Eesti Ekstreemjooksu karikasari kutsub osalema!

Ekstreemjooks

Takistustega maastikujooksust (inglise keeles OCR – Obstacle Course Racing) on viimastel aastatel välja kujunenud üks põnevamaid ja osavõturohkemaid multispordialasid maailmas, mis on aktiivselt kanda kinnitamas ka Eestis. Tänavune Eesti Ekstreemjooksu karikasari kutsub osalema põnevatel ja eripalgelistel takistustega jooksuvõistlustel Otepääl, Sakus, Tõrvas, Tartus ja Viljandis.

Põnevad toimumiskohad

Ekstreemjooksusari saab alguse juba 21. aprillil Otepääl juba kolmandat korda toimuva Tehvandi Mäejooksuga, mille puhul on tegemist kogu Baltikumis ainulaadse jooksuvõistlusega.

Nimelt tuleb kõikidel osalejatel finišisse jõudmiseks ronida 110m üles mööda Tehvandi K90 suusahüppemäe maandumisnõlvale paigaldatud võrkusid. Lisaks koguneb jooksjatel hulgaliselt tõusumeetreid Tehvandi rolleriteedel kulgevatel võistlusradadel.

Sari jätkub 5. mail Harjumaal Saku Ekstreemjooksuga, mis on ühtlasi ka takistustega maastikujooksu Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsioonivõistluseks Eestis ehk põhiraja viis parimat meest ja naist pääsevad kontinendi tiitlivõistlustele Taani. Võrreldes Otepää võistlusega toimub Saku Ekstreemjooks küll tasasel maal, kuid põnevust jätkub ka sinna.

Ekstreemjooks

1. juulil toimuva Tõrva Ekstreemjooksu maiuspalaks on Vanamõisa järve hüppetorn, kus osalejatel tuleb endale sobilikust kõrgusest alla vette hüpata. Tõrvas selguvad ka takistustega maastikujooksu Eesti meistrid lühirajal.

Sarja eelviimane võistlus toimub 11. augustil Tartus, Eesti Rahva Muuseumi juures. Põnev rada kulgeb ümber ERMi muuseumihoone, endise Raadi sõjaväelennuvälja territooriumil.

Tänavune Eesti Ekstreemjooksu karikasari saab väärika lõppakordi 26. augustil Viljandi lossimägedes toimuva Viljandi Ekstreemjooksuga. Rada tuleb küll raske, kuid vaated Viljandi järvele ja ajalooline atmosfäär annavad kindlasti jõudu ning vastupidavust. Viljandis selguvad ka tänavused Eesti meistrid takistustega maastikujooksu standardrajal.

Ekstreemjooks

Jõukohased takistused

Ekstreemjooksu karikasarja raames toimuvate võistluste radasid ilmestavad erinevad looduslikud ja tehislikud takistused, mis panevad osalejad füüsiliselt ja heas mõttes ka vaimselt proovile.

Võistluste käigus tuleb lisaks jooksmisele veel roomata, hüpata vette, sumbata mudas, liikuda kõrges rohus ja tihedas võsas, ronida mööda tellinguid, ületada kokkukuhjatud rehvihunnikuid jne. Samas jääb osalejatele võimalus mõnda takistuse läbimist mitte sooritada, kuid sellele võivad järgneda trahvitegevused.

Korraldajad kinnitavad, et looduslikud ja tehislikud takistused on jõukohased kõikidele osalejatele ehk takistused on sellised, millega saavad hakkama nii lapsed kui täiskasvanud, mehed ja naised.

Teistest võistlustest erineva formaadiga on Tehvandi Mäejooks, mille ainukeseks, kuid seevastu ainulaadseks ja kordumatuks takistuseks on suusahüppemäe maandumisnõlv ja sellest üles ronimine.EkstreemjooksTule sõprade või perega

Kõikidel sarja etappidel (v.a Tõrvas, kus on ainult noorte- ja lühivõistlus) on toimumas noortevõistlus, lühivõistlus ja põhivõistlus.

Noorte- ja põhivõistlusest (Tõrvas vastavalt noorte- ja lühivõistlusel) saab osa võtta ka kolmeliikmeliste võistkondadega, kusjuures võistkondade liikmed osalevad ka individuaalses arvestuses.

Nii noorte-, lühi- kui ka põhivõistlusel on eraldi võistlusklassid nii meestele kui naistele, poistele ja tüdrukutele. Lisaks on ekstreemjooksu karikasarja etappidel võimalik koguda punkte vastavalt oma võistlusklassile – sarja kokkuvõtete tegemine toimub 26. augustil Viljandis.

Sarja lühivõistlustel on eraldi võistlusklass ka mees- ja naisharrastajatele. See on suunatud spordisõpradele, kes ei soovi osa võtta kõikidest karikasarja etappidest, kuid tahaksid ennast proovile panna mõnel ekstreemjooksuvõistlusel.

Ekstreemjooks

Kõikidele Eesti Ekstreemjooksu karikasarja võistlustele registreerimine toimub sportos.eu keskkonnas siin: https://www.sportos.eu/ee/et/eesti-ekstreemjooksu-karikasari-2018.

Registreerimisel kehtivad hetkel soodushinnad! Kasuta registreerimisel koodi „ajakirisport“ ja saad kõikidele võistlustele või kogu sarjale registreerides soodsast hinnast veel 10% allahindlust!

Tekst: Andrei Samoldin

Fotod: Jaanus Tanilsoo