8 lihtsalt soovitust, kuidas argipäev aktiivsemaks muuta

Jalutamine

Vähene liikumine ja madal füüsiline aktiivsus on kasvav probleem. Elutempo on kiire, tihti keskendume suures osas tööle ning lubame endale vähe puhkepause. Hetki endale ja oma tervisele. Hetki selleks, et end liigutada ja tervisele pisut head teha.

Tegelikult saame lihtsate igapäevaste tegevustega argipäeva aktiivsust suurendada.

Vähene füüsiline aktiivsus on tegelikult suur probleem

Pealtnäha tundub, et tegemist on tänapäeval tavalise probleemiga. Kuid kui mõtlema hakata, siis tegelikult on tegu üpris tõsise murega. Maailma terviseorganisatsiooni andmetel on vähene füüsiline aktiivsus seotud igal aastal umbes 3 miljoni surmajuhtumiga üle maailma. Seega, on vähene füüsiline aktiivsus suremust tõstvate riskifaktorite hulgas lausa neljandal kohal.

Suurenev haiguste risk

Meie kehad on loodud liikuma. Vähene füüsiline aktiivsus tõstab riski haigestuda mitmetesse erinevatesse haigustesse. Seal juures südamehaigustesse, insulti, kõrgvererõhutõppe, diabeeti, depressiooni. Ühtlasi vähendab see luude ning lihaste tugevust, tõstes kolesterooli taset, aeglustades vereringet ning soodustades ülekaalu teket.

Tunned, et sa ei suuda leida liikumiseks aega oma argipäevas?

Täiskasvanud inimestel soovitatakse nädalas vähemalt mõõdukat 150 minutit füüsilist aktiivsust. Ideaalis 30 minutit jalutuskäiku päevas või nädalas 2-3 korda aktiivsust treeningu näol. Tihti on mureks ajapuudus. Tegelikult, mõeldes enda igapäeva tegevuste peale, saab need väga kergelt muuta aktiivsemaks. Paljud liikumisvõimalused on tasuta ning kergete muudatustega saab igapäevast aktiivsust väga edukalt tõsta.

Soovitused argipäevaks

Kasuta lifti asemel treppe.

Tee iga päev koduseid toimetusi – olgu selleks lastega tegelemine, koduloomaga jalutamine, koristamine, põranda pesemine.

Veeda aktiivselt aega pere ja sõpradega. Tehke midagi lõbusat, kuid liikuvat. Kas või tore jalutuskäik.

Oled kontoriinimene? Tõuse iga tund korra püsti, et minna haarata klaas vett. Regulaarselt vett juues, pead liikuma ka tualetti.

Käi rohkem jala ning jäta auto koju või pargi töökohast/elukohast kaugemale.

Kui töötad palju arvuti taga, siis tee seda vaheldumisi istudes ja seistes.

Meilide ja kõnede asemel mine hoopis ise sõbra või kolleegi juurde.

Muuda keskkond enda ümber liikumist soosivaks – erinevad liikumisvõimalused, kontorimööbel, mis võimaldab seista kui ka istuda. Tooli asemel võta istumise aluseks pall.

Igapäeva toimetustes saame ise liikumist suurendada. Kerged muutused igas valdkonnas, iga tegevuse juures, annavad kokkuvõttes kõvasti sinu argipäeva aktiivsusesse lisa!

Tekst: IntensivePT

Foto: Shutterstock.com