaks.

Ära kuhja endale liiga suurt portsu!
Ära kuhja endale liiga suurt portsu!

Võimalikud lahendused liigsööjale: kujunda oma õhtusöök ümber!

* Proovi laule mitte tuua suuri kogused, välja arvatud köögivili ja salat.

* Muuda õhtusöök ilusate lauanõudega elegantseks, kuid kasuta väiksemaid taldrikuid ning kõrgemaid ja kitsamaid klaase.

* Jälgi söömiskiirust! Aeglusta tempot, et isu söödud kogusele järele jõuaks. Aeglane muusika võib aidata.

* Väldi liiga paljude toiduainete lauale kuhjamist. Mida erinevamaid toite laual on, seda rohkem inimesed söövad.

* Jäta alati midagi taldrikule alles.

* Söö magustoiduks rammusate roogade asemel puuvilju.

* Rakenda poole taldriku reeglit: pool taldrikut olgu täidetud juurviljadega, teine pool valkude ja täisteratoodetega.

Näksija

Näksijad sirutavad käe ükskõik millise saadaoleva toidu järele, tavaliselt umbes kolm korda päevas. Kuigi nad armastavad igasuguseid näkse, on mugavus neile harilikult maitsest tähtsam. Nad lähevad harva kommikausist niisama mööda. Näksimine võib olla neile halb harjumus, mis annab põhjuse püsti tõusta ja ringi liikuda või telerit vaadates või lugedes midagi kätega teha. Nad võivad näksides näljased olla, kuid näksivad enamasti pigem harjumusest kui näljast.

Eelista tervislikku näksimist
Eelista tervislikku näksimist

Võimalikud lahendused näksijale: väldi näksimislõkse!

* Proovi näkse mitte varuks osta. Kui pead ikkagi ostma, siis vali need, mis meeldivad su perele, kuid mitte sulle endale.

* Tee maitsvad näksid raskesti kättesaadavaks. Pane need kapi või külmkapi kaugeimasse nurka. Hoia ahvatlevaid hõrgutisi fooliumis.

* Kui sul tekib himu mingi toidu järele, leia sellele aseaineid. Sageli sobivad selleks krõmpsuvad puu- ja juurviljad. Osta erinevaid värvikaid juurvilju, lõika need parajateks tükkideks ja pane külmiku esimesele või teisele riiulile.

* Näts võib hoida sind eemal krõpsudest, küpsistest, jäätisest ja kommidest.

* Näksi ainult laua ääres – köögis või söögitoas.

* Ainsad laual olevad toidud peaksid olema tervislikud. Pane küpsisevaagna asemele puuviljataldrik!

* Proovi mitte süüa otse pakist. Pane õige portsjon alati mingisse nõusse, et teaksid täpselt, kui palju sööd.

Peoloom

Peod – Rootsi lauad, vastuvõtud, piknikud – on keskkonnad, kus toit kaasneb äri või lõbuga ja seal on lihtne unustada, kui palju sa juba söönud või joonud oled. Peoloomad on tihti professionaalid, kes sageli väljas söömas-joomas käivad, või vallalised öösiti pidutsevad noored.

Söö rohkem köögivilju
Söö rohkem köögivilju

 Võimalikud lahendused peoloomale: ära pidutse nii tormakalt!

* Seisa toidulaudadest ja suupistetest pisut kaugemale.

* Iga kord, kui laualt toitu tooma lähed, pane taldrikule ainult kaks asja.

* Tekita toidukogusega täiskõhutunne: söö palju kasulikku (köögiviljad) ja vaata, kas kõhtu jääb veel muuks ruumi.

* Kui arvad, et tähtis (või lõbus) vestlus su tähelepanu kõrvale juhib, pane toidutaldrik käest ja keskendu ainult vestlusele. Pea meeles, et mida enam sa keskendud inimestele või meelelahutusele, seda rohkem kaldud sööma.

*Kui kavatsed minna kokteiliõhtule või Rootsi lauaga õhtusöögile, siis saabu hiljem või lahku varem. Kui saabud hiljem, on enamik paremaid palu juba ära söödud. Lahku varem ja sul on lihtsam vältida teist või kolmandat magustoiduportsu.

