Reisimine ja tervislik toit

Toitumine ja reis

Lugeja küsib: Mina suudan ikka ja alati reisil olles kõik metsa keerata. Kui kodus ja tööl olles saab nii enam-vähem korralikult toituda, siis reisil mitte. Kui reisida Eesti piires ja bussiga, siis mis oleks kõige parem ja õigem söök, mida süüa? Minu üks halb harjumus ongi see, et kui sõidan kuhugi bussiga, siis peab alati kotis midagi kaasas olema, et näksida.

Vastab tervisekonsultant Mirko Miilits:

Vajadus näksida ja reisil toiduvalikute pärast muretsemine võivad olla häirivad tegurid, mis segavad meelerahu. Võtan küsimuse pulkadeks lahti ja annan esmase tagasiside. Loodetavasti leiab lugeja siit enda jaoks mõtteid ja ideid.

Suhtumine – sul on juba tegelikult hästi!

Mina suudan ikka ja alati reisil olles kõik metsa keerata. Kui kodus ja tööl olles saab nii enam-vähem korralikult toituda, siis reisil mitte.

Näed positiivselt oma igapäevavalikute tegemist kodus ja tööl. Ilmselt veedadki suurema osa oma ajast mitte reisides ja seetõttu on ka menüü ju tegelikult kontrolli all. Paljud kipuvad muretsema toiduvalikute pärast reisil või kodust eemal olles. Siinkohal aitab eluterve loogika, et meie kehasid mõjutab kõige rohkem see, mida temaga kõige enam teeme. Kui pidevalt jalutada, siis keha kohaneb liikumisega ja kiireneb ainevahetus. Kui pidevalt, mitmekülgselt ja vastavalt kõhutundele süüa, siis optimeerib organism rasvade talletumise kiirust ja kehakoostist. Ajutised kõrvalekalded ei ole kindlasti katastroof ja elu tahab elamist. Sünnipäeval koogitüki söömine või reisil olles uute toitude ja jookide manustamine peabki olema maitseelamus. Vastasel juhul hakkame ennast liigselt piirama ja see tekitab pikas plaanis hoopis suurema tõenäosuse tagasilöökideks.

Toitumine ja reis

Dieedipüünis – näksija

Kui reisida Eesti piires ja bussiga, siis mis oleks kõige parem ja õigem söök mida süüa?

Minu üks halb harjumus ongi see, et kui sõidan kuhugi bussiga, siis peab alati kotis midagi kaasas olema, et näksida.

Näksimine on üks levinumaid söömisharjumusi ja dieedipüüniseid. See võib sageli esineda koos liigsöömisega ehk sööme ka siis, kui kõht on juba täis.

Kui on harjumus võtta alati bussisõidule midagi söömiseks kaasa, siis esmalt tulekski tegeleda toiduvalikuga. Näksimisest iseenesest loobuma ei pea ja veidi planeerides saab olukorra enda kasuks pöörata.

Mida näksida?

Vesi. Üks lihtsamaid isupeletajaid. Kui veejoomine pole harjumuseks saanud, siis tuleks kindlasti proovida. Vesi aitab ainevahetusele kaasa, annab vajalikke mineraalaineid ja võib vähendada näksimise tungi.

Köögiviljad. Üldlevinud soovitus on proovida köögivilju, sest need annavad vähe kaloreid, kuid sisaldavad palju kiudaineid ja vett. Porgand, kaalikas, kurk jne võivad olla heaks alustalaks.

Puuviljad. Õun ja banaan annavad maitsva elamuse ja sisaldavad palju vitamiine. Soovitan kombineerida neid köögiviljadega, et menüüd mitmekesistada. Näiteks sisaldavad rammus banaan ja avokaado vajalikke taimseid rasvu ja aitavad magusaisu peletada.

Toekas vahepala. Kui reis on pikemalt ette teada ja on võimalik endal toitu kaasa teha, siis on valikuid pea lõputult. Kui valmistada toekas vahepala võileiva või smuuti näol, võib edasine näksimise isu hoopis ära kaduda. See nõuab küll veidi rohkem planeerimist, kuid loob maitseelamuse täpselt enda soovidele vastavalt.

Toitumine ja reis

Mida arvata pähklitest ja kuivatatud puuviljasegudest?

Pähklid ja kuivatatud puuviljad võivad samuti valikus olla, kuid sellisel juhul tuleks enne reisi nende kogus täpsemalt valmis panna. Näiteks 1–2 peotäit pähkleid või kuivatatud puuviljasegu on üldiselt päevaseks koguseks sobilik. Tegemist on väga energiaküllase toiduvalikuga ja näksides võib kogus mitmekordselt üle vajaduse minna.

Kui on soov näksimisest vabaneda, siis võib proovida järgmisi nippe.

1.     Leia asendustegevus. Näksimise näol on tegemist tegevusharjumusega ehk üks võimalus oleks leida ajaveetmiseks mõni muu tore tegevus. Raamatu lugemine, sõbrale helistamine, eesmärkide nimekirja täitmine, turgutava jalutuskäigu tegemine, muusika kuulamine vms. Võimalusi on lõputult!

2.     Tee maitsvad näksid raskesti kättesaadavaks. Pane need kapi või külmkapi kaugeimasse nurka. Hoia ahvatlevaid hõrgutisi fooliumis.

3.     Kui sul tekib mingi toidu himu, leia sellele aseaineid. Sageli sobivad selleks krõmpsuvad puu- ja juurviljad. Osta erinevaid värvikaid juurvilju, lõika need parajateks tükkideks ja pane külmiku esimesele või teisele riiulile.

4.     Näts võib sind hoida eemale krõpsudest, küpsistest, jäätisest ja kommidest.

5.     Näksi ainult laua ääres – köögis või söögitoas.

6.     Ainsad laual olevad toidud peaksid olema tervislikud. Pane küpsisevaagna asemele puuviljataldrik.

7.     Proovi mitte süüa otse pakist. Pane õige portsjon alati mingisse nõusse, et teaksid täpselt, kui palju sööd.

Head reisilusti ja maitseelamusi!

Tekst: Mirko Miilits, tervisesõustaja www.mirkomiilits.ee

Fotod: Shutterstock.com