Eestikeelsel raadiospordil täitub 90 aastat

Raadio ja mikrofon

20. juunil möödub 90 aastat esimesest eestikeelsest raadio spordireportaažist. Eesti raadio- ja spordiajaloo olulist verstaposti tähistatakse lugude sarjaga Vikerraadios ning endiste ja praeguste sporditoimetajate kogunemisega. 

1930. aasta kahel juunikuu päeval peeti Kadrioru staadionil kergejõustiku maavõistlus Eesti, Läti ja Poola koondiste vahel. Sellest sündmusest tegid raadio vahendusel reportaaži Felix Moor, Ernst Idla ja Aleksander Antson. Tegemist oli ajaloolise tähisega, millele on järgnenud lugematu hulk spordireportaaže nii kohalikelt kui ka rahvusvahelistelt võistlustelt, rääkimata olümpiamängudest.

Raadiospordi tähtpäeva puhul kõlavad sel nädalal Vikerraadio eetris sporditoimetuse veteranide meenutused oma seiklusrikkast tööst. Värvikaid hetki raadioreportaažidest läbi aastakümnete jagavad Erik Lillo, Tiit Karuks, Rein Küttim, Vello Lään ja Rene Rinaldo. Meenututusi saab kuulata Vikerraadio eetris ja kodulehel.

Pikem erisaade raadiospordi ajaloost on Vikerraadio eetris pühapäeval, 21. juunil kell 18:15. Rubriiki toimetab Johannes Vedru.

90 aasta jooksul on raadio vahendusel edastanud spordi kõrghetki, uudiseid ja intervjuusid suur hulk raadiolegende, kelle häälega seostatakse paljusid meeldejäävaid spordisündmuseid. Erik Lillo, Tiit Karuksi, Vello Lääne, Rein Küttimi ja Rene Rinaldo kõrval ja jälgedes on tuule tiibadesse saanud näiteks Tarmo Tiisler ja Alvar Tiisler, kes täna vahendavad spordiuudiseid rohkem televisioonis. Eesti Raadios ja Vikerraadios on sporditeemasid aastate jooksul vahendanud ka Hanno Tomberg, Taavi Libe, Joosep Susi, Ott Järvela jpt. Täna töötavad ERRi raadio sporditoimetuses Juhan Kilumets (raadio sporditoimetuse juht), Johannes Vedru ja Ragnar Kaasik, kes toimetavad spordiuudiseid, -ülekandeid ja igapühapäevast pikemat spordisaadet. 

Allikas: Eesti Rahvusringhääling

Foto: Pixabay