„Aasta sportlane 2020“ Kristjani pälvisid Ott Tänak ja Martin Järveoja

Ott Tänak ja Martin Järveoja Foto: EOK
Ott Tänak ja Martin Järveoja Foto: EOK

Eesti Olümpiakomitee telegalal „Spordiaasta Tähed 2020“ kuulutati aasta sportlase auhinna laureaatideks rallipaar Ott Tänak ja Martin Järveoja.

2020. aastal anti tavapärase kolme – aasta naissportlase, meessportlase ja võistkonna – asemel välja üks ja ainus Kristjan – aasta sportlane, kelleks võis olla nii individuaalsportlane kui ka tiim. Tänak-Järveoja edestasid teisi nominente rahvahääletusel ja ajakirjanike hääletusel ning said spordiorganisatsioonidelt teise koha. Kokkuvõttes tõi see meie rallipaarile aasta sportlase Kristjani.

Ott Tänak tänas kõiki toetajaid tunnustuse eest. „Ütleks, et on olnud ebareaalne aasta. Loomulikult on olnud üleüldiselt keeruline, aga samamoodi on see mõjutanud sporti ning kõik, mis sel aastal toimus – raske oli järge pidada. Peaksime olema õnnelikud, et autosport kui selline toimis ja võistlused suudeti ära korraldada. Otseselt sarjatunnet oli raske tekitada, me kunagi ei teadnud, mis tuleb, mis ei tule, millal tuleb – sellepärast pidime võtma võistlus korraga. Selle tõttu oli kogu see aasta ka väga teistmoodi. Loomulikult ei saa loota, et nii kui aastanumber muutub, muutub kõik loomulikumaks, aga sellegipoolest teeme enda poolt kõik selleks et saaksime vähegi normaalsema elu juurde tagasi tulla ja oma eluga edasi minna. Olge kõik terved, olge hoitud ja loomulikult edukat uut aastat!“

Martin Järveoja lisas, et aasta on olnud õpetlik. „Eelkõige oli ta õpetlik just seetõttu, et me ei tohiks võtta midagi iseenesestmõistetavana. Meie kõigi suurim väärtus on tervis ja tervist me peame hoidma. Püsigem terved, sest terves kehas on terve vaim!“

Tänak-Järveoja said enne koroonapausi kirja Rootsi ja Mehhiko MM-rallidelt 2. koha, pärast pausi naasti radadele võiduga esimest korda MM-sarjas peetud kodusel Rally Estonial. Pärast Monza ralli 2. kohta saadi MM-sarja hooaja üldarvestuses 3. koht, Hyundai tehasemeeskonnaga võideti meeskondlik tiitel.

Teised nominendid aasta sportlase auhinnale olid tennisist Anett Kontaveit, veemotosportlane Erik Aaslav-Kaasik, iluuisutaja Eva-Lotta Kiibus ning freestyle-suusataja Kelly Sildaru. Kontaveit tuli Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel kaheksa ja USA lahtistel 16 parema sekka, jõudes ka Palermo WTA turniiril finaali. Aaslav-Kaasik tuli klassis F-125 maailmameistriks. Kiibus sai Euroopa meistrivõistlustel naiste üksiksõidus seitsmenda koha ning näitas häid tulemusi GP-etapil ja Challenger-sarja võistlustel. Sildaru võitis X-mängudel kaks kuldmedalit, tulles eelnevalt ka noorte olümpiavõitjaks.

Anna Levandi Foto: Erlend Štaub
Anna Levandi Foto: Erlend Štaub

Aasta treener on Anna Levandi

Aasta treener 2020 auhinna teenis Eesti Olümpiakomitee telegalal „Spordiaasta Tähed 2020“ Anna Levandi, kelle juhendamisel treenib kiiret arengut näitav 17-aastane iluuisutaja Eva-Lotta Kiibus.

Kiibuse saavutuste hulka lõppenud hooajal kuulusid Euroopa meistrivõistluste naisüksiksõidu 7. koht, Challenger sarja etappide 1. ja 2. koht ning rahvusvahelise GP-etapi 6. koht.

