Eesti meistriteks maastikurattasõidus krooniti Peeter Pruus ja Greete Steinburg

Maastikuratturid kogunesid täna Ida-Virumaale, kus peeti Bosch Eesti Maastikurattasarja kolmas etapp, 5. Alutaguse rattamaraton. Alutaguse ainulaadsed rajad meelitasid kohale rekordarvu osalejaid. Ühtlasi selgitati välja Eesti meistrid maastikurattasõidus.

Eesti meistrid selgusid 73 km pikkusel XXL-sõidul. Meestest krooniti veenva eduga meistriks teist aastat järjest Peeter Pruus (Torpado Südtirol International MTB pro team) ajaga 2:48:00,5. Teise koha sõitis välja Peeter Tarvis (Raplamaa Rattaklubi KoMo) ajaga 2:50:23,3 ja kolmandaks platseerus Markus Pajur (Cycling Tartu) 2:51:09,1. Esikuuikusse mahtusid veel Taavi Kannimäe (Hauka Veloklubi) 2:55:42,3, Toomas Lepik 2:59:04,8 ja Alges Maasikmets (Amps) 3:00:30,3.

Peeter Pruus ei salanud, et läks täna sõitu võitma. „Plaan oli sõit alguses raskeks teha, kuigi eks teisedki mehed sõitsid võidumõtetega. Ma proovisin karjääri peal paar korda rünnata. Tundus, et Gert Jõeäärel olid tehnilised probleemid, ta lõhkus kummi vist paar korda ära, peale seda oli vahe sees ja ma läksin üksinda,“ kommenteeris Pruus.

„Alutaguse rada on väga hea, raske ja põrutav. Minul oli ka probleeme, kett kukkus 5-6 korda kindlasti maha ja oli probleem tagumise tirriga, sain selle vahetada alles 56. kilomeetril ja sellega läks paar minutit kindlasti. Ei ole seda väga harjutanud,“ tõdes võitja, et päris probleemivabalt sõit ei möödunud.

Meistritiitel tuli aga kindlalt, sest Pruus sai konkurentidelt eest ära juba sõidu esimeses pooles. „Vahemikus 20-25 km, kus olid tõusud ja singlid, hoidsin gaasi peal ja vaatasin, et teistel on raske. Seal tuligi minna,“ ütles ta. „Mulle sobivad keerulised rajad, kus saab teiste elu raskeks teha. Sellised rajad mulle meeldivad,“ tõdes Eesti meister lõpetuseks.

Naistest kaitses samuti veenva edumaaga tiitlit Greete Steinburg (Spordiklubi Rakke), kes jõudis üle finišijoone ajaga 3:09:05,6, teise koha saavutas Mari-Liis Mõttus (Haanja Rattaklubi) ajaga 3:13:52,3 ja kolmanda positsiooni hõivas Liisa Ehrberg (ProShop Team) ajaga 3:16:11,1. Nendele järgnesid Janelle Uibokand (Peloton) 3:28:02,8, Iiris Takel (Kalevi Jalgrattakool) 3:30:16,8 ja Merilin Metsalu (A&T Spordiklubi) 3:40:52,6.

„Täna läks hästi, üritasin võimalikult vähe sõiduvigu teha, aga õnnestus ikkagi kaks korda väike küljekas panna. Üldiselt proovisin ilusasti sõita, liigseid riske ei võtnud ja sõitsin oma sõitu,“ lausus Eesti meister Greete Steinburg. Ta tunnistas, et Alutaguse teistpidi pööratud rada sobis talle. „Mulle rada väga meeldis. Teisipäeval sõitsin raja läbi ja juba siis mõtlesin, et see võiks olla mulle sobilik. Esimene pool on tehnilisem, teine minu jaoks võib-olla veidi liiga kiire, aga vahelduseks hea, sest ei olnud kogu aeg aeglane ja singel. Rada oli väga tasemel ja mul on hea meel, et maratoni meistrivõistlused peeti väärilisel rajal,“ lausus ta.

Suured vahed Steinburgile eriliseks üllatuseks ei olnud. „Võib-olla see veidi üllatas, aga samas olin endas kindel ja teadsin, et mul on vorm täitsa hea. Hiljutine haigus võib-olla tegi veidi ettevaatlikuks, aga ma teadsin, et ma olen talvel ja kevadel väga palju tööd teinud ja olen tugev. Ja ma näitasin täna seda,“ rõõmustas Steinburg.

48 km pikkuse põhisõidu võit läks täna Mirko Põldmale (RR Siplased / Laada Cafe), kes jõudis finišisse ajaga 1:57:40,3, Teise koha sõitis välja Sander Saar (Veloplus) ajaga 1:59:17,6 ning kolmandana veeres üle lõpujoone Toomas Erikson (RedBike / Wilo) 1:59:31,6. Esikolmikule järgnesid Sander Maasing (Peloton) 2:02:12,8, Mihkel Einblau (RedBike / Wilo) 2:03:01,8 ja Tiit Kirsipuu (Team Amps) 2:03:09,1

Naistest oli põhisõidu kiireim Merili Sirvel (RR Siplased /Vitax), kes sai ajaks 2:10:29,8, teisena lõpetas Maris Kaarjärv (Rakke/Purustaja Naiskond) 2:17:33,3 ja kolmanda koha hõivas Tatjana Dobolina (Spordipartner Racing Girls) 2:18:55,3). Neile järgnesid Victoria Zdeblovskaya 2:21:53,1; Indra Kutser 2:22:46,8 ja Maris Lillep (Redbike) 2:24:13,1.

Noorte- ja matkasõidu 19 km distantsi nobedamad olid noormeestest Henri Valmsen (Viljandi rattaklubi), kelle ajaks märgiti 48:12,5 ja neidudest Maribel Rannala (CFC) tulemusega 52:50,6).

Sarja üldliidriks kerkisid meeste seas Mirko Põldma ja naiste arvestuses Maris Kaarjärv. Võistkondlikult asub juhtpositsioonil Veloplus ja naiskondadest Spordipartner Racing Girls.

„Korraldajatele on kõige tähtsam, et kõik sõitjad jõudsid rajalt elusalt ja tervelt tagasi. Ka ilm soosis ja oli väga hea, sest päike paistis, aga ei olnud liiga kuum. Rõõmu teeb see, et sündis uus Alutaguse Rattamaratoni osalejate rekord – maratoni ürituste raames käis rajal üle 700 osaleja,“ kommenteeris peakorraldaja Robert Peets. Ta kinnitas, et korraldusmeeskond saab lugeda maratoni õnnestunuks. „Eriti rahul oleme sellega, et tahtsime ka noorte- ja matkasõidul osalejatele näidata töötavat karjääri, kuid veidi pelgasime, kuidas see vastu võetakse. Aga kõigile väga meeldis, et sai toimivast kaevandusest ja sammuva ekskavaatori juurest läbi sõita. Paljud said just seal teha endale mälestuseks väga ägeda foto,“ lisas ta.

Järgmine Bosch Eesti Maastikusarja etapp peetakse kahe nädala pärast 15. juunil, kui toimub 13. Jõelähtme Rattamaraton.

Registreeruda saab veebilehel www.rattamaratonid.ee

Tekst: Ajakiri Sport

 

Fotod: Adam Illingworth