Jelena Bondarchuki väljakutse: kahe kuuga taliujumise MM-ile!

Jelena Bondarchuk
Jelena Bondarchuk

Jelena Bondarchuk (46) on naine, kes alustas tõsisemat sportimist alles 40-aastaselt, kui hakkas tegelema triatloniga. Teatavasti on triatloni osaks ka avavees ujumine, mis omakorda viis naise möödunud detsembris talisupluse juurde.

Jelena päev algab tavaliselt juba 3.30 hommikul, kui ta suundub oma esimesele tööle vanemlehekandjana ning peale seda töötab õhtuni reisibüroos, kust läheb otse trenni.

Alles hilisemas eas tõsisemalt spordiga tegelema hakanud naine on võtnud eesmärgiks ennast pidevalt täiendada. Treenimisest on saanud lahutamatu osa elust, mis on muutnud ka perega ajaveetmise viise. „Meie peres mängib sport väga olulist rolli, kuna saame tänu sellele rohkem aega lastega suhelda ning nendega koos treenida ja võistelda,“ räägib Jelena. Ta on uhke selle üle, et just nende pere pärjati tiitliga „Kõige sportlikum pere Harjumaal 2019“.

Pereema otsustas taliujumisega tegelema hakata alles möödunud aasta detsembrist ning leidis eelkõige toetust 17-aastaselt tütrelt, kes ise samuti tegeleb triatloniga. „Olen alati kindel, et minu pere toetab mind, isegi kui tegemist on väga äärmuslike ideedega,“ lausub Jelena rahulolevana. Ta lisab, et lühikese ajaga on taliujumisest saanud üks tema lemmiktegevusi, millel on mitmed positiivseid mõjusid tervisele. „Talvine ujumine karastab keha ja tugevdab immuunsüsteemi, lisaks sellele annab see tohutu energialaengu,“ kirjeldab Jelena.

Taliujumine

Koos tütrega trenni

Pole ime, et just tütar Maria taliujumise mõttega kaasa tuli, sest noor neiu on tegelenud järjepidevalt spordiga ning olnud ujumises väga edukas. „Eestis peetud talvistel ujumise meistrivõistlustel võitis Maria kolm kuldmedalit ja püstitas kaks Eesti rekordit,“ ütleb ema uhkusega. Ka trennis käivad ema ja tütar sageli koos, et üksteist ergutada. Nädalas on kaks treeningut siseujulas ning üks meres või välibasseinis. „Välitreeningutel käime kolm korda ujumas ja iga ujumise vahel ka saunas, mis on taliujumise kohustuslik osa,“ kirjeldab Jelena.

Tema sõnul paneb tubli tütar ka ema rohkem pingutama ning teineteisele ollakse toeks. „Koos treenimine motiveerib mind edasi liikuma ning seadma eesmärke, mis esmapilgul võimatud tunduvad,“ tõdeb Jelena.

Maria Bondarchuk
Maria Bondarchuk

Taliujumine hoiab tervise korras ja energia üleval

Taliujumine on üks parimaid viise, kuidas oma immuunsüsteemi tugevana hoida. Selle harrastamiseks ei pea sugugi professionaalne sportlane olema. Sageli on taliujumise juures kõige raskem osa külma vette minek, kuid kui keha on juba üleni vees, on tunda ainult mõnusat energiat.

Jelena arvates on kõige parem alustada regulaarse ujumisega suvel, käia edasi ka sügisel ning siis juba talvel. Nii on kehal võimalus jahedamate temperatuuridega järk-järgult harjuda. „Peaasi on mitte üle pingutada ja ennast korralikult ette valmistada,“ soovitab ta.

Küll aga alustas Jelena ise taliujumise treenimist detsembris ning arvab, et hea tahtmise puhul võibki alaga algust teha ükskõik millal. „Mina alustasin ehk traditsioonilisest natuke teistmoodi. Nimelt valasin endale külma vett peale ja kasutasin pärast treeninguid jääduši,“ räägib sportlane.

Eesmärgid tulevikuks

Sihikindel Jelena oli juba peale kahenädalast treeningut valmis vastu võtma oma esimese väljakutse ning osales Eesti meistrivõistlustel. „Otsustasin osaleda Eesti taliujumise meistrivõistlustel ja tagantjärgi mõeldes oli tegemist väga ekstreemse otsusega,“ meenutab Jelena. „Aga mind hämmastas, kui palju inimesi käib talvel Eestis ujumas ja see on tore!” lisab ta.

Samasugused hulljulged eesmärgid on sportlikul emal ja tütrel varuks ka edaspidi. „Sel nädalalõpul lähme koos tütrega taliujumise maailmameistrivõistlustele Sloveeniasse, looduskaunisse Bledi linna,“ teatab naine. „Lühematele distantsidele – 25 m, 50 m ja 100 m võib minna igaüks, aga pikemate distantside jaoks on teised reeglid,“ selgitab Jelena. Ta lisab lootusrikkalt: „Muidugi loodan eelkõige, et tütar suudab võita ka maailmameistrivõistluste medali ja kuna ta võistleb mitmel distantsil, siis plaanime neid mitu saada.“

Jelena ise võistleb kõikidel mainitud lühematel distantsidel, kusjuures 100 m läheb starti esimest korda elus. „Ma usun, et see võistlus saab meile olema unustamatu kogemus,“ sõnab sportlik pereema.

Tekst: Kaisa Kiriland

Fotod: erakogu