Kuidas kell käib? Valdo Jahilo võrdleb spordikelli ja aktiivsusmonitore

Fitbit-Alta-HR

Harrastussportlane ja tempomeister Valdo Jahilo katsetas aktiivsusmonitore ja spordikelli ning jagab meiega oma tähelepanekuid.

Mul on külge jäänud harjumus alati heita pilk vestluspartneri käekellale. Ma ei tee seda teadlikult või mingi tagamõttega, pigem alateadlikult, sest mulle on käekell kujunenud väga oluliseks abiliseks ja igapäevaseks aksessuaariks.

Viis katsealust

Testimiseks sain viis fitnessikella: Fitbiti perekonda kuuluvad Alta HR, Charge 2 ja Surge ning Polar m200 ja Garmin Forerunner 35. Etteruttavalt võib öelda, et kui on soov elada aktiivset elu, liikuda ja vahel treenida, leiab nende seast sobiliku kaaslase päris kindlasti.

Nende kõigi eripäraks on nutivalmidus ja ühilduvus nii telefon kui arvutiga. Veelgi enam – mõni ei võta nende abita piltigi ette, rääkimata navigeerimisest, sest kell ise võib olla teinekord ühegi nuputa, mis paneb juba ainuüksi nende sisselülitamise juures nõutult kukalt kratsima. Kõik mudelid lugesid pulssi otse randmelt, mis muudab selle jälgimise ööpäeva jooksul lihtsamaks kui silmade pilgutamise.

AltaHR
Fitbit Alta HR

Elegantne randmevõru Fitbit Alta HR

Fitbit Alta HR näeb välja nagu unisex käevõru, mida võiks vabalt kasutada ka aksessuaarina. Aktiivsusmonitor aktiveerub siis, kui see käel oma rinna kõrgusele tõsta või sõrmega ekraani alaosa lähedale rihma peale koputada.

Fitbit Alta HR kuvab astutud samme, mõõdab randmelt pulssi, näitab läbitud vahemaad, kulutatud kaloreid ja seda, palju on päeva peale kogunenud aktiivseid minuteid.

Tootja ise ütleb, et mudelil on võrreldes teiste sarnaste toodetega kauem kestev aku. Igatahes peab see laetuna vastu seitse päeva. Nutiseadmes oleva äpiga saab muuta kella sihverplaadi kujundust ja ka seda, kas ta kuvab andmeid horisontaalselt või vertikaalselt.

Fitbit Alta HR sobib hästi näiteks tööl käiva mehe või naise randmele, kes soovib oma liikumisharjumuste kohta lisainfot saada. Näiteks kui oled liialt kauaks ühte asendisse passima jäänud, tuletab see meelde, et on aeg liigutada.

Fitbit Charge 2
Fitbit Charge 2

Mitme näoga kaaslane

Fitbit Charge 2 on eelmise mudeli rohkemate võimalustega targem vend. Charge 2 laseb valida eri spordialade – rattasõidu, intervalltreeningu, jooksmise, jõusaali, jooksulindi, jõuharjutuste või kardioharjutuste vahel. Nii ei saa enam rääkida pelgalt aktiivsusmonitorist, vaid selle laiendusest. Aku kestab olenevalt funktsioonide kasutusest kuni viis päeva. On pritsme-, kuid mitte ujumiskindel.

Kui üldse tuua välja mõni miinus, siis nimetaksin nii Alta HR kui Charge puhul seda, et ekraanil kuvatakse andmeid vaid viie sekundi jagu, siis lülitub ekraan taas tumedaks. Nii et kui kohe tähele ei pane, on andmed viivu pärast juba kustunud ja need tuleb uue sõrmekoputusega sealt üles äratada.

Fitbit Charge on 2 igati elegantne nutivõru, millega saab vajadusel kõik trennid tehtud. Harrastajale on see hea abiline, sest juures on ka stopperi funktsioon.

Fitbit Charge 2 on loodud terviseteadlikule kasutajale, kel silme ette seatud eesmärgid, mille poole püüelda või ennast nende suunas liikudes joonel hoida.

Fitbit Surge
Fitbit Surge

Fitbiti spordikell

Fitbiti valikust annab spordikella mõõdu välja Surge’i-nimeline eksemplar. Või nagu nad seda ise nimetavad – fitness super watch.

