Kuidas valida nutikella?

nutikell

Kvaliteetne nutikell oskab vastu võtta telefonilt tulevaid kõnesid ja sõnumeid, saadab kalendriteavitusi ning võimaldab juhtida telefonist tulevat muusikat. Nutikellade valik on lai, mistõttu tasub enne ostu hoolikalt läbi mõelda, milliseid eesmärke kell täitma peab. Järgnevalt teeme ülevaate erinevatest omadustest, mis aitavad õige kella välja valida.

Nutikell, spordikell või aktiivsusmonitor?

Sobivat seadet välja valides tuleks endalt küsida, kas kell peaks abistama vaid sportimisel ja tervist puudutavas või peaks see toimima justkui personaalne assistent. Sportimise puhul piisab aktiivsusmonitorist, mis suudab analüüsida und, lugeda samme, pulssi ja anda sportimist puudutavaid soovitusi. Kui oled aga tihe trennitegija, siis võib spordikell olla kõige asjalikum valik. Spordikellaga saab salvestada erisuguseid treeninguid nii toas kui õues ning see annab põhjaliku ülevaate treeningutest ja edusammudest. Spordikell jälgib tempot, distantsi, pulssi ja joonistab läbitud marsruudi ka kaardile. Kui aga otsid nutikat lahendust, mis toimib kui telefoni pikendus ning millega igapäevaseid toiminguid kergendada, tasuks valida nutikell. Nutikellas on enamasti olemas samad võimalused, mis aktiivsusmonitoril, kuid lisaks saab kella kaudu toimetada ka telefonile tulevate sõnumite ning kõnedega.

Funktsioonid

Enne seadme välja valimist tuleks endale selgeks teha, missugust infot kell võiks anda ja millised oleksid toredad lisad. Inimesele, kes soovib saada vaid peamisi teavitusi näiteks kõne või sõnumi kohta ning salvestada unestatistikat, sobib ka aktiivsusmonitor. Sageli juhtub, et valitakse välja toode, mis on kas liiga piiratud võimalustega ega aita eesmärke saavutada või siis vastupidi seade, mis on kallim ning paljude võimalustega, ent vähemalt pooled funktsioonid ei leia iial rakendust. Seetõttu aitab oma eesmärkide ja ootuste kaardistamine, et oodatavad funktsioonid loetelusse panna ning veebipoes kontrollida, millised seadmed üldse valikusse jäävad. Seejärel tuleb kõrvutada valikut oma eelarvega. Juhul, kui ükski vajalike funktsioonidega seade sobivasse hinnaklassi ei mahu, tasuks pigem raha juurde koguda kui osta odavam seade, millest hiljem kasu pole. Arvestama peab ka sellega, et osad tootjad on nutikellad seadistanud nõnda, et rakendusi ei saa lisada ega ära võtta. Kuid loomulikult on ka selliseid kellasid, mille omanik saab valikuid teha ise.

Hind

Kui nutikellade hinnad algavad 50 euro juurest, siis spordikellade omad 250 euro kandist. Reeglina on kallimal seadmel rohkem funktsioone, aga hinda kergitab ka tuntum bränd ja kvaliteetsemad materjalid. Kui välimus pole tähtis, võib saada rohkemate võimalustega kella soodsamalt.

Andmete jälgimine

Kui otsus on juba tehtud ja kell soetatud, tuleb selle kasutamisest maksimum võtta. Kellad jäädvustavad suurel hulgal infot, mille analüüsiks tuleks valida endale sobiv telefoniäpp või arvutiprogramm. Nii saab joonistada une- ja liikumisgraafikuid, hoida silma peal toitumisel, jälgida pulsi kõikumisi ja kehtestada endale ohutuid piire, teha trenni tõhusamalt ja tervislikumalt ning vastavalt ootustele kas langetada kaalu või kasvatada lihasmassi.

Veendu ühilduvuses

Paljud kellatootjaid on loonud kellad nõnda, et need ei ühildu sugugi iga mobiiltelefoniga. Unistuseks võib küll olla Apple Watch, kuid kui kasutusel on hoopis Samsungi või Huawei telefon, ei ole sellest kasu. Apple’i nutikell nimelt ühildub vaid iPhone’iga. Seega – et kell ei jääks vaid iluasjaks, tuleks enne raha välja käimist kindlasti veenduda, et see ühilduks kasutatava telefoniga.

Aku kestvus ja laadimine

Nutikella aku kestab enamasti paar päeva, ent see sõltub sellest, kui aktiivne on kella kasutaja ja kui suurt hulka funktsioone kasutatakse. Olemas on ka vastupidavama akuga eksemplare. Suur osa nutikelladest on laetavad juhtmega, kuid leidub ka mugava juhtmevaba laadimisvõimalusega mudeleid.

Veekindlus

Kui kella randmelt ära võtmine duši alla minnes või basseini suundudes tundub ebamugav, tasub soetada veekindel mudel. Kellal olev tähis 3 ATM tähendab, et kell on pritsmekindel ning 5 ATM näitab veekindlust. 10 ATM märkega kell on veelgi võimekam ning sobib juba snorgeldamiseks või surfamiseks.

Sisuturundus