Ratsutamise kolmevõistluse Eesti meistritiitel läks saarlasele

Jaagup Kallas & Olli Royal
Jaagup Kallas ja Olli Royal

Tänavune esimene medalikomplekt ratsutamise kolmevõistluses jagati välja möödunud nädalavahetusel Kosel. Seeniorite klassi kuldmedali omanikuks sai Saare Ratsakeskuse võistluspaar Jaagup Kallas ja Olli Royal.

Selle aasta meistrivõistlused peeti Kosel, Ahisilla külas Nõmmemõisa Talli maadel, kuhu on rajatud uhiuus võistlusväljak ja kaunis krossirada. Võistlus algas juba laupäeval, mil peeti koolisõidud ning hüpati takistussõidu parkuur. Lisaks EMV arvestusele võisteldi ka avatud klassides. Üles antud 61-st võistluspaarist startis Eesti meistrivõistluste arvestuses üheksa võistluspaari, kelle hulgas oli teada tuntud raskekahurvägi Vilvi Laanet, Erkki Hõim ja Ervi Kaasiku, samuti Jaagup Kallas ja Aldo Kanepi, kellele pakkusid konkurentsi noorema põlve sportlased nagu Maris Kangur, Britt Getter Astover, Sofya Tsyrulnikova ning Anna-Liisa Raudsepp.

EMV taseme ehk CCN2*-S klassi koolisõidus sõitis parima tulemuse Erkki Hõim (Tartu Kalevi RK), skoorides 69,47%, seda aga hobusega Roleks, kellega võisteldi vaid avatud klassi arvestuses. Eesti meistrivõistluste arvestusse valis Erkki seekord kogemustega Aspirini, kellega peale koolisõitu kindlustati kuues positsioon, tulemusega 64,01%. EMV arvestuses õnnestus skeem hästi Aldo Kanepil (Märjamaa SK) ja Carital, kui sõideti välja 65,99%, millega hetkeks asuti meistrivõistluseid juhtima. Teiseks võitles end Jaagup Kallas Olli Royaliga, sõites skeemis välja 64,70% ning EMV arvestuse kolmas parim skeemitulemus oli noorel Britt Getter Astoveril (Tondi RSK), kes Hultajkaga sai tulemuseks 64,32%.

Takistussõiduks oli üles seatud korralik 11 tõkkest koosnev parkuur, mille suutsid vigadeta läbida vaid kaks paari: Jaagup ja Olli Royal ning Erkki ja Roleks. Nii jätkus CCN2*-S klassi sõidu arvestuse valitsemine Erkki ja Roleksi poolt ning meistrivõistluste arvestuses läks esikoht peale kahte ala Jaagupi kätte. Teisele kohale tõusid Erkki ja Aspirin, kes parkuurist võtsid kaasa vaid ühe vea ning samamoodi vaid ühe eksimusega tõusis kolmandale kohale Järvamaa mees Ervi Kaasiku (Nõo RK) hobusel Cendoria S.

Krossiga, mille rajameistriks oli seekord Ants Sähka, alustasid seeniorid pühapäeva õhtupoolikul ning etteruttavalt võib öelda, et ükski medalikursil olnud võistluspaar selles ei eksinud. Nii oligi selge, et kuldmedal kuulub tänavu Jaagupile ja Ollile – lõpptulemusega 35,3 kp, hõbemedal Erkkile ja Aspirinile – tulemusega 40,0 kp ning pronksmedal Ervile ja Cendoriale –  tulemusega 40,2 kp. Erkkil ja Roleks kindlustasid endale CCN2*-S klassi avatud arvestuse võidu tulemusega 34,1 kp.

EMV medalikolmik, vasakult Hõim, Kallas, Kaasiku
EMV medalikolmik, vasakult Hõim, Kallas, Kaasiku

Värske kuldmedali omanik Jaagup Kallas kommenteerib oma läinud nädalavahetuse sooritust aga järgnevalt:

”EMV kuldmedalit hindan kõrgelt. Võistlustules olid kõik Eesti hetke parimad kolmevõistlejad. Eriti valmistab see võit rõõmu seetõttu, et kaks eelnevat aastat on kuld napilt tobedate eksimuste tõttu käest libisenud. Kõige paremini õnnestus takistussõit. Rada oli üles seatud meistrivõistlustele vastavalt päris krõbe, aga Olli Royal näitas head taset ja läbisime raja vigadeta. Seekord oli hobune veidi hajevil, kuid vaatamata sellele eksimusi ei tulnud ning läbisime krossi puhtalt ja normiaja piires. Kross ise oli samuti parajalt raske ja väga ilus. Korraldajad on teinud ära suure töö, selliseid võistluskomplekse võiks Eestis rohkem olla, ehk meelitaks see ka kolmevõistluse juurde rohkem sportlaseid. Koolisõidus sõitsime välja karjääri parima tulemuse 70,7%, millest oleks piisanud, et kindlustada liidripositsioon juba avaalal, kuid kahjuks unustasin kaks korda skeemi ära ja nii karistati mind kuue karistuspunktiga ning lõpetasime koolisõidu teisel kohal. Võistlusel osalemise ainus eesmärk oli võita kuldmedal ja see sai täidetud.”

CCN70 klassis osales kokku 28 võistluspaari ja seal läks võit neljaaastasele eesti sporthobusele Konfloria de Lunale, kellega Jaagup Kallas saavutas puhta parkuuri ning krossiga lõppskooriks 30,4 kp.

Tasemel CCN90 võitis vaid 28,0 karistuspunktiga Sandra Anet Kalju (RK El Awrah ET) hobusel Hello Kitty.

Allikas: Eesti Ratsaspordi Liit

Fotod: Elin Jalakas