Birgit Kool: minu eesmärk on aidata inimestel nende unistusi täita

Birgit Kool
Foto: Lutty Moreira

Taanis elav Birgit Kool on 25-aastane multitalent, kellel sarnastel Hunt Kriimsilmaga on peaaegu üheksa ametit. Ettevõtja, personaaltreener, tantsuõpetaja ja IT projektijuht on ainult mõned tegemised tema argipäevas.

Birgit on pärit Rakverest, kuid juba pikemat aega on ta kodu olnud välismaal. Maailmaavastajana on Birgit elanud nii Taanis, Prantsusmaal kui ka Hispaanias ning hoiab alati enda jaoks võimalused avatuna. Ta on õppinud juhtimise ja innovatsiooni majandamist ning omandanud Taanis bakalaureusekraadi.

Spordiga on Birgit seotud olnud nii kaua kui mäletab. Neiu on tantsinud 6-aastasest alates ning hilisemalt on ta leidnud oma tee personaaltreenerina. Lisaks asutas ta ettevõte Fennecfit, mis on Eesti juurtega spordirõivaste bränd. Sihikindel ja mitmekülgne neiu on võtnud eesmärgiks aidata ning inspireerida inimesi enda ümber. Oma mõtted paneb Birgit kirja blogisse, jagades nii õnnestumisi kui raskeid õppetunde.

Miks sa otsustasid välismaale kolida?

Käies enne keskkooli lõpetamist kolmes vahetusõpilase programmis – Brasiilias, USA-s ning Inglismaal – avastasin, et maailm on suurem kui teadsin. Tänu sellele otsustasin kandideerida bakalaureuseõppesse Taanis ning sealt algas minu teekond. Tänaseks olen elanud Taanis, Prantsusmaal ning Hispaanias.

Mis seos on sul varasemalt spordiga olnud? Millist rolli see su elus mängib?

Spordist sai suur osa minu elust aastal 2016, mil avastasin jõusaali. Sel hetkel ma ei teadnud, kuid suured muutused see samm minu ellu toob. Tänaseks olen sertifitseeritud Zumba ja personaaltreener, tantsutreener ning oman Eesti juurtega spordirõivaste firmat Fennecfit. Sport ja tantsimine minu õnne allikas.

Birgit Kool
Foto: Gabriel Miranda

Mis tantsustiile sa harrastanud oled?

Olen olnud tantsija 6-aastasest alates ning esinenud mitmetel lavalaudadel nii Eestis kui ka välismaal. Olen elu jooksul proovinud mitmeid tantsustiile, kuid püsima olen jäänud Ladina stiilis bachata juurde, olles samal alal tantsutreener Kopenhaagenis.

Kuidas sattusid bachatat tantsima? Tutvusta seda stiili lähemalt.

Inimesed, kes on mu elust läbi käinud, on viinud mind bachatani. Ma alustasin sellega 2017. aastal, mis sai suureks pöördepunktiks minu elus. Tänaseks olen esinenud rahvusvaheliselt ja olen tantsuõpetaja Kopenhaagenis, nautides oma teadmiste edasi andmist.

Bachata tuleb originaalis Dominikaanist, olles paaristants, kus otseselt pole reegleid ehk peab usaldama kaaslast ning nautima muusikat. Armastan seda tantsu, kuna ükskõik, kuhu ma reisin, üksi või kaaslasega, tean, et leian uusi inimesi just nendelt üritustelt, kuna selles tantsus ei pea olema kindlat paarilist.

Birgit Kool
Foto: Gabriel Miranda

Oled enne ka tegelenud riiete disainimisega. Kust tuli mõte spordiriideid tegema hakata?

Olen enda elus teinud 12 riiete kollektsiooni, võistelnud mitmetel võistlustel ning võitnud lugematul arvul auhindu. Olen alati unistanud enda rõivabrändist ning teha spordirõivaste bränd tundus loomulik samm ühendamaks enda kaks kirge.

Räägi Fennecfit brändist. Mis sõnumit sa enda riietega inimestele edastada soovid?

Fennecfit algas soovist midagi teistele edasi anda. See on üks põhjuseid, miks olen ka personaal- ja tantsutreener, kuna nii saan aidata inimesi nende unistuste täitumise teekonnal. Fennecfit on tähtis samm, mis viib mind enda unistusele lähemale.

Tegemist on originaalse disaini brändiga – ühtegi samasugust disaini ei leidu teadaolevalt kuskil maailmas. Mustrid on disainitud meie tiimi poolt ning iga muster jutustab mingit lugu. Näiteks esimese kollektsiooni mustris leidus palmilehti ja fragmente maailmakaardist, mis jutustab minu lugu – olen reisija, kes leiab rõõmu just palmipuude alt. Me usume loovusesse, innovatsiooni ja uute standardite loomisesse. Ma soovin, et iga inimene, kes kannab Fennecfit tooteid, tunneks ennast enesekindlalt ning julgelt!

