Sportlikud pühad ilma üle söömata

Sportlikud pühad

Rahvuslikud ülesöömispühad on lähenemas! Kui ka sina oled varasemalt ülesöömishullusega kaasa läinud, siis on alljärgnev artikkel just sulle suunatud. Anname nõu, kuidas vältida jaanuarikuu esimestel päevadel toidupohmelli ja teha nii, et aasta algus ei kuluks lisakilode maharaputamisele.

Pühadeperioodil on tavapärasest rohkem aega, kuid ka kohustusi, seetõttu kipuvad treeningud tagaplaanile jääma. Pühad kujunevad justkui pikaks puhkuseks, mida näitab ka spordiklubide statistika, sama tendents esineb samuti suvel (kirjutasime sellest siin).

Veeda pühad tegutsedes

Loomulikult võib pühadeaegne treeningrežiim olla teistsugune kui tavapäraselt. Soovitan kasutada aega just tavapärasest rütmist väljatulekuks ning oma vaimse ja füüsilise arengu toetamiseks. Näiteks võid tavapärase jõusaali või rühmatreeningu asemel proovida midagi sellist, mida talvised olud meile võimaldavad, mine näiteks suusatama, uisutama, pikemale jalutuskäigule talvisesse metsa või võta koos perega ette mõni põnev matk.

Seega, kui juhtub, et sinu spordiklubi on pühade ajal suletud, leia vabanduste asemel võimalusi trenni minna. Minu silmis on peamine, et treeninguid ei asendataks söömisega. Kui liigud tavapärasest vähem ja jätad treeningud tagaplaanile, siis tuleks ka vähem süüa – tundub ju loogiline! Kuidas vältida rahvusvahelist toiduorgiat?

Sportlikud pühad

Muuda suhtumist

Pühad tasub veeta oma perekonna ja lähedaste, mitte toiduga. Esmatähtis on muuta suhtumist pidustustesse ja omaenda kehasse. Pane rõhku kvaliteedile ja naudi seltskonda, mitte söödavaid koguseid. Hea toit, klaasike veini ja tükk kooki on loomulikult lubatud, kuid kilode viisi sööki sisse ahmides teeme oma kehale suure karuteene. Meie keha ei ole prügikast, mis lõputult rämpsu mahutab.

Muuta võiks ka pere ja tuttavate kingitraditsioone. Loobuda võiks maiustuste kinkimisest, et teha kingitus enda ja lähedaste kehale ja figuurile.

Ära istu lauda päris näljasena

Enne pika laua taha istumist söö kõht kodus enam-vähem täis. Teades, et õhtul ootavad ees maitsvad road, püütakse päeval vähem süüa, et pidulauas rohkem toitu sisse mahuks. Kuskilt on käibele jõudnud ka arusaam, et kui me päeva jooksul suurt midagi ei söö, siis võime õhtul kõike lubada. Paraku nullivad õhtused küpsetised, maiustused ja kõik rasvane üsna kiiresti päevased pingutused ja kokkuvõttes jõuad oma energiatarbimisega plussi üsna ruttu.

Tühja kõhuga söögilaua taha istudes sööme just silmadega. Meie silmad mahutavad rohkem kui kõht. Suure tõenäosusega rändavad just siis suust sisse rasvased ja ülemäärase suhkrusisaldusega toidud. Sama reegel kehtib ka tühja kõhuga toidupoodi külastades. Seega, kui oled kõhu enne toidulaua taha istumist mõõdukalt täis söönud, on väiksem tõenäosus üle süüa, sest kõik ei tundu enam nii hõrgutav.

Sportlikud pühad

Rohkem pole uhkem

Pane toidulaua taga rõhku kvaliteedile, mitte kvantiteedile. Kui soovid midagi magusalauast võtta, piirdu ühe tükiga. Selle asemel et süüa kausitäis odavaid šokolaadikomme, luba endale tükike kvaliteeti. Küsimus ei ole vaid figuuris, pigem on probleemiks ülesöömisest tekkiv kehv enesetunne ja toidupohmell.

Sama põhimõte kehtib ka siis, kui oled võõrustaja. Ära kuhja pühadelauda üle ja loobu printsiibist „mida rohkem, seda uhkem”. Mida rohkem on erinevaid toite, seda enam ka tarbitakse. Ära tunne kohustust katta lauda kümnete roogadega, valmista kergemaid roogi ja pane taas kord rõhku kvaliteedile – võid sellest ka oma külalistele teada anda! Eelroaks paku näiteks suppi, mis täidab hästi kõhtu, põhiroaks eelista linnuliha ja kala. Jälgi, et toidulaual oleks piisavalt toorsalateid ja köögivilju (nendest saad valmistada näiteks huvitava vokiroa). Eelista ka väiksema läbimõõduga taldrikuid. Loomulikult ei tähenda eelnev jutt seda, et peaksid traditsioonidele selja pöörama. Vabalt võivad laual olla ka seapraad ja verivorstid, küsimus on siiski tarbitavates kogustes.

Ära istu vaid lauas

Võta aega, et toitu nautida. Söö rahulikult, sest organismil läheb aega mõistmaks, millal tuleb öelda ei. Täiskõhutunne tekib viivitusega. Endale toitu sisse kühveldades on ülesöömine kiire tulema.

Kindlasti joo ka vett! Sageli ajame näljatunde segamini januga.

Magustoidud valmista ise. Retseptides soovitan vähendada suhkrukogust või seda üldse mitte lisada. Kui veidi vaeva näha, on võimalik leida lihtsaid, maitsvaid ja figuurisõbralikke maiustusi.

Samuti võib mõelda sellele, et tundidepikkusele laua taga istumisele võib vahelduseks mõelda tegevusi, mis aitavad sissesöödavat energiat kulutada. Miks mitte mängida koos lähedastega mõnd seltskonnamängu või minna väikesele jalutuskäigule pühadetulesid vaatama. Otseselt ei pea korraldama spordivõistlust, kuid ega seegi halb mõte ole. Igatahes on igasugune liikumine kordades kasulikum kui terve õhtu vaid lookas toidulaua ja teleri ees istuda.

Nagu näha, siis pidu ja pühasid saab tähistada ka nii, et sellele ei järgne halba enesetunnet ja kahetsust. Naudi kvaliteetaega oma lähedastega. Vormiloojad soovivad sulle kauneid pühi!

Egert OiovKuus kasulikku nippi:

Ära asenda treeninguid söömisega.

Kingi vähem maiustusi.

Ära kuhja lauda toitudega üle.

Eelista kvaliteeti kvantiteedile.

Söö rahulikult ja ära unusta vett.

Liigu rohkem.

Tekst: Egert Oiov, vormiloojad.ee

Fotod: Shutterstock.com / Irene Kollo