Kas teadsid, et regulaarne treenimine muudab naha ja juuksed ilusamaks?

Naine palliga

Trenn ei aita mitte ainult ilusat figuuri luua, vaid parandab ka jumet ning naha seisukorda. Pidev liikumine on üks parimaid viise, kuidas võidelda akne, kortsude ning tuhmunud nahaga.

Treenimisel võib olla mitmeid eesmärke, nende hulgas tervislik eluviis või kiiresti lähenev suvepuhkus, kus on vaja ilusat figuuri. Olenemata, mis inimest täpselt motiveerib, on selge, et treenimisel on mitmeid hüvesid. Kuid sellel on üks salajane kasutegur, mida paljud inimesed ehk ei tea – treenimine aitab muuta naha terveks ning säravaks. Samuti muudab pidev liikumine juuksed tugevamaks.

Säravam nahk

Aktiivse treenimise ajal hakkab süda kiiremini tööle, mis omakorda varustab nahka hapnikuga rikastatud verega. „Kohe peale treeningut on näha säravamat jume,“ kinnitab dermatoloog Noëlle S. Sherber.

Vähendab kortse

Kortisooli peetakse stressi hormooniks ning treenimine aitab seda normaalsel tasemel hoida. „Kõrgenenud kortisooli tase on seotud suurenenud rasu tootmisega, mis tähendab akne levikut,“ kirjeldab Sherber. Liiga kõrge kortisooli tase võib põhjustab kollageeni lagunemist, mis omakorda tähendaks naha kiiremat vananemist ning rohkem kortse. Lisaks aitab treenimine kehas kollageeni toota. Selle abil saab nahk lisa ergutust, mis hoiab seda vastupidava, elastse ning nõtkena.

Akne leevendamine

Regulaarne liikumine ergutab vereringet. „Nahk saab rohkem niisutust, kui sinna tuuakse rohkem verd ja hapnikku,“ selgitab dr Mauro C. Romita, kelle erialaks on ilukirurgia. „Seeläbi väljuvad kehast toksiinid,“ lisab ta. Higistamine aitab puhastada ummistunud poore. Treenimine võib olla üks moodus, kuidas täiskasvanuna aknet vähendada, kuna läbi selle paraneb kehas ka hormonaalne tasakaal.

Kuigi treenimine aitab nahka parandada, siis peaks akne puhul jälgima veel paari olulist aspekti. „Kui inimesel on kalduvus aknele, siis tasuks oma spordikotis hoida õrnasid ning aroomivabu puhastuslappe,“ soovitab Romita. Nägu tasuks puhastada kohe peale treeningut, eriti nendel aladel, kuhu akne tavaliselt kõige kergemini tekib. Lisaks soovitab doktor Romita kindlasti treeningute ajaks meik näost eemaldada.

Tervemad juuksed

Paranenud verevarustus aitab hoida lisaks nahale ka juukseid terve ning tugevana. „Veri, mis on täis toitained, stimuleerib juuste folliikuleid ning edendab nende kasvu,“ ütleb Amy Dixon, kelle erialaks on füsioteraapia. Samuti lisab naine, et treenimine aitab hästi stressi vähendada. „Mida väiksem stressitase, seda tõenäolisemalt ei murdu ega lange juuksed välja,“ ütleb ta. Isegi kui inimene tunneb ennast täiesti stressivabana, soovitab Dixon konsulteerida dermatoloogiga, kui peaks esinema juuste kaotust.

Pole oluline, millist trenni teha, kuna igasugune liikumine parandab vereringet ja vähendab stressi. „Aga sellegipoolest tasub enda treeningkava pidevalt muuta, et ei tekiks ühest kindlast treeningust kehale rutiin,“ soovitab Dixon. Oma tavapärase treeningu kõrvalt võib proovida näiteks joogat, aga ka tavaline 30 minutiline jalutuskäik aitab kaasa naha tervenemise protsessile.

Allikas: everydayhealth.com

Foto: Pixabay