Milline dieet peletab kõhupekki?

Kõhupekk

Lugejad on küsinud: Mul oleks vaja sellist toitumiskava, kus rasv liiguks tuhara, mitte kõhu peale? Milline dieet aitab ja põletab kõige enam kõhupekki?

Vastab tervisekonsultant Mirko Miilits

Otsides kõhurasva kaotavat dieeti, võib leida end sogasest veest. Lähenemisi ja toitumiskavade variante on sadu ja valiku tegemine võib tunduda keeruline. Jagan oma esmaseid mõtteid ja praktikaid, mis sarnaste küsimuste puhul aidanud.

Ajamasin käima

Üldjuhul on liigne rasv kogunenud pika aja jooksul ehk tegemist on elustiilist lähtuva olukorraga. Meie eluviisid tulenevad aga igapäevastest korduvatest käitumismustritest ehk harjumustest. Võime kaardistada erinevaid dieedipüüniseid ja rääkida emotsionaalsest stressisöömisest, aga lõpuks taandub kõik ikkagi igapäevastele valikutele. Kuigi eridieedid ja kavad võivad tunduda kiirete lahendustena, ei pruugi need pika aja jooksul aidata. Pigem soovitaksin esimese asjana kerida aega tagasi ning leida üles mõjutajad ja hetked, mis on pannud keskosa paisuma. Töökohavahetus, suhteküsimused, tavalisest suurem stress – need on vaid üksikud näited, mis võivad vaikselt, kuid nähtavalt meie kehakoostist mõjutada. Kui leida põhilised allikad üles, tuleb enda käest küsida, kas ja kuidas saaks neid muuta.

Näiteks võib olla kõige suurem mõjutaja igaõhtune „lõõgastumine” diivanil, kus raske tööpäeva eest tuleb end „premeerida” hea-paremaga. Kui teha seda viis korda nädalas igal õhtul, tunneme õige pea tagajärgi just kere keskosas – tegemist on korduva käitumismustriga. Kui eesmärk on saledam keha, siis võiks endale pai teha hoopis turgutava jalutuskäiguga või leida söömisele muu asendustegevus.

Kujunemise mõjutajad

Elustiili muutes on hea meeles pidada, et meie kujunemist mõjutavad kolm peamist tegurit:

  • igapäevased harjumused (hommikuti söömine või mittesöömine, liikumine, istumine);
  • keskkond (töö juures kommid laual, kodus külmkapp preemiatoidust pungil);
  • inimesed meie ümber (julgustavad sõbrad/kolleegid või pigem mitte, töökaaslane toob kogu aeg poest midagi näksida ja pakub ka sulle).

Kõhupekk

Kiirete lahenduste otsingul – toitumiskavad

Kui sulle meeldib konkreetne, mõõdetud ja kaalutud lähenemine, mis ei jäta väga palju mõtteruumi, siis võivad toitumiskavade etteantud valikud sobida. Paljudele tundub puust ja punaseks kava kutsuv, sest mõte ei lähe ekslema ja sellisest lakoonilisusest võib tõesti otsustamisel abi olla. Küll aga võib kava täitmine üsna kiiresti liiva joosta ning sellest tekkida lisastress ja meelehärm, millest teadupoolest pole kõhurasvadest vabaks saamisel üldsegi abi.

Kestvaid tulemusi andev toitumiskava peaks esmalt arvestama meie seniseid harjumusi, olema lihtne ja samas piisavalt paindlik, et jätta vajadusel mõtteruumi. Sellise lahenduse otsingul on paljud ja nii mõnigi klient on ulatanud mulle kurva ilmega kava, mille järgi on päevas tarvis süüa 10 muna või 2 kg kanafileed. Mõne suure trennipoisi jaoks võib see tore tunduda, aga mida peab 60 kg kaaluv keskmiselt treeniv naine selliste soovitustega peale hakkama? Paraku on sarnaseid juhtumeid palju, kus tellitud menüü ei ole pikema perioodi vältel teostatav. Sama lugu on ju tegelikult ka ekstreemdieetidega. Saad küll kiireid tulemusi, aga väga harva kestvaid. Milleks ennast asjatult väsitada!

Toitumiskavad ja dieedid võiksid olla esmalt ideeallikaks ja uute toredate retseptide leidmiseks. Mitmekülgne toitumine on arukas teekond ja selle jaoks võib kavadest leida häid mõtteid küll. Kontrollitud menüüd ja toitumiskavad vastavalt enda eesmärkidele leiad näiteks veebilehelt heakava.ee

Tekst: Mirko Miilits

Fotod: Shutterstock.com