Pilatese instruktor ja treener Kerttu Tänav: arenemisruumi on alati

Kerttu Tänav

Sel aastal on Boost Yourselfil fookuses liikumine, millega seoses oleme ellu kutsunud selle aasta suurima kampaania „Mina valin liikumise“. Igal nädalal intervjueerime erilisi ja põnevaid liikumise eestvedajaid. Seekord vestlesime litsentseeritud Stott Pilatese instruktori, Zumba ning Laste Zumba treeneri Kerttu Tänavaga.

Mis on Pilates?

Pilatest võib laias laastus nimetada kere- ja süvalihastele keskenduvaks lihastreeninguks, mis toestab skeletti ja mõjutab liigeseid kõige lähemalt. Trennis ei jää puutumata ka suured pindmised lihased. Treening on sobiv noortest eakateni ja tavainimestest tippsportlasteni. Pilatese keskmes on teadlik liikumine ja keskendumine hingamisele. See kasvatab lihasjõu vastupidavust ja keha elastsust ning parandab liigeste tööd. Tähtis märksõna Pilateses on tasakaal, mida Kerttu intervjuus pidevalt rõhutab. Jõud ja painduvus, vaimne ja füüsiline tervis on vaid vähesed loetelust, mis tasakaalus peaksid olema.

Kvaliteet on olulisem kvantiteedist

Liikumine Pilateses on aeglane ja kontrollitud, mis on sageli raskem kui kiire tempoga trennid. Spordiala on väga tehniline ning Kertu sõnul võid olla Pilatest harrastanud 10, 20 või isegi 30 aastat, kuid arenemisruumi jätkub alati. Selle sõnumiga ei taha ta kedagi ära ehmatada, vaid ütleb, et igaüks alustab kuskilt ning vaja on vaid tegutsema hakata. Pilatesega teadlikult tegeledes ja kvaliteedile rõhku pannes on trenn väga tõhus.

Kerttu TänavTee Pilateseni

Kerttu osales saates „Tantsud tähtedega“ ning pärast seda kutsuti teda spordiklubidesse trenne andma. Kiire aeg sai aga naisele saatuslikuks, sest pideva rabelemisega lõhkus ta end trenni tehes ära. Nimelt murdusid valu eirates luud mõlemas pöias. Pärast juhtunut pidi ta treeningutest pausi tegema ja suundus Stockholmi magistritööd kirjutama. Seal olles liitus ta Stockholmi Pilatese keskusega, kus hakkas Pilatest harrastama. See meeldis Kerttule väga ning tänu juhuste kokku langemisele sai temast mõne aja pärast järgmine Pilatese treener nimetatud spordiklubis. Nüüdseks on naisel veebilehekülg, kus tema tehtud videote järgi tegeleb Pilatesega üle 300 inimese.

Laste Zumba

Lisaks Pilatesele on Kerttu Tänav Laste Zumba treener. Ta oli üks esimestest Eestis, kes sellega tegelema hakkas. Tegu on muusikalise, emotsionaalse ja lõbusa laste liikumisega. Trenni iseloomustab vaba ja vahva olemine, millega tegeledes kaovad kalorid märkamatult. Naise pärusmaa on nelja- kuni kuueaastased lapsed, mõnes grupis on neid kokku lausa 24. Treener ütleb, et lastetreeninguid täiskasvanute omadega võrreldes on viimastega oluliselt lihtsam. Lastega tegeledes on energiakulu väga suur, aga teisalt annavad nad väga palju tagasi, kuna on nii vahetud ja toredad.

Eeskuju

Kerttu Tänav on kolme lapse (4, 6 ja 8 a) ema ning on teadlikult rõhku pannud oma järeltulijate liikumisele. Naise sõnul liiguvad ta lapsed tohutult palju ja tegu on aktiivsete tegelastega. Väga tähtis on lastele näidata head eeskuju, sest kõike, mida sellises eas rüblikud näevad ja õpivad, omandavad nad väga kiiresti. Kerttu sõnul on tähtis asju koos teha, näiteks minna rattaga sõitma või jalutama. Naine käib ka üksinda jooksmas, see annab samuti lastele head eeskuju ja motivatsiooni õues liikuda, sest vanemad ju teevad nii.

Kogu intervjuud Kerttu Tänavaga saate järele kuulata Boost Yourselfi Facebooki lehelt. Järgmine kord vestleme Romet Vainoga. Püsige lainel!

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, kes teab, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid läbi aasta veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst ja fotod: Boost Yourself