Naistele: kuidas valida talvist jooksuriietust?

Talvine jooksuriietus

Jooksmine on kõige levinum spordiala, mille abil säilitatakse nii hea füüsiline kui ka mentaalne seisund. Regulaarne jooksmine ei aita kaasa mitte ainult kaalulangusele, vaid aitab ära hoida ka erinevate haiguste ilmnemist.

Miinuskraadid ei tähenda jooksjale kindlasti seda, et peab oma harrastusest talvel loobuma ja tuppa jääma. Külma ilmaga jooksmine on vägagi huvitav ja nauditav, kuna loodus pakub meile imelisi vaatepilte ja õhk on karge, kuid värskem kui eales varem. Küsimus seisneb ainult riietuses, mille endale selga jooksu ajaks selga paneme.

Riiete valimine on väljakutseks paljudele, kes armastavad miinuskraadidega õues jooksmas käia. Jooksu alustades on teil ilmselgelt jahe, kuid lõpus ülekuumenemise tunne, eriti kui olete endale väga paksud riideid selja pannud.

Kindel on see, et sportides külma ilmaga peaksite riietuma kihiliselt. Kihilise riietumise eesmärk on hoida teid soojas ning juhtida niiskus võimalikult kiiresti nahapinnalt eemale. Just niiskus on see, mis intensiivistab mahajahtumist ning on külma ilma korral tervisele kahjulik.

Kuidas kihiliselt riietuda?

Talvisel ajal on soovitatav kasutada riietumisel kaht või kolme riidekihti sõltuvalt ilmaoludest. Igal kihil on oma eesmärk niiskuse ärajuhtimiseks nahapinnalt. Kui on mõõdukalt külm ilm, saate ilusti hakkama kahe kihiga. Kui õues on väga külm, vihmane, sajab lund või tuuline, peaksite kasutama kolme kihti, et tagada mugav soojus ja ventilatsioon.

Esimese kihi moodustub hingav soe pesu, mis on müügil enamustes poodides. Pikad püksid ja pluus on valmistatud spetsiaalsetest materjalidest, mis hoiavad niiskuse eemal. Parim valik oleks akrüülist või polüpropüleenist kõrgtehnoloogilised kangas. Kindlasti ei tohiks unustada mugavat ja õiges suuruses spordirinnahoidjat. Liiga suur rinnahoidja võib joostes hõõruma hakata ja palju ebamugavust tekitada.

Teise vahekihi eesmärk on hoida keha soojas. Selles kihis tuleb kasuks fliisist materjal. Kiht peaks olema võimeline vastu võtma väikeses koguses niiskust nii, et aitaks esimesel kihil hoida naha kuiva ja soojana.

Kolmas kiht ehk väline kiht on kaitseks tuule ja vihma või lume eest. Parimad väliskihid on tehtud veekindlast materjalist ning neil on võimalikult vähe õmblusi, et liigne väline niiskus õmblusaukudest läbi ei hakkaks tulema.

Leia endale sobiv kvaliteetne kihiline riietus jooksu jaoks siit!

Õiged jooksupüksid talveks

Enne õue minemist on tarvis leida endale jalga ka õiged püksid, mis sobivad jooksmiseks talvel külmaga. Parim on valida polüestrist püksid, mis on töödeldud soojust säästva tehnoloogia abil. Rõivaste märgid nagu WINDSTOPPER või STORMLOCK näitavad, et püksid kaitsevad teid tülika külma tuule eest.

Pidage meeles, et püksid ei tohiks olla avarad, kuid samal ajal mitte liiga kitsad. Ostmisel pöörake tähelepanu vöökohale, mis ei tohiks pigistada. Vigastuste või ebamugavuste vältimiseks on parem valida mudelid, millel on paelad või elastsed pehmed kummid.

Pükste värv sõltub teie soovidest. Paljud maailma kaubamärgid on viimasel ajal hakanud tootma spetsiaalseid fluorestsentsvärvi spordidresse, mis helendavad pimedas ning paistavad juba kaugelt silma.

Kvaliteetsed ja soojad jooksutossud

Õigesti valitud tossud ei vähenda mitte ainult vigastuste tekkimise riski, vaid ennetavad ka ebamugavusi vabas õhus sportides. Talvel jooksmiseks on soovituslik valida Gore-Tex materjalist jalanõud, millel oleks keel kinni õmmeldud, et vesi ei pääseks nööride vahelt sisse ega muudaks jalgu märjaks. Samuti on spetsiaalsetel talvehooaja tossudel all naelad, mis hoiavad jala kindlalt maas, et poleks libisemisohtu.

Jääl ja lumel joostes peab igat liigutust kontrollima, mistõttu lähevad lihased lähevad pingesse ja võib tekkida lihasvenituse oht. Naelikutega saate rahulikult joosta ilma muretsemata.

Leia endale sobivad jalatsid veebipoest Kaup24.ee!

Riietuse juurde kuuluv lisavarustus

Lisaks soojahoidvatele ja hingavatele materjalidele on oluline see, et talvised riided oleksid varustatus kõigega, mis teeks teid nähtavaks. Need, kes sageli pimedas jooksevad, peaksid olema kindlad, et autojuhid neid õigel ajal näevad. Eriti tumedate jooksuriietega võite jääda tähelepanuta. Seetõttu kontrollige spordiriietuse valimisel ja ostmisel, et see oleks varustatud helkurribadega.

Helkuritest efektiivsemad on kindlasti jooksjate turvavestid. Eriti, kui regulaarselt linnades sörkida, peaksite kandma turvavesti ja võimalusel täiendavaid helkurribasid kätel või jalgadel. Halbadel või valgustamata radadel on soovitatav kanda ka punaseid vilkuvaid tulesid. Need tagavad, et teised liiklejad ja sportijad näevad teid kiiremini.

Lisaks õigele riietusele on oluline ilmastikuoludele vastav müts. Kui te mütsi ei kanna, kaotate palju oma kehasoojusest. Mütsi kandes kaitsete te ka enda kõrvu külma eest. Peakatte valimisel võiksite eelistada tuulekindlaid ja hingavaid funktsionaalseid kangaid.

Ärge unustage ka kindaid, mis teie käsi soojas hoiavad.

Ära pelga talvel jooksmist

Jooksmine talvel võib olla üks nauditavamaid tegevusi – lisaks trenni tegemisele saate nautida kauneid looduslikke vaateid ja tunda mõnu ümbruskonnast. Õige riietus ja motivatsioon aitavad valmistuda suviseks hooajaks ning olla parimas vormis aastaringselt.

Miks mitte minna treenima koos sõpradega ning harrastada tervisejooksu üheskoos? Võta sõber kampa, riietuge kihiliselt ja minge jooksma.

Sisuturundus