Vee all avaneb müstiline maailm!

Sukeldumine

Suvi on aeg, mil ka Eestis saab tegeleda eri veespordi aladega. Ja mitte ainult vee peal, huvitavam maailm võib avaneda hoopis vee all!

Selleks, et turvaliselt veealuse maailmaga tutvust teha peaks esmalt läbima sukeldumiskoolituse. Võid olla kindel, et selle tulemusena leiad endale uue ja ainulaadse vabaaja veetmise võimaluse ning muudad ka oma puhkusereisid põnevamaks ja väärtuslikumaks. Ka Eestis on hulgaliselt võimalusi sukeldumisega tegeleda. PADI 5* IDC Sukeldumiskeskus Oxygene Tallinn annab sulle võimaluse käia koolitusel ja nautida sukeldumist oma ala professionaalide juhendamisel.

Kursused algajatele

Oxygene Tallinnas korraldab sukeldumiskursuseid kõige madalamast tasemest kuni instruktori tasemeni välja. Kuna Eestis võtab üpris kaua aega, et vesi soojeneks, siis kõige parem aeg kursuse läbimiseks ongi just suvel.

Baaskursus koosneb kolmest osast: teooria, basseinikoolitus ja avaveepraktika. Kõik osad lõppevad hindamisega instruktori poolt. Kui kohe ei taha ennast kursusele kirja panna, siis võib esmalt ette võtta proovisukeldumise, kus tutvutakse sukeldumisvarustusega, räägitakse põgusalt teooriast ning proovitakse ka sukeldumist. Kui avastad siis, et sukeldumine on sinu jaoks, võid edasi minna PADI Open Water Diver kursusele.

PADI OWD litsents võimaldab iseseisvalt (ilma instruktori järelvalveta), koos paarilisega sukelduda üle maailma erinevates sukeldumiskohtades kuni 18 meetri sügavusele. Samuti oskad peale kursust oma sukeldumisi planeerida, saad rentida sukeldumisvarustust ja lasta täita selleks suruõhu balloone.

Sukeldumine

Kontrolli ka tervist

Alates 10. eluaastast on võimalik läbida PADI Discover Scuba Diving programm ehk proovisukeldumine ja tulla ka baaskursusele. Nooremad kui 15-aastased kursuse läbinud saavad Junior Open Water Diver sertifikaadi ning sukelduda on neil lubatud vaid koos sukeldumisprofessionaaliga (Divemaster, Instruktor). Eelnevalt JOWD sertifikaadi saanul kaob 15-aastaseks saades see piirang automaatselt, ei ole vaja läbida lisakoolitust.

Noorematele, alates 8. eluaastast, pakub Oxygene Tallinn sissejuhatust põnevasse veealusesse maailma PADI Bubblemaker programmis, milles osaledes saab sukeldumisvarustusega ja instruktori professionaalse järelvalve all minna basseinis vee alla ja proovida, kuidas seal saab põnevalt mullitada.

Hea on ka teada, et enne sukeldumistegevuse ettevõtmist tuleb täita küsimustik tervise kohta. Kui kasvõi ühele küsimusele tuleb vastata JAH, siis on vaja hankida perearsti kinnitus, et see JAH ei takista sukeldumisega tegelemast. Tervislikke põhjuseid, mis sukeldumist välistaks, on küll vähe (näiteks kopsuhaigused, südamehaigused, epilepsia, kõrge vererõhk), kuid igaüks vastutab oma tervise eest ja kes vähegi kahtleb, võiks kindlasti perearstiga konsulteerida.

SukeldumineAlusta kohe!

Kert Meidra Oxygene Tallinnast soovitab sukeldumist proovda kõigil, kel tervis korras. “Isegi, kui selle ala juurde ei jää, on elamus igal juhul huvitav,” kinnitab ta. Samuti kutsub Kert huvilisi sukeldumislaagritesse, mida suve jooksul Eestis korraldab. “Sukeldumislaagrid on äärmiselt mõnus ettevõtmine, kus huvilised kogunevad nädalavahetuseks mõnes sukeldumiseks sobivas asukohas (saared, järved, jne) ja lisaks ohtrale sukeldumisele veedavad ka mõnusalt koos aega,” tutvustab ta ja lisab, et laagritesse on oodatud nii sertifitseeritud sukeldujad, kui ka proovisukeldumise huvlised ja ka nende pereliikmeid. “Laagrites pakume alati toitlustust, kiirpaadiga ülevedu mandrilt ja tagasi ning sukeldumistegevuste organiseerimist. Tavaliselt võtame ette ka mõne ekskursiooni, kui laagri asukoht selleks võimalust pakub.”

LogoKui sul tekis veealuse maailma vastu huvi, siis on just nüüd õige aeg ennast kurusele või laagrisse kirja panna.

Rohkem infot kursuste ja laagrite kohta leiad siit: sukeldumine.ee

Samalt lehelt leiad ka infot sukeldumisvarustuse müügi, rendi ja hoolduse kohta, saad lugeda sukeldumisväljasõitude korraldamisest (kaldalt ja paadiga), tuukritöödest ja ürituste korraldamisest (proovisukeldumine sünnipäeva või firmapäevade raames).

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Rauno Volmar / Shutterstock.com