Kelly Sildaru tahab olla tugevam kui varem

Kelly Sildaru

Kelly Sildaru on maailma tipus olev freestyle-suusataja, kes vaatamata noorusele on senise karjääri jooksul kogenud juba nii suuri võite kui ka raske põlvetrauma tõttu olümpiamängudelt eemalejäämist.

16-aastane neiu on aga väga motiveeritud edasi pürgima ja lisaks spordile suudab ta edukalt hakkama saada ka kooliõpingutega ning anda teistele motivatsiooni erinevates sotsiaalsetes projektides osaledes.

2016. aastal sai Kellyst 13-aastasena läbi aegade noorim X-Gamesi kuldmedalist ning aasta hiljem kordas ta oma trumpalal pargisõidus võitu ja lisas hõbemedali big air’is. Samuti on eestlannal auhinnakapis juunioride MM-tiitlid pargi- ja rennisõidus ning kaks Dew Touri esikohta pargisõidus.

Kelly SildaruTargalt treenides vigastusest tagasi

Mäletame kõik, et eelmise aasta septembris läbis Eesti spordiüldsust šokkuudis, et juba aastaid varem olümpial Eesti peamiseks medalilootuseks peetud Kelly Sildaru vigastas Uus-Meremaal põlve. Veidi hiljem tuvastasid Eestis tehtud uuringud ristatisidemete purunemise ja viga oli saanud ka menisk. Neiu käis operatsioonil ja on sellest ajast alates töötanud eesmärgiga olla võistluskarusellile naastes tugevam ja kindlam kui kunagi varem.

Kelly on intervjuu tegemise hetkel koos perega laagris Põhja-Soomes Levil, kus võetakse taanduvast talvest ja kaduvast lumehooajast veel viimast. „Praegu on siin ilm mõnusalt pehme – umbes + 10 kraadi ja piisavalt lund. Treeningud on pigem rahulikud ja alles liigun täiskoormuse poole. Päevas umbes 4–5 tundi olen mäel, mõnel hommikul või õhtul käime ka murdmaad sõitmas,” räägib Sildaru oma tegemistest põhjanaabrite juures.

Pärast operatsiooni sai Kelly esimest korda suusad alla veebruari lõpus Kuutsemäel ning Levi laagris tehti ka väiksemaid hüppeid ja lihtsamaid elemente reilidel. Kui veel talvel batuudil hüpates tunnistas Sildaru, et hoiab alateadlikult opereeritud jalga, siis nüüdseks seda muret enam pole ja ta saab ennast vabamalt tunda. Treenerist isa Tõnis Sildaru hoiab tütre tegemistel hoolega silma peal ja täiskoormuse poole liigutakse teadlikult järk-järgult.

Kelly Sildaru

Naiste freestyle-suusatamine areneb jõudsalt

Vigastuse tõttu jäi Sildarul sel talvel osalemata PyeongChangi taliolümpial, kuid kõrvaltvaatajana elas ta freestyle-suusatajatele kaasa. „Naised olid väga tublid, tehti näiteks kahekordseid saltosid, mida varem keegi võistlustel polnud sooritanud, ainult show-esinemistel. Muidugi ka mehed tegid väga ägedaid trikke,” tõdeb Kelly. „Konkurentide olümpiasõite vaadates tekkis ka endal tunne, justkui oleksin seal melu sees. Arvatakse, et televiisorist või videost võistluste jälgimine on kuidagi kurb või raske, aga tegelikult tekib pigem tunne, nagu suusataksin ise koos teistega,” ei tee ta vahepealsest võistluspausist suurt numbrit.

Neiu sõnul on meeste vigursuusatamise tase naistest kindlalt ees, sest meeste esituses näeb kolmekordseid hüppeid, mida naised veel järele ei tee. Ka reilidel on õrnema soo esindajad tasemelt madalamal. „Ma arvan, et naistel on võimalik meestele varsti-varsti järele jõuda,” usub Kelly lootusrikkalt naissoo võimetesse järjest keerulisemaid trikke sooritada.

Usk põhineb sellel, et tänavustel olümpiamängudel astusid naised taas spordiala arengus suure sammu edasi. „Päris igal võistlusel midagi uut ei näe, aga tavaliselt kahe hooaja vahel õpitakse uued trikid ära ja võisteldakse kogu aasta nende trikkidega, et siis järgmiseks hooajaks ennast uuesti ette valmistada. Just kahe hooaja vahel toimub kõige suurem areng.”

Kelly SildaruSuvi on sportlik puhkus

Vaatamata sellele, et suvel on freestyle-suusatajatel oluline treeningaeg, et uueks hooajaks paremale tasemele jõuda, on suvi Kelly jaoks ikkagi ka puhkus. „Kuna on koolivaheaeg, siis ma ütleks suve kohta nii, et see on puhkus, kus ma teen ka trenni,” räägib ta.