Sama mudel anti eelmisel sügisel abiliseks ka SEB Tallinna maratoni tempomeistritele. Sisseehitatud GPS-iga kell leiab signaali suhteliselt kähku üles ja annab displei kolmel real soovitud tagasisidet läbitud vahemaa, kulunud aja, pulsisageduse või muu huvipakkuva kohta. Kuvaridasid on võimalik oma soovi järgi muuta. Põhjus, miks ma selle kella sügisel tempomeistrina siiski käe peale panemata jätsin, peitub aku kestuses – seda lubatakse kõikide vilede ja tulede rakendamisel vaid viieks tunniks (GPS-ita peab aku vastu seitse päeva). Mina olen olnud aga just viie tunni tempomeister.

Kellal on nii nupud kui puutetundlik ekraan, ent joostes ei ole niiske sõrmega väikesele ekraanile pihta saada siiski alati kõige mugavam. Erinevalt teistest Fitbiti mudelitest ekraan välja ei lülitu ja on kogu aeg töös. Lisaks kõigile aktiivsusmonitori funktsioonidele kuvab see ekraanile ka telefonikõnesid ja sõnumeid, kella vasema nupuga saab kontrollida ja vaadata, milline muusika nutitelefoni kõrvaklappides parasjagu mängib. Mudel ei ole ujumiskindel, kuid pärast treeningut pesema minnes võib selle siiski käele jätta.

Fitbit Surge toob kasutaja stardijoonele, pakkudes konkurentsi ja võimalusi eneseületusteks ning oma võimete tundmaõppimiseks. Hea abimees pühapäevasportlasele, kes spordib selleks, et võita iseend ja nihutada piire.

Polar m200

Üllatusteta kvaliteet

Polar m200 kellarihma kinnitus on konkurentide omadest universaalseim ja ka libisemiskindlaim. Kella ennast saab rihmakorpusest välja vajutada – nii on seda ka parem laadida.

Ainus mudel, kus sihverplaat on ümar. Displei enda resolutsioon meenutab aga sama mudeli 15 aasta tagust taset – selle kuvamiskvaliteet pole kahjuks oluliselt paremaks muutunud.

Kell vajab sisselülitamiseks Polar Flow äppi. Selle abil on võimalik nii treeninguid planeerida, treeningteavet sünkida kui seda teistega jagada. Kella enda kasutusloogika on lihtne ja intuitiivne – ühe vajutusega saab valida eri funktsioone ja sama nuppu pikemalt all hoides nendesse siseneda.

Kasutusvõimalusi on Polaril aga kuhjaga. Lisaks GPS-ile, aktiivsusmonitorile ja nutiseadme teavitustele pakub Polar enam kui sadat eri spordiprofiili, mille hulgast saab valida oma treeningkordade jaoks just õige ala. Ja mis veel – selle mudeliga saab lõpuks ka basseini minna!

Minu hinnangul on tegu jooksjale ja jooksmisele keskendunud mudeliga. Nii saab näiteks võrrelda oma kiirust maratoni maailmarekordiga või vaadata, milline oleks Cooperi testi tulemus sinu praeguse tempo juures.

Ilma nutikella teavitusteta peab aku aktiivsuse jälgimise ning igapäevase ühetunnise treeningu ajal GPS-i ja südame löögisageduse monitori kasutamise juures vastu kuus ööpäeva.

Garmin Forerunner 35
Garmin Forerunner 35

Kõige õhem mudel

Garmin Forerunner 35 on teistest õhem ja elastseima rihmaga, selle displei on suur ja selge, sisseehitatud GPS mõõdab kiirust, läbitud vahemaad ja kaardistab liikumist, mõõdab pulssi 24/7, võimaldab jälgida oma liikumist reaalajas ja juhtida muusika mängimist, samuti teavitab see sissetulevatest kõnedest. See on ainus mudel, mis töötab äppidest sõltumatult ka iseseisva spordikellana.

Kõik treeningandmed salvestatakse otse kella (kuni seitse treeningut) – pane lihtsalt käele ja jookse! Hiljem laeb kell ise nutitelefoni kaudu andmed sinu Garmin Connect kontole, kust võid neid täpsemalt analüüsida.

Aku peab treeningrežiimil vastu 13 tundi ja säästurežiimil üheksa nädalat! Sellest valikust on Garmin Forerunner 35 seega kõige universaalsem ja kasutajasõbralikum mudel, mida ei pea kogu aeg laadimiseks juhtmega taga ajama.

Enne rohkemate funktsioonidega ja kallimale spordikellale üleminekut on Forerunner 35 minu meelest parim valik teadlikule spordiharrastajale, mida sünnib kena väljanägemise tõttu vabalt kanda ka igapäevase ajanäitajana.

Täname Klick Eestit, kes testimiseks kellad andis!

Tekst: Valdo Jahilo

Fotod: Tootjad