Matkaja Romet Vaino läheb sinna, kuhu intuitsioon juhatab

Romet Vaino

Sel aastal on Boost Yourselfil fookuses liikumine, millega seoses oleme ellu kutsunud selle aasta suurima kampaania „Mina valin liikumise“. Igal nädalal intervjueerime erilisi ja põnevaid liikumise eestvedajaid. Seekord vestlesime räätsa- ja kanuumatkajuhi Romet Vainoga.

Niikaua kui Vaino mäletab, on loodus teda alati huvitanud. Keskkoolis käies tekkis tal päevas kindel rutiin ning ta suundus alati pärast koolipäeva lõppu metsa seiklema. Pärast ülikooli ja kaitseväe lõppu võttis mees ette aga teistsuguse teekonna. Nimelt suundus ta kontoritööle ja hakkas töökohti pidevalt vahetama, seetõttu valitses tal enda sõnul sees tühi tunne. See põhjustas vaimse tervise probleeme, mis viisid ärevushäirete tekkimiseni. Vaino teadis, et peab midagi muutma ning alustas 2016. aastal blogiga „Metaloodus“, kuhu ajapikku tänu fotograafiahuvile ilus visuaal juurde tekkis. Mehele tuli üllatusena, et tema tegevus hakkas ka teisi inimesi huvitama, ning tänu sellele alustas ta ühismatkade organiseerimisega.

Inspiratsioon matkamiseks

Vaino märgib, et tavaliselt on inimestel matkama minnes kindel geograafiline sihtpunkt, kuhu jõuda. Tema puhul see aga nii pole. Ta laseb endal tavaliselt kõndida sinna, kuhu intuitsioon juhatab. Matkamine on mehe vaimset tervist tohutult tugevdanud. Sageli juhtub matkates, et ette satub kraav, kust üle saamiseks on vaja kopratammi otsida, hüpata või puudest süsteem leiutada. Samuti on tavaline, et kohtumine erinevate loomadega, mis tavainimestes ebamugavust tekitab. Need olukorrad on teda elus hakkama saamisel tugevamaks teinud. Kui enne pikemal matkal käimist tunduvad mingid ülesanded elus rasked, siis sealt tagasi tulles näivad need juba kergemad.

Romet Vaino

Kohtumine karuga

Ühel soojal kevadisel päeval kohtus Romet looduses käies karuga, sest oli kogemata raiesmikul looma magamistuppa kõndinud. Karu oli parasjagu uinakut teinud ja sellest just ärganud. Õnneks oli tuul mehe poole, mistõttu ei jõudnud matkaja lõhn kohe karuni. Ühel hetkel pööras karu siiski ümber ning seejärel vaatasid nad teineteisega tõtt. Vaino tundis, kuidas aeg seisma jäi – möödunud sekundid tundusid terve igavikuna. Mõtlemismeeli halvavat ürgset hirmu ei kogeta aga just väga tihti. Rohkem märkab looduses siiski rebaseid, kährikuid, mäkrasid ja põtrasid.

Looduse kartus

Ühismatkadel käies on Vaino avastanud, et inimesed pelgavad loodust. Eriti on seda näha vanemate inimeste seas. Mees põhjendab seda sellega, et folkloorsed lood elavad endiselt inimeste sees. Matkal viibides saadakse aru, et tegelikult ei olegi nii hull käia räätsadega ja olla tundmatus keskkonnas. Matkalistel tekib maastiku lugemisoskus kiiresti. Romet märgib veel, et oleme väga kinni navigatsiooniseadmetes, mistõttu ei oska inimesed viitade ära kadudes looduses kuhugi ise liikuda. Oma matkadel julgustab juht minema nendesse kohtadesse, kus matkarada ees ei ole. Nii nihutatakse mugavustsooni piire veel enam.

Looduses rändamisest sündis raamat

Romet Vaino sulest on ilmunud raamat „Peegel karu silmades“. Esialgu polnudki tal plaanis raamatut kirjutada. Enne selle valmimist kirjutas ta tekste kodumaal seiklemisest, pärast mida pöördus tema poole üks ajakiri sooviga avaldada mehe artiklikogumikku. Vaino võttis pakkumise rõõmuga vastu ning hiljem areneski kirjutistest välja esimene raamat. Tavaliselt on matkajal märkmik ja pastakas looduses käies alati kaasas, et kohapeal värsked emotsioonid ja sündmused kirja panna. Vahepeal juhtub ka nii, et autoga sõites tulevad ideed pähe ning siis märgib mees mõtted ajutiselt telefoni üles, et need pärast arvutisse ümber tippida. Praegu on Vainol käsil teise raamatu kirjutamine. Seal tahab ta arutleda erinevate looduslike maastike, pärimuse ja ajaloo teemadel. Samuti soovib ta juurde põimida enda isikliku kujunemisloo, rääkida eneseavastamisest ja jagada soovitusi, kuidas rabaga paremini suhestuda.

Kogu intervjuud Romet Vainoga saate järele kuulata Boost Yourselfi Facebooki lehelt. Järgmine kord vestleme „Jooks on lahe“ väljakutse algataja Gätly Valgega. Püsige lainel!

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, meie teame, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid aasta läbi veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst ja fotod: Boost Yourself