Üleskutse: kogume Eesti terviseradadel 100 000 kilomeetrit

Vabariigi terviseks

Eesti Terviserajad kutsub inimesi üles tähistama Eesti sünnipäeva tervisliku liikumisega. Algatus „Vabariigi terviseks!“ kestab 20. – 28. veebruarini ja seab eesmärgiks rekordilise 100 000 km läbimise.

Sihtasutuse Eesti Terviserajad juhataja Alo Lõokese sõnul on radadele oodatud kõik – kas üksinda, perega või lähedaste sõpradega. „Liikumine värskes õhus on turvaline viis sportimiseks ja väga kasulik kingitus nii endale, oma perele kui ka kogu Eestile. Meie soov on kutsuda inimesi pidupäeva tähistamiseks õue liikuma ja anda neile samas uusi liikumisideid,“ ütleb Lõoke. Nii korraldatakse sünnipäevanädalal ja selle eel suusatreeninguid, matku ja võistlusi. „Pikema, pea üheksapäevase perioodi jooksul saab terviserajale tulla rohkem kui korra ja proovida erinevaid alasid – suusatamist, uisutamist või hoopis talvist matkamist.“ Lõoke lisas, et loodetavasti leiavad kõik võimaluse ohutuks liikumiseks ning arvestavad liikumisel heasoovlikult ka teiste kõndijate, matkajate ning suusatajatega.

Nagu ka eelnevatel aastatel, toimub liikumiskilomeetrite arvestus reaalajas Eesti Terviseradade veebis ning selleks peaksid kõik liikujad terviserajal käimise järel distantsi kodulehele sisestama. Arvesse lähevad ka väljaspool ametlikke ööpäevaringselt avatud terviseradu, näiteks parkides ja metsades liigutud vahemaad. Nii on kõigil võimalik leida kodulähedane ja turvaline paik liikumiseks. „Kõik üheksa päeva jooksul registreeritud kilomeetrid liidame kokku. Loodame sel aastal kokku koguda rekordilised 100 000 kilomeetrit, seega on igaühe panus oluline!“ sõnab Lõoke. Varasematel aastatel on algatuste raames kõige enam kogutud 65 000 km 2018. aastal. Lisaks on kõik liikujad oodatud jagama pilte ja videosid sotsiaalmeedias, teemaviitega #terviserajad.

Vabariigi aastapäeva nädalal ja sellele eelneval nädalavahetusel toimub terviseradadel üle Eesti mitmeid sündmusi sh Tartu Maraton, VII Narva Suusasõit Narva Pähklimäe Terviseradadel, suusasõiduetapp Türi suusatalv 2021, Igamehe suusamaraton Järvakandi terviserajal, Jõulumäe talvetriatlon, Hiiumaa suurim suusaüritus Hiiumaa suusasõit Paluküla terviserajal, Tallinna Maraton Kõrvemaal, avatud suusatunnid Padisel, Keilas, Mammastes, Tartumaa Tervisespordikeskuses saab proovida laskesuusatamist jpm. Lisaks on huvilised oodatud osalema 18. Presidendimatkal, mis vältab veebruari lõpuni.

Rohkem infot leiab kodulehelt ja Facebooki sündmusest.

Eesti Terviserajad SA asutasid 2005. aastal ettevõtted Merko Ehitus, Swedbank ja Eesti Energia. Tänaseks on Eesti Terviseradadest saanud üks suurimatest liikumisharrastuse mõjutajatest. Kokku on Eestis enam kui 1100 kilomeetrit aasta läbi kasutatavaid terviseradasid, mida külastatakse hinnanguliselt 6 miljonit korda aastas ning mida hooldab 200-liikmeline rajameistrite meeskond.

Allikas: Eesti Terviserajad