Anna Levandi sõnul on Kristjani nominent olla ja sealjuures valituks osutuda suur au. „See on auhind pikaajalise töö eest. Olen 20 aastat Eestimaal treenerina töötanud päevast päeva, vahel ka kuude kaupa ilma puhkuseta. Tänan oma lapsi, kellelt pole kordagi kuulnud etteheiteid: „Ema, miks veedad jäähallis rohkem aega kui kodus?“ Ma sain oma tööd teha kõik need aastad. Väga sügav kummardus minu mehele, kes mind mõistab. Ta on andnud mulle võimaluse teha tööd, mida oskan ja armastan. Kõigile on teada, et pole lihtne olla treeneri abikaasa, paljugi sätitakse minu trennide ja võistluste järgi. Tänan teda väga!“ ütles Levandi.

Aasta sportlane ja treener selgusid rahva, spordiajakirjanike ja spordiorganisatsioonide hääletustulemuste liitmisel. Võitjate väljaselgitamisesse andsid oma panuse rahvahääletusel 34 086 unikaalset hääletajat. Samuti osalesid hääletusel 63 spordiorganisatsiooni ning 45 spordiajakirjanikku.

Teised tunnustatud

Aasta noorsportlane Kelly Sildaru

Aasta sportlik omavalitsus on Rakvere

Eestimaa Spordihing 2020 on Sirje Argus

Sirje Argus Foto: Erlend Štaub
Sirje Argus Foto: Erlend Štaub

Aasta veteransportlane 2020 on Merle Vantsi

Merle Vantsi Foto: Hendrik Osula
Merle Vantsi Foto: Hendrik Osula

Uuendusena kuulutas EOK välja ka konkursi „Aasta spordiobjekt 2020“, millega soovib juhtida tähelepanu sportimispaikade kättesaadavusele ja olulisusele sporditegevuse edendamisel elanikkonna seas. Hinnati spordiobjekti terviklikkust, sealhulgas objekti kvaliteeti, innovaatilisust, erivajadustega inimeste ligipääsu, esteetilist sobivust ümbritsevasse keskkonda, ehitise funktsionaalsust, ökonoomsust ning paljusid teisi asjaolusid.

Laureaadid kuulutati välja kahes kategoorias:

  • Türi spordihoone – spordiobjekt, kus saab harrastada enam kui viit spordiala
Türi spordihoone Foto: Steiv Silm
Türi spordihoone Foto: Steiv Silm
  • Vastseliina hokiväljak – spordiobjekt, kus saab harrastada vähem kui viit spordiala
Vastseliina hokiväljak Foto: Steiv Silm
Vastseliina hokiväljak Foto: Steiv Silm

Eesti Olümpiakomitee tunnustas auhinnagalal ka parimaid spordiklubisid, kelle valisid välja maakondlikud spordiliidud.
Tunnustuse teeninud spordiklubid on:

  • Jõgeva Spordiklubi Tähe, Jõgevamaa
  • Hauka Veloklubi, Võrumaa
  • Hiiumaa Orienteerujate Klubi, Hiiumaa
  • Kunda spordiklubi ML Sport, Lääne-Virumaa
  • Laheda spordiklubi, Põlvamaa
  • Läänemaa Jalgpalliklubi, Läänemaa
  • Martin Reimi Jalgpallikool, Harjumaa
  • MTÜ Orissaare Sport, Saaremaa
  • MTÜ Raplamaa jalgpallikool, Raplamaa
  • MTÜ Spordiselts Kalev, Tartumaa
  • Orienteerumisklubi JOKA, Järvamaa
  • Orienteerumisklubi WEST, Pärnumaa
  • Spordiklubi Maret Sport, Valgamaa
  • Viljandi Lauatenniseklubi Sakala, Viljandimaa
  • Äkke suusaklubi, Ida-Virumaa

Allikas: EOK