Eelmainitud laager Levil jääb Sildarudele viimaseks korraks sel hooajal, kui lumel ollakse, ja uuesti alustatakse tõenäoliselt augustis Uus-Meremaal. „Suvel teeme trennides üsna sarnaseid asju kui praegu, aga ilma suuskadeta. Käin kas jõusaalis või ujumas ja siis batuudil või Spot of Tallinna spordikeskuses uiskudega hüppamas,” loetleb Kelly.

Treeningud ja õppimine käsikäes

Vaatamata sellele, et Kelly elab tippsportlase elu ning käib pidevalt laagrist laagrisse ja võistluselt võistlusele, pole õppimine Saksa gümnaasiumis tagaplaanile jäänud. „Kui ma lähen reisile, siis tavaliselt küsin õppimise kaasa või vaatan e-koolist ja teen välismaal vajalikud ülesanded ära. Eestisse tagasi tulles teen koolis ka kontrolltööd järele. Mõni õpetaja isegi saadab mulle kontrolltööd, et saaksin need juba treeninglaagris olles või võistluste vahepeal ära teha,” räägib suusaneiu on õppekorraldusest.

„Pidevalt koolis käies oleks õppimise pool, aga olen praeguse olukorraga rahul. Kuna juba esimesest klassist alates olen kooli ajal palju välismaal olnud, olen sellega harjunud ja saan hästi hakkama,” kinnitab neiu, et hariduse omandamine ja kõrgel tasemel sportimine käivad tema puhul käsikäes.

Kuna tänavu on Sildarul käsil üheksanda klassi lõpetamine, siis on kevadel vaja teha ka põhikooli lõpueksamid. „Ma väga ei muretse nende pärast. Olen proovieksamid juba ära teinud ja need on olnud neljad-viied. Tuleb kevadel lihtsalt ennast kätte võtta ja eksamid ära teha.”

Maijooksul
Maijooksul 2015. Foto: Hanna Kasemets / Sportfoto.com

Maijooksul tähtsas rollis

Kelly Sildarul oli tänavu 19. mail Tallinna Lauluväljakul toimunud maijooksul täita oluline roll, kui lisaks jooksu läbimisele oli ta palutud ka starti andma. Varem juba mitmel korral maijooksul osalenud neiu jaoks on selle ürituse näol tegemist nii mõnusa õhkkonna nautimise kui ka treeninguga. „Mulle meeldib ennast proovile panna ja üritada oma eelmiste kordade aegu üle joosta,” teatab ta.

Igapäevaselt ma treeningutel väga ei jookse, aga vahel tuleb ette. Päris 20-kilomeetriseid otsi ma ei läbi, kuid 7–10 km täitsa meeldib. Maijooksu distants on ka 7 km ja see on igati okei,” vastab suusaneiu küsimusele, kui palju ta treeningutel jooksmas käib ja seda liikumisviisi naudib.

Lisaks jooksuvõistlustele on Sildaru käinud rahvaspordiüritustel ka suusatamas ja rattaga sõitmas ning nende kolme vahel on tal lemmikala raske valida. „See on nii keeruline küsimus, kuna kõik alad on väga erinevad. Millegipärast arvan, et valiksin jooksmise, sest see tuleb mul kõige loomulikumalt välja.”

Jooksmisega oli Sildarul tänavu kevadel veel üks oluline seos, sest ta oli seotud 6. mail toimunud ülemaailmse heategevusliku Wings for Life World Run üritusega, mille eesmärk on koguda raha seljaaju vigastuste uurimiseks ja ravivõimaluste leidmiseks.

Kust hangib Kelly motivatsiooni?

Lisaks oma sisemisele soovile freestyle-suusatamisega tegeleda pole neiul ka välist motivaatorit vaja kaugelt otsida, kui peres on 11-aastase venna Henry näol kasvamas väga andekas freestyle-suusataja, kes juba praegu teatud elementides vanemale õele silmad ette teeb. „Hästi palju motiveerib mind mu väike vend, kellega väga palju ka koos võistleme. Tema innustabki mind kõige rohkem ja ma näen vaeva, et samal tasemel trikke teha. Enne vigastust olime praktiliselt samal tasemel, nüüd on Henry minust parem. Varem olid asjad vastupidi, et mina tegin mõne uue triki ja siis Henry proovis seda järele teha.”

Kelly Sildaru tähtsamad sportlikud saavutused:

X-Games
1. koht pargisõidus (Aspen, 2016)
1. koht pargisõidus (Aspen, 2017)
2. koht big air’is (Aspen, 2017)
2. koht big air’is (Hafjell, 2017)

Dew Tour
1. koht pargisõidus (Breckenridge, 2015)
1. koht pargisõidus (Breckenridge, 2016)

Juunioride MM
1. koht pargisõidus (Chiesa in Valmalenco, 2017)
1. koht rennisõidus (Crans-Montana, 2017)

Tekst: Siim Semiskar

Fotod: Iti-Pätrik Järve / Red Bull Content Pool