Trenni ABC! Ülle Ptšelovodova: treeningutega alustades tuleb lähtuda kõigepealt sellest, mida teha meeldib

Ülle Ptšelovodova
Treener Ülle Ptšelovodova

Kõigil inimestel on kasulik liikuda järjepidevalt ja igapäevaselt, ütleb Reval-Spordi treener Ülle Ptšelovodova. „Nii meie füüsilise kui ka vaimse tervise jaoks on igapäevane füüsiline aktiivsus sama oluline nagu söömine ja magamine,“ sõnab ta.

Treeningutega alustades tuleb lähtuda kõigepealt sellest, mida teha meeldib: kõndida, joosta, tantsida, sõita rattaga, ujuda jne. Kui algus on tehtud meeldiva treeninguga, siis sealt saab hakata edasi minema.

Ülle, tänapäeval on trennis käimine väga populaarne. Milline treening kellele sobib?

Kindlasti sõltub treeningu valik enda eesmärkidest, mis võivad olla väga erinevad: näiteks lihasmassi kasvatamine, kaalulangetus, tunda oma keha toonuses, sotsiaalne pool jpm. Treeningu valikul pea silmas ka enda tervislikku hetkevormi. Näiteks, kui sulle meeldib väga joosta, aga hetkel on kõvasti ülekaalu, siis soovitan alustada kiirema tempoga kõnnist. Kui sa ise ei oska hinnata, millise treeninguga alustada, siis võid alati pöörduda abi saamiseks personaaltreeneri poole.

Kui küsida, miks peab trenni tegema, siis enda treenitavaid küsitledes sain erinevaid vastuseid:

  • loomulikult hea enesetunne;
  • teadmine, et kui käin trennis, suudan 85-aastasena ise oma kingapaelu siduda ja ise endaga hakkama saada;
  • see on aeg, mis on ainult mulle endale, naudin seda;
  • kui ma peaksin kunagi kuulsaks saama ja keegi peaks juhtuma küsima, mis on minu ilu saladus, siis vastaksin: enese liigutamine;
  • lõdvestus ajule, emotsioonidele;
  • see annab mulle motivatsiooni toituda tervislikumalt, tunnen end ilusana;
  • jpm.

Milliseid eesmärke on mõistlik trenniga alustaval inimesel endale seada? Palun jagage nippe, mis aitavad kasvatada treenimise jaoks järjekindlust.

Eesmärkide seadmisel lähtu iseendast, nagu eelnevalt mainitud. Alusta näiteks sellest, milline treening sulle meeldib.

Alustuseks sea endale lühiajalised eesmärgid ja eesmärgid, mida saad mõõta ja mida näed jooksvalt täitumas. Näiteks, kui täna teed umbes 7000 sammu päevas, siis võta endale eesmärgiks järgmise nelja nädala jooksul viia see number iga päev 3000 sammu võrra suuremaks. Jää eesmärkide seadmisega enda reaalsusesse. Sea endale positiivsed eesmärgid ehk keskendu sellele, mida suudad saavutada. Jäta kõrvale mõtteviis „ma ei jõua, ei viitsi, ma ei saa sellega hakkama“.

Mõtle, kas sulle meeldib treenida üksinda või hoopis sõbraga, kas treeneriga individuaalselt või meeldivad grupitreeningud. Leia enda jaoks see õige.

Pane näiteks kirja iga järgmise nädala kohta, mitu korda nädalas trenni jõuad, mis päevadel, millisesse trenni. Üleskirjutatu pane kas või külmkapi peale, arvuti desktop’ile või kuhugi, kus see on sul kogu aeg nähtav. Samamoodi kirjuta üles oma lühiajalised eesmärgid, mida iga 4-8 nädala järel võid uuendada. Kui tunned, et tahad mingil põhjusel trennile käega lüüa, siis loe, mis eesmärgid endale seadsid ja millise plaani panid endale paika liikumise poole pealt järgmiseks nädalaks.

Mille järgi valida endale sobiv treener?

Vali enda jaoks sobiv koht, millises spordiklubis või kohas soovid treenima hakata. Mõtle, kas sinu jaoks on oluline treenida koos nais- või meestreeneriga. Uuri treeneri tausta ja tee temaga esmakohtumine. Vestluse käigus selgub, kas treener tunnetab sinu isiksust, kas leiad temaga positiivse kontakti ja kas ta oskab sind motiveerida treenima. Oluline on, et tunned ennast treeneriga mugavalt ja saad suhelda avatult.

Mis on kõige olulisemad asjaolud, mida järgides jõuad kindlasti oma treeningeesmärgini?

Järjepidevus ja treeningute nautimine. Oluline on sobiva treeningkoormuse ja puhkuse vahekorra leidmine.

Vahel, tegelikult päris tihti, tuleb üle saada ka nii-öelda viitsimisest. Kuigi võib-olla tunned, et ei viitsi ega jõua, võtad ennast kokku, teed võib-olla natuke lühema ja kergema treeningu, aga ikkagi teed. Sa tead, et pärast on tõsiselt hea enesetunne ja lisaks oled uhke iseenda üle, et ennast kokku võtsid ja liigutasid.

Kuidas üles leida motivatsioon uuesti trenni minemiseks?

Uuesti trenni… jäta see etapp vahele… ole füüsiliselt aktiivne kogu aeg ja järjepidevalt.

Kui siiski juhtub paus sisse tulema, siis paki kott trenniriietega, aja ennast diivanilt püsti ja hakka astuma spordiklubi poole või pane mugavad riided selga ja mine välja kõndima, rattaga sõitma jne. Kui tekib küsimus, millega uuesti alustada, siis see sõltub sinu hetkevormist ja sellest, millega eelnevalt tegelenud oled. Kui treeningutes on paus sisse tulnud, siis alusta kergemate raskustega, kergema tempoga, 2-3 korda nädalas treenimisega. Anna aega kehal harjuda füüsilise koormusega.

Usun, et paljudele on tuttav väljend: homme võtan ennast kätte ja alustan. Alusta kohe täna – homme ja ülehomme jätka selle tegevusega.

Millised on kõige paremad kodused treeningharjutused?

Iga lisaliigutus, mida teed, on hea. Need võivad olla kükid, väljaastekükid, käte kõverdused, kasvõi pea peal seis.

Kui soovid kodus treenida, siis tasub eelnevalt treenida koos treeneriga, kes näitab sulle harjutusi põhilihasgruppidele ja õpetab harjutuste õiget sooritust.

Tekst: Karolin Tohv 

Foto: spordiklubi Reval-Sport