Mugav abimees treeningutel ehk TrainingPeaks

Trainingpeaks

TrainingPeaksi keskkond on mõeldud kasutamiseks mugavust hindavale sportlasele, harrastajale ja treenerile. Sisuliselt on see koht, kus sportlasel on lihtne topelttööd tegemata treeningpäevikut pidada ja treeneritel treeningkavasid koostada.

TrainingPeaksi on võimalik kasutada nii androidi kui ka iPhone’iga, olemas on mugav veebilahendus ja ka mobiilirakendus. TrainingPeaksi pluss on tema ühildumine üle 100 erineva äpi ja kellatootja lahendustega – kui kasutate erinevaid seadmeid või kui olete näiteks üle läinud ühelt seadmelt teisele, võimaldab keskkond treeninginfot failidena üles laadida. Tänu sellele ei lähe treeningute ajaloost midagi kaduma.

Info otse treeningpäevikusse

Mina tegin TrainingPeaksi keskkonda konto oma sõbranna Jaanika soovitusel, kes treenib triatloniks nagu minagi. Ka Jaanika hakkas keskkonda kasutama treeneri soovitusel ja oli varasemalt oma treeneritele saatnud treeningpäevikut Exceli-tabelina, ka mina täitsin varem päevikut Excelis. Need, kes treeningpäevikut pidanud on, teavad, kui tülikas see on ja kuidas selle tegemine venib. Õnneks on tänapäeval olemas kellad ja muu tehnoloogia, mis treeninginfo salvestavad, aga kui infot on vaja treeneriga jagada, kipub enamasti kõige tõhusam vahend olema Exceli tabel. See aga tähendab, et elektroonselt salvestatud infot tuleb kellast käsitsi ümber toksida. Jaanika peab keskkonna suurimaks plussiks just mugavust. Tema sõnul on see hea lahendus laiskadele, sest enne kui jooksutreeningult tuppa oled jõudnud, on kellas olevad andmed juba sünkroonitud TreaningPeaksi keskkonda ja keskkond on seda automaatselt jaganud sinu treeneriga.

training diary

Sportlasele

Sportlane saab valida kahe paketi vahel: tasuta või tasuline Premium versioon (hind u 20 dollarit). Kui alustad kõigepealt tasuta versiooniga, mis sisaldab ka seitset päeva Premiumi funktsionaalsusi, saad minna hiljem üle tasulisele versioonile. Tasuta versioon võimaldab kõiki peamisi vajalikke toiminguid nagu treeningute üleslaadimist eri seadmetest, treeningute kokkuvõtte nägemist jne. Tasuline versioon võimaldab sünkroonida info oma Google’i, Outlooki või ICalendri keskkonnaga, nii ei lähe treeningud meelest. Lisaks on võimalus kasutada andmeanalüütika tööriistu ja soovi korral korrigeerida treeningandmeid (näiteks tõusumeetrid).

Konto tegemine keskkonda on väga lihtne: küsitakse nime, e-posti aadressi ja spordiala, millega tegeletakse. Kui lisada kasutajanimi ja parool, ongi konto loodud. Seejärel saab juba valida endale treeningplaani ja treeneri, kuid viimased teenused on mõistagi tasulised. Järgmiseks küsitakse andmeid päritoluriigi, treeningtaseme, kaalu jmt kohta. Kontole sisenedes saab seada endale eesmärgid, lisada võistlused, kus on plaanis osaleda, ja märkida sinna juurde, millised on eesmärgid. Saab määrata oma treeningtsoonid, päevase kalorite hulga jmt.

Training PeaksInfo jagamine

Oma profiili alt on võimalik teha ka lisaseadistusi, näiteks määrata, kas infot kuvatakse jardides või meetrites. Samast leiab ka funktsionaalsuse, mis võimaldab treeningandmed oma treenerile nähtavaks teha. Toiming on väga lihtne: lisada tuleb lihtsalt oma treeneri e-posti aadress ja edaspidi saadetakse treeningute info sellele aadressile. Kui treener omalt poolt kutse aktsepteerib, saabki ta ligipääsu sinu andmetele, kuid ka treener peab olema TreaningPeaksi keskkonnaga liitunud.

Seejärel saab teha valiku, mida oma igapäevases vaates näha soovite. Näiteks kas soovite, et kuvatakse vaid aeg, mis treeningutele kulutasite, või lisaks ka läbitud distantsi info. Valikuvõimalused TrainingPeaksi keskkonna vaate personaalsemaks muutmiseks on üsna laialdased.

TrainingPeaksi keskkond saadab pärast registreerimist teie sisestatud e-posti aadressile lingi, mille kaudu kinnituse andmise järel avaneb võimalus juba andmeid sünkroonida. Oma andmeid sünkroonides avastasin, et mu treeningandmed on keskkonnas väga hästi visuaalselt vaadeldavad, näiteks milliste alade vahel mu treeningud jaotuvad jms.

Treenerile

Treeneril tuleb ennast samuti kasutajaks registreerida. Selleks tuleb sisestada nimi, riik, treenitav ala, e-posti aadress ja telefoninumber. Seitse päeva on lahenduse kasutamine tasuta, edasi tuleb selle eest maksta. Odavaim versioon maksab 19 dollarit kuus, millele lisandub ühekordne litsentsitasu 99 dollarit, kallim versioon maksab 49 dollarit kuus ja nagu eelmiselegi, lisandub ühekordne tasu 99 dollarit.

Lisaks sportlase tulemuste jälgimisele ja analüüsimisele saab treener keskkonnas luua, jagada ja ka müüa oma treeningplaane. Viimaseks loa saamiseks tuleb enne täita ankeet oma pädevuse tõestamiseks. Üks väga hea lahendus TreaningPeaksi keskkonna juures treeneritele on võimalus luua sportlaste treeningute ja treeningkavade raamatukogu katalooge. Viimati mainitud funktsionaalsust ma muudes sarnastes keskkondades näinud ei ole.

TrainingpeaksMobiilirakendus

TrainingPeaksil on olemas ka mobiilirakendus, mis sünkroonib andmeid TrainingPeaks.com kontoga. Garmini omanikele pakutakse lisandväärtusena äppi, mis võimaldab TreaningPeaksi keskkonda pandud treeningu otse Garmini kella laadida. Rakenduse saate soovi korral alla laadida aadressilt apps.garmin.com.

Kes tahab rohkem teada saada, siis YouTube’is on TrainingPeaksil ka oma kanal https://www.youtube.com/user/TrainingPeaks, mille kaudu saate ennast kursis hoida tooteuuendustega ja ka täpsemat infot keskkonna kohta.

Mugavus eelkõige

Keskkonna suurim pluss on mugavus ja see on hea lahendus just laiskadele treeningpäeviku täitjatele, sest veel enne, kui jooksutreeningult tuppa oled jõudnud, on kellas olevad andmed TreaningPeaksi keskkonda sünkroonitud. Ka treener on saanud selle kohta teate ja võib andmetega kohe tutvuda.

Vaata lisaks

Keskkond – trainingpeaks.com

YouTube’i kanal – https://www.youtube.com/user/TrainingPeaks

Garmini TrainingPeaks App – apps.garmin.com

Tekst: Pille Muni

Fotod: Shutterstock.com / Trainingpeaks.com