Maastikumaratoni individuaaljooks annab võimaluse taas võistelda

2019. aasta Maastikumaratonist manuses. Autor: Adam Illingworth.
2019. aasta Maastikumaraton. Foto: Adam Illingworth.

Tänavu toimub esimest korda Tartu Maastikumaratoni ajaloos individuaaljooks. Selleks, et harrastusjooksjad saaksid füüsilist vormi hoida ning seda ka testida, on korraldajad tulnud välja ideega korraldada SI-ajavõtupulgaga individuaaljooks. Mida see täpsemalt tähendab ning kuidas erineb tavalisest virtuaaljooksust, räägib maratoni projektijuht Oliver Kivimäe.

Kuidas tekkis mõte korraldada individuaaljooks?

Idee sündis eelkõige sellest, et soovisime pakkuda osalejatele midagi uut ja huvitavat, mis võimaldaks tekitada võistlusliku olukorra ning teisalt oleks siiski arvestades praegust olukorda turvaline.

Kellele see mõeldud on?

Individuaaljooks võiks huvi pakkuda inimestele, kes on harjunud kevadel oma jooksuhooaega avama ning tahavad läbida jooksu maastikul ning aja peale. Kindlasti on see hea võimalus regulaarsetele treenijatele, kes ei ole ammu võistelda saanud ning soovivad oma vormi realiseerida.

Mille poolest see tavalisest virtuaaljooksust erineb?

Neid erinevusi on üsna palju. Esiteks võtame kasutusele elektroonilise SI-ajavõtupulga, mille osaleja saab kontaktivabalt Elvast, Tartumaa Tervisespordikeskusest, kus asub ka jooksu start. Ajavõtupulgaga saame fikseerida osaleja raja läbimise aja, kuid seda on vaja registreerida ajavõtujaamades stardis, rajal ja finišis. Samuti on rada meie poolt tähistatud, jooksja ei pea marsruudi pärast muretsema. Kõik need tegurid annavad võimaluse hiljem võrdsetel alustel võrrelda osalejate distantsi läbimist ning moodustada paremusjärjestuse. Lõpetajad saavad kohe pärast finišeerimist ka diplomi ja medali.

Kuidas tagate osalejate ohutuse?

Jooks kestab üheksa päeva, igaüks saab raja läbida vabalt valitud ajal. Selleks, et tagada maksimaalne inimeste hajutatus rajal, tuleb jooksule eelnevalt aeg broneerida.

Miks individuaaljooksu rajad algavad ja lõppevad Elvas Tartumaa Tervisespordikeskuses?

See on eeskätt osalejate mugavuse tõttu, et oleks hea minna oma transpordivahendiga kohale ning hiljem ka tagasi koju. Samuti on meil Tartumaa Tervisespordikeskuses osalejate abistamiseks kontaktivaba infopunkt. Sealt saab vajadusel nõu küsida nii enne starti kui ka pärast jooksu lõpetamist.

Kuidas näeb individuaaljooksu protsess alates kirja panemisest osaleja jaoks välja?

Esmalt tuleb registreerida soovitud distantsile. Valikus on 42, 21, 10 ja 5 km. Seejärel tuleb endale sobiv stardiaeg broneerida – broneerimise avame aprilli teises pooles. Kui aeg saab broneeritud, soovitame vaadata SI-ajavõtupulga õpetusvideot ning tutvuda rajakaardiga (lisame peagi kodulehele). Jooksule kohale minnes tasub hoida teiste inimestega distantsi ning järgida muid praegu kehtivaid ohutusreegleid.

Kas individuaaljooksu eest saab ka Kuubiku punkte?

Jah, saab küll. Kuna rada on kõikide jaoks sama ja ajavõtt ühtse süsteemiga, arvestatakse punktid tulemuste alusel.

39. Tartu Maastikumaratoni individuaaljooks toimub 1.-9. maini, registreerimine on avatud veebis 8. mai kella 17ni.

Kasulik info: https://bit.ly/Individuaaljooks

Registreerimine: https://bit.ly/MM_Registreerimine

Allikas: Klubi Tartu Maraton