Sõna võtab King of the Rock peakohtunik – Jegor Mitrofanski

KOTR
Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Jegor Mitrofanski vastutab selle eest, et laupäevases Red Bull King of the Rock (KOTR)  tänavakorvpalliturniiri finaalis kõik sujuks. Uurisime, kellega on tegu ja mis nõuandeid on tal platsile minejatele.

Turniiri ajal on peakohtuniku ülesanded küllalt lihtsad – ta koostab turniiritabeli ja sisestab sinna jooksvad tulemused. Kuid hoolitseb ka selle eest, et turniir sujuks ja kohtunikud peaksid ajakavast kinni. Samuti on ta valmis, et lahendada võimalikud protestid ja jooksvad probleemid.

Jegor, milliseks pead tänavakossu kultuuri taset Eestis?

Tänavakorvpall, mida nüüdseks tuntakse peamiselt 3×3 nime all on Eestis väga heal tasemel arvestades, kui väike riik me siiski oleme. Tänavakorvpalli turniire on minu teada Eestis korraldatud 90. aastatest alates pea iga suvi, kuid peab tõdema, et mängu iseloom on selle ajaga väga palju muutunud. Kui ise kunagi tänavakossu mängisin, mäletan, et sellel oli pigem “maadlus korvpalliga” kuvand. Kuid viimastel aastatel kui FIBA on panustanud väga palju 3×3 korvpalli arengusse on oluliselt tõusnud nii tase, atraktiivsus kui ka mängijate oskused. Enam ei piisa sellest kui võistkonnas mängib kolm suurt kandilist poissi, kes vastased lihtsalt pikali jooksevad. Ka reeglid on muutunud oluliselt karmimaks ning mängu distsiplineerinud. Heaks taseme määrajaks võiks olla FIBA 3×3 maailma ranking, kus Eesti asub hetkel tugeval, 13. positsioonil.

KOTR
Jegor Foto: Andrei Ozdoba / Red Bull Content Pool

Mis teeb 1:1 vastu mängu mängijatele raskemaks? Kas pinge on rohkem laes?

Raskemaks teeb 1:1 mängu see, et sul lihtsalt pole kellelegi sööta. Kujuta nüüd ette, kui pead mängijana 5:5 tavamängus saama hakkama ilma tiimikaaslasteta – pidevalt põrgatad, viskad, üritad lauapalle saada – pole hetkegi, kus saad ennast lõdvaks lasta. Kvalifikatsiooniturniirid on näidanud, et nii mõnigi heas füüsilises vormis mängija on pärast teist või kolmandat mängu omadega täitsa läbi. Pinget on kindlasti rohkem – paljud mängud lõppevad viimastel sekunditel ja seal on juba suur roll õnnel.

Viis mängija viga viie minuti jooksul tähenab automaatset kaotust. Mis on põhilised vead, mida tehakse?

Kuigi viis viga tundub justkui vähe, oleme vaid üksikutel turniiridel jõudnud olukorrani, kus mäng lõppeb sest mängija teeb kõik oma vead täis. Ka kohtunikud on instrueeritud vilistama vigu, mis mängu mõjutavad, mitte igat väiksemat puudet. Põhiliselt esineb kahte tüüpi vigu – taktistatakse määrustevastaselt ründemängijat, kes on kaitsemängijast kiiruse või tehnikaga mööda mängimas või siis kui üritatakse ründemängija viset blokeerida.

Millised on sinu soovitused platsile minejatele?

Jaota oma energia võrdselt viie minuti peale ning ära loobu viimasel minutil ka siis, kui oled viie või enama punktiga taga. Kvalifikatsioonietapid näitasid, et ka 7-8 punktisest kaotuseseisust on võimalik viimasel minutil välja tulla.

Kuidas erineb 1:1 vastu mäng võrreldes tavalise mänguga kohtunike jaoks?

Kohtuniku jaoks on 1:1 mäng kindlasti lihtsam kui muud formaadid – pead jälgima ainult ühte paari. 5:5 või 3:3 formaadis peavad kohtuniku silmad olema ka nendel paaridel, kelle vahel palli parasjagu ei ole – seal juhtub tihtipeale tõukamisi, kinnihoidmisi jms. Keerulisem on 1:1 puhul näha päris täpselt kellest pall väljaku teises otsas välja läheb, kuid selleks kasutame olulisemates mängudes kahte kohtunikku.

Tekst: Katherin Liimets

Fotod: Red Bull Content Pool