Meile on tähtis hoida brändi unikaalsena ning ühtlasi toetada inimeste teekonda võimalikult suures mahus. Minu unistus oli luua pere, kus toetame ja inspireerime üksteist ehk kõik, kes kannavad Fennecfit tooteid, on samuti osa meie ühtsest kogukonnast. Aasta 2020 algas esimese üritusega, kus tõime kokku Fennecfit perekonna, veetmaks üheskoos aktiivne pärastlõuna täis inspiratsiooni. Näha, kuidas bränd on kasvanud üheks tervikuks, toob mulle alati suure naeratuse suule!

Birgit Kool Fennecfit
Foto: Jörgen Norkroos

Milline emotsioon on jäänud sulle enda firma loomisest?

Enne, kui bränd välja tuli, tegelesin sellega aasta. Oli vaja leida õige tootja, disainida esimesed tooted ja testida tootenäidiseid. Samuti on olnud aeganõudev tegeleda kogu administraatori tööga. Olen üpris nõudlik isiksus ehk riided peavad olema toodetud eetiliselt ning tingimuseks oli, et valmistaja peab olema Euroopast. See annab mulle võimaluse jälgida, mis tootmises toimub ning kes sellega tegeleb. Praegu olen külastanud tootjat juba kaks korda ja surunud iga tehase omaniku kätt. Samuti nägin töölisi, kes lõikavad, õmblevad ning pakivad Fennecfit esemeid.

Üksi brändi luua ei ole lihtne. Alustades täiesti nullist, teadmisteta ja olles ainukene inimene firmas, ei ole tihtipeale lihtne ajada end hommikul jalgadele ning leida motivatsiooni. Küll aga usun oma brändi ja kuna see on mu suurimaid unistusi, siis olen suutnud alati edasi liikuda. Kogu protsess võib olla väga stressirohke, kuna alustavas firmas ei lähe mitmed asjad alati plaanipäraselt. Olen õppinud, et takistused on selleks, et tugevamana edasi liikuda. Ennekõike tuleb nautida protsessi, mitte töötada ainult lõpptulemuse nimel.

Olen õnnelik, sest saan väga palju toetust ka oma perelt, kes aitab mind Eestist suures mahus. Minu ema ja isa saadavad tellimusi välja sel ajal, mil mind ennast kohapeal ei ole.

Birgit Kool
Foto: Gabriel Miranda

Kuidas sa ennast tegutsema motiveerid?

Usk brändi ja iseendasse! Väga lihtne on jääda tammuma ühe koha peale ning seetõttu proovin vältida neid olukordi, kuna muidu on raske edasi liikuda. Ma tean, kus ma soovin olla 2020. aasta lõpus ning sinna jõudmine on ainult minu enda kätes. Tuleb kirja panna kindlad sihid ja mõelda suuremalt kui reaalsuses võimalik on.

Olles tegelikult kahe firma asutaja, olen aru saanud, et kui sa ei usu brändi, siis ei ole sellel tulemust. Minu teine firma läheb kinni just selle tõttu, et tiimi usk brändi oli liiga minimaalne, mistõttu jäi tegevus unarusse.

Hetkelgi õpin, kuidas tunda rõõmu pisikestest võitudest, kuna tegelikkuses just need motiveerivad mind edasi liikuma. Kui klient kirjutab, kuidas ta armastab meie tooteid või kui näen, et kõigest kolme kollektsiooni pealt on väga paljud kliendid valmis ostma ka uusi tooteid – pisikesed võidud motiveerivad mind.

Pead ka blogi, miks sulle meeldib inimestega oma mõtteid jagada?

Igal inimesel on soov anda endast midagi edasi ning igaüks leiab selleks erineva viisi. Olen blogi pidanud 13 aastat ning tänaseks on sellest välja kasvanud koht, kus jagan enda teadmisi ning mõtteid. Nagu eelnevalt mainitud, siis tunnen, et mul on nii palju anda ja ma soovingi inimesi aidata enda elukogemuse põhjal. Blogist jagan enda elu keerdkäike, seiklusi ning nippe ja seeläbi soovin inspireerida vähemalt ühte inimest postituse peale.

Millised on su eesmärgid tulevikus?

Minu põhiline eesmärk on ärgata hommikul üles unisena, aga naeratus näol, sest see peegeldab kõige paremini minu elu. Hetkel on eesmärk panna kogu rõhk kolme valdkonda – Fennecfiti arendamine, personaaltreeneriks olemine ning tantsutrennide andmine Taanis ja loodetavasti peagi ka Eestis.

Fennecfitiga on mitmeid sihte, kuid peamiselt tahan luua brändi, mis täidab enda eesmärke. Soovime olla võimalikult jätkusuutlikud ja unikaalsed nii disainilt kui ka funktsionaalsuselt. Samuti on oluline olla eeskujuks kõikidele meie kogukonna liikmetele. Iga otsus mida me Fennecfitis teeme, peaks täitma just neid eesmärke.

Ma ei tea veel, kus ma elan selle aasta teisel poolel. Ma ei tea, kui edukalt minu tegemised lähevad. Mu tulevik on üks suur teadmatus, kuid ma tean, et asun hetkel õigel teekonnal ning usaldan elu, vaatamaks, kuhu ma jõuan!

Tekst: Kaisa Kiriland