Kuidas hoolitseda oma füüsilise ja vaimse tervise eest piiratud tingimustes?

Jalgratas toas
Foto: Pixabay

Enamik inimesi on viimaste nädalate jooksul pidanud kohanema uute olukordadega – töö kodukontoris, laste abistamine õppetöös, töö kaotus, palga vähenemine või hoopis suurenenud töökoormus, treenimisvõimaluste piirangud jpm. Paljudele pakuvad sellised elumuutused suuri vaimseid väljakutseid.

Portaal Peaasi.ee on seetõttu ellu kutsunud vaimse tervise hoidmise teemalised Facebooki live’id, mis toimuvad esmaspäevast laupäevani, iga päev kell 15.00. Otse-eetris vastavad inimeste küsimustele erinevad psühholoogid ja teised vaimse tervise eksperdid. Inimesed saavad oma küsimusi saata anonüümselt ette Peaasi.ee kodulehe kaudu ja küsida live‘i ajal kommentaarides.

26. märtsil vastas vaimse tervise füsioterapeut Minna Sild küsimustele teemal, kuidas hoolitseda oma füüsilise ja vaimse tervise eest piiratud tingimustes. Muuhulgas räägiti ka sellest, kuidas terve perega kodus aktiivne olla ja trennirutiin säilitada.

Peame kohanema uute oludega

Kui rääkida sportimisest, siis paremini saavad praeguse olukorraga hakkama tõenäoliselt need, kes on harjunud käima jooksmas, rattaga sõitmas või kõndimas üksinda. Keerulisem on nendel, kes armastavad end liigutada grupitreeningutel. Neil tekib kergemini motivatsioonipuudus, kuna pole enam kindlaks kujunenud trenniaega ning harjumust üksinda pingutada.

Minna Sild ütleb, et paljudele on murekoht see, et oleme varasematest rutiinidest välja lükatud, aga uute oludega kohanemine ei käi nii ruttu. Praegune aeg tekitab ka palju erinevaid tundeid ja ebakindlust, me ei tea, mis homne toob ning me tegeleme hästi palju nende mõtete ja tunnetega. Minna soovitab olla enda vastu leebe ja võtta aega olukorraga kohanemiseks. See on täiesti okei. Me ei peagi üleöö sellega perfektselt hakkama saama. Tuleb endale tunnistada, et see on kohanemise aeg ja see võibki olla raske.

Kui on raskusi trennirutiini sisse viimisega, siis soovitab Minna Sild leida sobivaid online-treeninguid, mida pakutakse praegu seinast seina, ning nendest kodus treenimiseks inspiratsiooni ammutada. Pakutakse ka live-trenne, mida teevad korraga kaasa sajad inimesed. Muidugi pole see päris sama, mis vahetult koos tegemine, aga teadmine, et teised teevad ka samal ajal trenni, võib olla motiveeriv.

Hästi hea nipp on ka leida endale trennisemu, kas keegi kellega varem koos käisid või keegi, kellest tead, kes sooviks trennidega alustada, aga vajab samuti lisamotivatsiooni. Omavahel saab kokku leppida, et näiteks täna kell 17.00 teeme mõlemad sama trenni. See annab tunde, et keegi pingutab samal ajal ning peale trenni on võimalus omavahel muljeid jagada.

Minna Sild
Minna Sild, FB live’is

Lisaks nendele teemadele arutles Minna Sild Facebooki live’s, kuidas kõikide koduste toimingute kõrvalt liikumiseks aega leida, kuidas igapäevastesse tavapärastesse tegemistesse aktiivsust lisada (nt perega võib kokku leppida, et hambapesu ajal teevad kõik kükke) ning kuidas samas keskkonnas töötades, õppides, treenides ja vaba aega veetes ühelt tegevuselt teisele ümber lülitada. Lõpetuseks annab ta kasuliku keskendumise ja muremõtete hajutamise harjutuse, mida koheselt läbi teha saab. Vaata järele siit.

Hea teada!

Peaasja Facebooki lehel toimuvad vaimse tervise hoidmise teemalised live’id vähemalt 12. aprillini. 2. aprillil läheb live’i psühholoog ja coach Tuuli Junolainen. Arutluse all on: kuidas tegeleda stressi ja ärevusega? Kuidas teha praegu tulevikuplaane? Mida teha, kui miski ei paku enam rõõmu? Kuidas olla enesekindlam? Lisaks veel teisi vaimse tervise hoidmise teemalisi küsimusi ja mõtteid.

Hoia silm peal!

Tekst: Merilin Piirsalu