Hommikuvõimlemine – ajaraisk või tegusa päeva alus?

Hommikuvõimlemine

Võimlemine on ühe jaoks igahommikune traditsioon, millest loobumine ei tule kõne allagi, teise jaoks aga tõeline ajaraisk ja magusa une röövel. Mis on hommikuvõimlemise mõte ja kas sinagi peaksid sellega algust tegema?

Esmalt olgu öeldud, et hommikuvõimlemine ei asenda igapäevast liikumist ja treeningut, samuti ei kuluta see eriti energiat. Küll aga on hommikuvõimlemisel omad suured plussid, mistõttu tasub selle päevakavasse lisamist tõsiselt kaaluda.

Väike ergutus

Esiteks ergutab hommikuvõimlemine organismis toimuvaid protsesse ja äratab keha üles. Kui võimlemine ei kuulu sinu lemmiktegevuste hulka, võid selle asendada hommikuse jalutuskäiguga. Kui seegi ei sobi, ei pea vastumeelselt pingutama. Küll aga soovitame hommikuvõimlemist inimesele, kes uksest väljudes autosse istub, autoga kontoriukse ette sõidab, kontoris samuti istub, heal juhul õhtul trenni läheb ja seejärel taas kodus istub. Võimlemine ei asenda küll treeningut, kuid on parem kui mitte midagi.

Stress väheneb

Teiseks võib hommikuvõimlemine vähendada stressi. Nimelt turgatavad hommikul ärgates paratamatult pähe mõtted, mida kõike peab ühe päeva jooksul jõudma. Kui võtad hommikul kasvõi kümme minutit enda jaoks, leiad aega lõdvestumiseks ja saad uut energiat, et päevale vastu minna.

Plaan võiks olla

Kindlasti võiks igapäevane hommikuvõimlemine olla süstematiseeritud. See tähendab, et lihtsalt „millegi“ tegemise asemel järgid konkreetset kava. Süsteeme on palju ja kindlasti tuleb valik teha selle järgi, mis sulle kõige paremini sobib, kaua sul võimlemiseks aega on ja kui võimekas ise oled. Kavasid saad loomulikult enda võimaluste järgi kohandada.

Proovi järele!

Pakume algajale hommikuvõimlejale välja näidiskava, millega oleks sobilik alustada, et oma hommikud energiaga täita.

Igat harjutust võiks teha järjest 30–45 sekundit. Seega võtab kogu kava tegemine aega umbes 6–9 minutit. Nagu öeldud, ei ole tegemist treeninguga, vaid kerge liigutamisega. Harjutusi võib vabalt kombineerida hommikujooksuga või teha neid selleks, et ennast enne treeningut üles soojendada.

Hommikuvõimlemise kava

Peakallutused ette-taha-paremale-vasakule

Õlaringid ette-taha

Laiad käteringid ette-taha

Kätesirutused (üks käsi üles, teine alla)

Kerekallutused vasakule-paremale

Kerekallutused ette-taha

Puusaringid (mõlemat pidi)

Suured kereringid (mõlemat pidi)

Põlveringid (mõlemat pidi)

Sirge jalg ette (puuduta vasaku jala varvastega parema käe sõrmi ja vastupidi)

Tuuleveski (kalluta harkseisus ette ja puuduta vastaskäe sõrmedega vastasjalga)

Pöiaringid + samal ajal randmeringid (mõlemat pidi)

Tekst: Piret Lauk ja Egert Oiov, vormiloojad.ee

Foto: Shutterstock.com