Restoraninautleja

Paljud meist ei söö kodus lõuna ajal, kuid restoraninautleja ka õhtustab vähemalt kolm korda nädalas väljas. Nagu peoloomad, nii einestavad ka restoraninautlejad sageli tööandja kulul. Nad võivad olla ka rikkad gurmaanid või kolmekümnendates eluaastates keskmisest jõukamad paarid, kellel pole lapsi.

Ära unusta vett
Ära unusta vett

Võimalikud lahendused restoraninautlejale: pane paika restoranireeglid!

* Rakenda võta-kaks-reeglit ja telli ükskõik millised kaks neist: eelroog, jook või magustoit.

* Kui leivakorv on laual, sööd sa kahtlemata ka leiba, niisiis palu ettekandjal see toomata jätta või varakult ära viia. Võid selle ka lihtsalt teise laua otsa tõsta.

* Enne sööma asumist palu ettekandjal osa toidust ära pakkida, et saaksid selle koju viia. Nii ei saa sa järele anda ahvatlustele kõik korraga alla kugistada.

* Telli vett ja joo seda vaheldumisi muu joogiga, mida tellisid.

* Istu selle inimese kõrvale, kes on teie lauas kõige aeglasem sööja. Kasuta teda tempohoidjana. Hakka alati viimasena sööma ja pane kahvel pärast iga suutäit käest.

* Kui tahad magustoitu, vaata, kas keegi on valmis seda sinuga jagama. Parimaks osaks magustoidust on kaks esimest suutäit.

Arvutiekraani ees (või autoroolis) einestaja

Nad söövad kiiresti, istudes kas arvutiekraani ees või autos. Arvutiekraani ees einestajad söövad töölaua taga osalt selleks, et säästa aega, kuid sagedamini väldivad nad lihtsalt tülikat korralikku lõunasöögi hankimist. Asi pole selles, et neil oleks väga kiire – neil puudub lihtsalt motivatsioon. Kui õige inimene tuleks ja nad lõunale kutsuks, siis nad ilmselt läheksid, kuid sagedamini näksivad nad midagi toiduautomaadist saadut või haaravad puhvetist saiakese.

Võta tervislik toit kaasa
Võta tervislik toit kaasa

Võimalikud lahendused autoroolis ja tööl einestajale: vaheta käiku! võta toit kaasa!

* Võta söök kodust kaasa. Isegi kui teed seda ainult paar korda nädalas, on see kasulik, sest nii kontrollid sa oma toiduvalikut paremini.

* Täida oma töölaua sahtel või puhketoa külmik jogurti või tuunikalakonservidega. Valgud võivad näksirünnaku kahjutuks teha.

* Sule arvuti või peata auto söömise ajaks. Kui keskendud sellele, mida sööd, võid koguni avastada, et sulle tegelikult ei meeldigi automaadist või kiirtoidurestoranist saadav toid.

*Rakenda toidupoliitikat ja toiduga kauplemist. Näiteks: esimene asi, mida tööl sööd, on puuvili; ahvatleva näksi söömine tähendab jalutuskäiku lõunapausi ajal jne.

* Näri nätsu, et vältida igavusest või stressist söömist.

* Asenda iga teine karastusjook veega. Kontori õhk kipub kuiv olema ja me arvame sageli, et oleme näljased, kuid tegelikult oleme lihtsalt janus. Täida oma veepudelit kolm korda päevas.

Lihtsad nõuanded

* Lõksus olemine ei pea kestma igavesti, sest mõnikord võib aidata lihtne ja leidlik nõuanne. Näiteks minu terviseedendamise praktikas on väga paljusid aidanud soovitused süüa aeglaselt, valida väiksem taldrik, tarbida teadlikult vett vms kohe tehtav muudatus.

*Kui leiad end mitmest dieedipüünisest korraga, vali muutmiseks ainult see, mis sind praegu kõige rohkem mõjutab, ja liigu järk-järgult edasi järgmiste lõksude murdmiseni.

Soovin sulle edu ja tugevat tahet teadlike valikute tegemisel!

Tekst: Mirko Miilits, www.mirkomiilits.ee

Foto: Shutterstock.com

Lisa esimene kommentaar

Kommenteeri

Your email address will not be published.


*