Tule Seiklusrännakule ja ühenda ekstreemsus, nutikus ning tähtpäevad

Seiklusrännakud

On inimesi, kes armastavad liikumist, on inimesi, kellele meeldib lahendada nuputamisülesandeid, on inimesi, kellele meeldivad kõikvõimalikud ekstreemsused ja seiklused ning on neid, kellele meeldivad kõik loetletud tegevused korraga. Peamiselt just viimaste jaoks ongi mõeldud sel kevadel oma teist hooaega alustavad Seiklusrännakud.

Seiklusrännaku idee sündis paljudel rogainidel ja orienteerumisüritustel osalenud ema ning esimesi orienteerumiskogemusi saanud tütre ühise mõttetalguna. Ema Tiia soovis, et lisaks orienteerumisele oleks rogainil rohkem nutti vajavaid väljakutseid ja natuke looduse tundmist ning tütar Liina, keda köidab ekstreemsport, tundis puudust ekstreemsustest. Soov oli teha üritus, millest tunneks rõõmu ja leiaks väljakutset nii tõeline orienteerumisfänn kui ka esmakordselt orienteerumiskaardiga metsa tõttav seikleja.

Seiklusrännakud

Sport, loodus, tähtpäevad

Aga sellega soovid veel ei piirdunud. Aasta-aastalt tungivad Eesti rahvakalendri tähtpäevade, mardi-, kadri, jüri- või mihklipäeva kõrvale ja isegi asemele, meie jaoks mitte nii pikkade traditsioonidega tähtpäevad – halloween, sõbrapäev jne. Et meie omi päevi mitte päriselt ära unustada, tekkis soov siduda üritus ka Eesti rahvakalendri tähtpäevadega või väikese mööndusena, vähemalt eestlastele oluliste päevadega nagu näiteks muinastulede öö.

Nii ongi Seiklusrännakute kolm vaala järgmised – esimene ja kõige suurema kaaluga on muidugi sport, sh nii ekstreem- kui ka mõttesport, teine Eestimaa loodus ning kolmas Eesti rahvakalendri tähtpäevad.

Rada ja selle eripära

Seiklusrännaku rada on paigutatud maastikule nii, et kiirelt liikujad võivad rännaku nelja tunni vältel koguda kuni 35-40 jooksu-kõnnikilomeetrit, kuid rahulikumalt kulgejad saavad ka 10-12 km läbimisega vahva elamuse ning võimaluse lahendada mitmeid väe- ja nutiülesandeid.

Seiklusrännaku rajalt leiab kolme sorti punkte – tavalisi maastikule paigutatud orienteerumispunkte/nutipunkte, kus lisaskoori saamiseks tuleb rakendada eelkõige oma nutti ning väepunkte, kust punktilisa saadakse just oma võistkonna väge, st jõudu, osavust ja ka koostööoskust esile tuues. Mõned väepunktidest võivad olla üpriski ekstreemsed.

Seiklusrännakute üks läbiv element on olnud ka lõke, mis peale igat seiklusrännakut süüdatakse.

Kolm esimest

Eelmisel aastal viidi edukalt läbi kolm esimest rännakut – jüripäeva seiklusrännak Pühajärvel, jaanipäeva seiklusrännak Tagamõisa poolsaarel ning muinastulede öö seiklusrännak Vainupeal.

Osalejate seas oli nii ultramaratonide jooksjaid, tõelisi orienteerumisfänne kui ka esmakordselt orienteerumiskaardiga metsa tõttavaid seiklejaid ja lastega peresid. Tagasiside baasil leidsid kõik endile sobiliku raja ja jõukohased ülesanded.

Seiklusrännakud tulevad taas

Algselt pidi see olema ühe suve projekt. Nüüdseks oleme saanud aga nii palju positiivset tagasisidet ja innustust, et tänavu on plaanis juba neli olemuselt väga erinevat seiklusrännakut:

28. aprill – jüripäeva seiklusrännak Valgerannal

Valgeranna seiklusrännaku märksõnadeks on seikluspark, golf, meri ja männid ning loomulikult ka jüripäev, Valgeranna ja kevad. Et rada ikka piisavalt põnev ja mitmekesine oleks, on seiklustele oma õla pannud alla ka Valgeranna Seikluspark ning Valgeranna Golf.

16. juuni – jaani-eelne seiklusrännak Kääriku lähistel

Selle seiklusrännaku märksõnadeks on Otepää ja Kääriku ümbruse imelised mäed, metsad ja järved, aga loomulikult ka eestlaste üks suurem rahvuspüha –  jaanipäev. Seekord panustame väe- ja nutipunktide puhul eelkõige looduse imele. Seiklejatel tuleb olla valmis kõigeks, mida mitmekesine Otepää ümbruse loodus meile pakub.

18. august – rukkimaarjapäeva  seiklusrännak Kihelkonnal

Seiklusrännaku start ja finiš asub Kihelkonna lähedal paikneva Mihkli Talumuuseumi õuel. See seiklusrännak tuleb kindlasti kõige rahvuslikum ning vanu eestlaste traditsioone meenutav. Teisalt pakub augustikuine Saaremaa ja eriti just Kihelkonna ning Tagamõisa poolsaare kant ka erakordseid looduselamusi. Lubame, et ka sellel rännakul ei tule seiklustest puudu.  Oma osa seikluste salve pakub kindlasti ka loodus meie ümber – nii õnnestus eelmise aasta seiklusrännakul Saaremaal paljudel võistlejatel näha ka metsloomi.

29. september – mihklipäeva seiklusrännak Roostas

Hooaja viimase seiklusrännaku märksõnadeks on seikluspark, discgolf, meri ja mets ning loomulikult ka mihklikpäev, Lääne-Eesti ja sügis.

Kogu mihklipäeva üritusele on õla alla pannud Roosta Puhkeküla, kus on plaanis seiklusrännakute hooaeg ka vääriliselt lõpetada.

Lisainfot seiklusrännakute kohta leiab veebilehelt: www.seiklusrannakud.ee ning Facebooki lehelt www.facebook.com/rannakud

Tekst ja fotod: Tiia Laul ja Liina Laul, Seiklusrännakute korraldajad