Võta aeg maha!

Aeg maha

Lugejad on küsinud: Mida teha trenniga siis, kui tööl ja kodus on ülikiire, väsimus peal? Lihtsalt ei jaksa füüsiliselt pingutada, kuigi päev otsa istun kontoritoolil.

Tellides kiirtoidukohast endale komboeine, saame n-ö kõik ühes kompoti, mis mängib ebanaturaalselt veresuhkru, emotsioonide ja kehaga. Samuti teeme oma kehale ja vaimule elukauge valiku, istudes päev otsa kontoritoolis ja kuhjates niigi väsinud aju üle olmemuredega. Tagajärg on omamoodi väsimus – pea tundub paks, keha oleks nagu hakklihamasinast läbi lastud ja tegutsemislusti pole.

Lahendusena võib paista trennis käimine, aga lihtsalt jaksu pole ja tahaks kas või korraks rahu ja vaikust. Kellel meist poleks sellist olukorda tekkinud?

Aeg maha!

Valikuid teeme ise

Kui elutempo tahab enda alla matta ja väsimus võtab võimust, siis ei ole abiks põhjuste plaasterdamine kohvi ja sunnitud trenniga. Esmalt oleks hea võtta korraks aeg maha, teha kas või sunniviisiliselt pikem jalutuskäik ning lasta rahutul meelel leebuda ja mõelda kuhjunud mõtted selgemaks. Kui välja minna ei taha, võib aidata ka kuum dušš/vann/saun. Kes dikteerib meie elu? Kes teeb meie eest valikuid? Kipume unustama, et valikuid teeme ikkagi ise, ja see annab julgust lahendusi otsida.

Lühidalt öeldes on parim lahendus ennast korraks kõigest välja lülitada ja leida hetk puhkamiseks ning lõõgastumiseks. Kõva rassimine trennis võib suurema stressi korral tuua kaasa lisapingeid niigi väsinud organismile ja nõrgestada immuunsüsteemi.

Miks oleme väsinud?

Meie väsimust ja emotsioone mõjutavad istuva töö puhul mitu tegurit. Levinumateks väsimuse allikateks on:

Põhjus #1: vähene füüsiline aktiivsus

Tund aega järjest istuda on juba liiga palju istumist korraga. On väga oluline vahe tervisele, kas leida igas tunnis aega püsti seismiseks ja ringi liikumiseks või mitte. Teades, et istudes väheneb aktiivsus lihastes oluliselt, rasvapõletus lakkab pea täielikult, alaselg satub suure koormuse alla ja südamehaiguste risk kasvab 50%, on põhjust olukorda enda kasuks pöörata.

Isegi kerge liikumine paneb vere käima, suurendab hapnikutarbimist ja kiirendab ainevahetust. Oleme loodud kehaga aktiivselt toimetama ja peame leida võimalusi käia oma natuuriga ühes rütmis. Kes siis lõpuks peale jääb – kas tuhandeid aastaid evolutsiooni või kontoritool?

Aeg maha!

Lahendus #1: leidlik liikumine

Tee oma tervisele suur pai ja leia igas tunnis 10 minutit aega, et tool hüljata. Lase mõte lendu ja tee nimekiri võimalustest:

  • WC-pausid. Kas tualettruumid asuvad ka mõnel muul korrusel? Väga hea, vali just pikem distants.
  • Kolleegile on vaja e-post saata. Mine jaluta tema juurde ja ütle otse. Lisaks liikumisele saad vahetu kontakti kaaslasega.
  • Vali välja kontorisõbralikud harjutused ja võta tegevusplaani.
  • Lõunapaus olgu kontorist väljaspool. Isegi kui endale toidu kaasa võtad, mine istu pargipingile ja naudi oma kokakunsti.

Kui kardad, et kaotad pausitades väärtuslikku tööaega, siis muretseda pole vaja. Praktika on näidanud, et teadlikult võetud pausid teevad meid oma töös oluliselt efektiivsemaks. Tööandjale on hea põhjendada, miks vahepeal kükke teed ja kolleegide juures lobisemas käid.

Põhjus #2: üledoos tehnoloogiast

Väsimus tööpäeva lõpus võib olulisel määral olla tingitud ülestimuleeritud ajust. Oleme alateadlikult kõik uudishimulikud ja ekraanid on suurepärased allikad uue info saamiseks. Palju aga jaksame teavet vastu võtta ja mida teevad meie silmad päeva lõpuks?

On teada, et ekraanid väsitavad pikal kasutamisel oluliselt silmi, ja kui veedame puhkehetked sotsiaalmeedia lõpututes avarustes, siis millal aju puhata saab?

Pole imestada, et päeva lõpuks tahaks lihtsalt silmad kinni panna, aga just tuli uus sõnum. Kuidas sa siis ei vaata?

Aeg maha!

Lahendus #2: leia korraks muu tegevus ja puhka silmi

Kui kogu aeg veeta aega ekraani embuses, siis kelle mõtteid me lõpuks mõtleme? Kuidas peakski sisemine rahu tekkima infodžunglis ekseldes? Silmade puhkamiseks on hea leida mõni muu tegevus.

  • Pane silmad kinni ja mõtle korraks iseenda peale. Mis tunded, ärevushetked, pinged on ja mida nendega pihta hakata?
  • Mine akna juurde ja vaata toimuvat. Kaugemale silmapiirile keskendumine rahustab nii mõtet kui silmi.
  • Kas päevane sammunorm on juba täis? Mine tee mõni tiir ümber maja või otsi üles trepid.
  • Söö ja jälgi taldrikul olevat. Proovi keskenduda toidule, mida suhu paned, ja tunneta maitseid. Võib-olla saab kõht oodatust varem täis ja kui ekraani tähelepanu kõrvale juhtimas pole, ongi hea võimalus harjutada teadlikumalt sööma!

Mida suuremad on pinged, seda enam tuleb kasuks korraks aeg maha võtta ja puhkemomendile keskenduda. Intensiivse trenni asemel eelista kergemat jalutuskäiku ja ekraani asemel vaata peeglisse – saad väga hästi aru, mida tegelikult parajasti vajad.

Tekst: Mirko Miilits, mirkomiilits.ee

Fotod: Shutterstock.com