Karateka Li Lirisman: kõik saavutused on tulnud tänu kõvale tööle

Li Lirisman

Karateka Li Lirismanil (21) on ette näidata suurepärased saavutused. Ta on U18 maailmameister ja U21 Euroopa meister. Nüüd on neiul võimalus jõuda olümpiale, sest karate on esimest korda programmis just 2020. aastal Tokyos. SA Noored Olümpiale stipendium, mille karateka tänavu pälvis, aitab kindlasti sammu unistusele lähemale astuda.

Li, kuidas jõudsid karate juurde?

Jõudsin karate juurde 5aastaselt tänu isale. Enne olin tegelenud pool aastat iluvõimlemisega, aga see mulle ei sobinud. Peale esimest karatetrenni oli arusaadav, et see on ala, mis mulle väga sobib. Nüüd juba 16 aastat tegelen karatega parimas Eesti karateklubis – spordiklubis Budo ning minu treener, ja ühtlasi koondise treener, on Aleksander Zõkov.

Mis on karate kui spordiala eripära ning mis sind selle juures köidab?

Karate on iseäralik spordiala. Lisaks võistlustele ja trennile on karates oma filosoofia – juba esimeses trennis õpid, et selles on väga oluline koht austusel. Austada treenerit, klubikaaslaseid, vastaseid jne, see on väga tähtis.

Kui rääkida praktilisest osast, siis mulle väga meeldib dünaamika ja kiirus, mida me arendame. Kõik löögid ja liigutused on väga kiired, nii et neist võib lausa hing kinni jääda. Kuna mina ei ole talent, on kõik minu saavutused tulnud tänu kõvale tööle. Mind köidabki karate juures see, et ma tahan olla täna parem kui eile ning selleks tuleb teha palju tööd.

Li Lirisman

Millised on sinu senised parimad saavutused?

Minu parimad saavutused juunioride seas on U18 maailmameistritiitel aastal 2015 klassis -53kg ja pronksmedal samas vanuse- ja kaalukategoorias samal aastal Euroopa meistrivõistlustelt. Samuti olen U21 Euroopa meister -55kg kaalukategoorias 2018. aastast.

Täiskasvanute klassis (-55kg) saavutasin eelmisel aastal teise koha maailmakarikaetapil Karate1 Premierl League Berliinis, kus võistlevad ainult 64 maailma parimat. Maailmakarikaetapil Rotterdamis sain 5. koha.

Millised on sinu eesmärgid spordis?

Tulevase hooaja eesmärk on võistelda maksimaalselt stabiilsena kõikidel Karate1 Premier League võistlustel. Samuti soovin jõuda TOP 5 hulka täiskasvanute Euroopa meistrivõistlustel. Kõige tähtsam jõuproov seisab ees maikuus – 2020. aasta olümpiamängude kvalifikatsiooniturniir, kust kolm parimat saavad otse olümpiapileti.

Li Lirisman

Miks võiks iga inimene sinu arvates sporti teha?

Minu arvates pole mõtet teha sporti ainult sellepärast, et keegi ütleb, et sa peaksid sporti tegema. Sportimisel on väärtus ainult siis, kui sina ise tahad tegeleda spordiga ja oled valmis pingutama ning oled rahul sellega, et ees seisavad ka raskused – kaotused, traumad jne.

Mis sind sportima motiveerib?

Mind inspireerivadki edasi liikuma ja pingutama rasked olukorrad ja rasked trennid. Kokkuvõttes on asja mõte: „hard work pays off“. Mind motiveerib minu isa ja mõte, et kui mina ei anna endast kõike, siis samal ajal minu vastane teeb kaks-kolm korda rohkem kui mina ning on nii ka võistlustel minust edukam.

Kellel soovitaksid tegeleda karatega?

Tegelikult soovitan kõigile. Pole vahet, kui vana sa oled, karate sobib kõikidele. Iga inimene leiab karates selle, mis teda köidab ja inspireerib, aga kui sa soovid sellega professionaalsel tasemel tegeleda, siis pead olema kannatlik. Olen juba mitut korda veendunud, et kannatus viib edasi.

Li LirismanMiks otsustasid kandideerida Noored Olümpiale stipendiumile ja mida loodad sellest koostööst?

Kuna olümpiani on jäänud üks aasta ja karate on kavas esimest korda, siis otsustasin, et tuleb teha kõik, mis võimalik, et Tokyosse pääseda. Ees ootab päris tihe hooaeg, palju võistluseid ja laagreid, millest on vaja korralikult taastuda. Kahjuks meie föderatsioon ei saa pakkuda kõike, mida professionaalsel sportlasel on vaja, seega pidin otsima lisatoetust.

Juba eelmisest aastast jälgin Instagramis Noored Olümpiale tegemisi ning seda, kuidas sportlastel läheb, olen nende saavutuste üle uhke. Loodan, et meie koostöö sujub hästi ja saavutame koos seatud eesmärgid. Kõigepealt plaanin arendada oma nõrgemaid külgi ja siis tugevaid. Soovin näidata Eesti rahvale, et kõik on võimalik ning karate on ilus ja köitev spordiala.

Kui oluliseks pead sportlase jõudmist olümpiamängudele?

Arvan, et igal sportlasel on unistus jõuda olümpiamängudele ja võita medal. Isegi mina väiksena tahtsin seda, kuigi karate ei olnud veel olümpiaala. Olümpiamängud on lühike hetk, mis tegelikult koosneb rohkem kui ühest-kahest aastast. Tee, mis kestab kas neli või hoopis 16 aastat on väga väärtuslik ning sportlased elavad selle nimel. Kõik pingutused ja emotsioonid annavad meile jõudu edasi liikuda.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Spot of Tallinn / @Allfilm Production / Madis Veltman / erakogu