Jetisportlane Jasmiin Üpraus: tippsport ja hea haridus käivad käsikäes

Jasmiin Üpraus

Jasmiin Üpraus on 20-aastane tippklassi jetisportlane, kelle nädalakavasse on viimased 4-5 aastat kuulunud kaks trenni päevas, tihe võistlusgraafik välismaal ja mahukad õpingud.

Möödunud aastal lõpetas ta hõbemedaliga Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi ja õpib nüüd turundust ja ärijuhtimist Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor. Lisaks ülikoolile andis möödunud aasta sporditüdrukule võimaluse ennast täiendada treeneri koolituste ja Rahvusvaheline Olümpiakomitee spordi ja sotsiaalse äri õppeprogrammi kaudu. Olgugi, et maailmakorraldus on viimase aastaga drastiliselt muutunud, leiab Jasmiin, et peame õppima sellega toime tulema ja nägema uusi võimalusi edukaks ning õnnelikuks tulevikuks. Ta rääkis lähemalt, kuidas leida motivatsiooni ja tasakaalu sordi ja õpingute vahel

Kuidas leida motivatsiooni treenimiseks ja arenemiseks, kui võistluseid napib?

See on kindlasti suureks murekohaks järeltulevale põlvele. Noortel jääb saamata vajalik võistluskogemus, tiitlid ja muidugi ka võimalus näidata end oma toetajatele fännidele ning iseendale, et mõista, milleks nad suutelised on ja kuhu on võimalik edasi areneda. See periood teeb kindlasti omad sõelumised ja alles jäävad ainult tulihingelised sportlased, kes tahavad midagi tõestada.

Jasmiin Üpraus

Kuidas sinul endal motivatsiooni hoidmisega on?

Mul on õnneks sihid paigas. Otsime pidevalt võimalusi välismaale treenima minemiseks. Samuti on mul väga hea meel, et nii minu treeningkaaslased, tiimiliikmed kui ka sõbrad on väga motiveerivad ning vähene võistlemine on loonud uue analüüsivama ja rahulikuma treeningkeskkonna. Kindlasti ei saa unustada, et tipus püsimiseks on vaja ikkagi tugevat enesedistsipliini, moraalset tuge ja oskust endale sihte seada. Lõppude lõpuks pakub sport mulle rõõmu ja toob naeratuse näole.

Kuidas hoida tasakaalu ülikoolis õppimise ja tippspordi vahel?

Olen tahtnud alati olla parim versioon iseendast, seetõttu on olnud minu pühendumine koolile sama oluline ja fokuseeritud nagu jetispordile. Seepärast pole ka tasakaalu saavutamine keeruline olnud. Tuleb osata aega ja tähelepanu planeerida. Kui oled trennis, siis tegele treeningutega, kui oled loengus, siis mõtle kaasa, aruta ja õpi selles hetkes. Kuid sellegi poolest oli COVID-19st tingitud rahulikum võistlushooaeg mulle väga oluline, kuna sain veel rohkem keskenduda oma elu korraldamisele, kooli lõpetamisele ja uuega alustamisele ning valmistada nii-öelda uue mänguplaani tulevikuks.

Vaimne töö ja spordist täiesti erinev keskkond on väga oluline noorsportlase elus. See pakub vaheldust, aitab maailma mõista erinevate nurkade alt ja kasvatab sind inimesena. Olla tark, taktitundeline ja eeskujulik sportlane on olnud alati minu agenda.

Kuidas on kulgenud sinu rahvusvaheline sportlaskarjäär?

Neli aastat tagasi, olles 17-aastane, alustasin oma võistluskarjääri jetispordi maailmameistrivõistlustel naiste absoluutarvestuses. Hetkel olen kokku võitnud 11 tiitlivõistluste medalit, nii maailma kui ka Euroopa meistrivõistlustelt. Oma esimese hooaja lõpetasin pronksmedaliga nii EM-il kui ka MM-il naiste ringrajasõidu kategoorias ja võitsin hõbemedali slaalomsõidus. Selline tugev algus on andnud nii mulle kui ka paljudele teistele aimu, et lõppeesmärgiks ei saa olla midagi muud kui maailmameistritiitel.

Jasmiin Üpraus

Millised on edasised plaanid?

Möödunud aasta MM hõbe ning maailma reitingutabeli võit on alles algus ning hetkel käib väga suur töö nii tehnilise poole kui ka minu enda vaimse ja füüsilise küljega, et olla valmis oma eesmärki realiseerima. Lisaks maailmameistritiitlile sooviksin väga kaitsta Euroopa meistritiitlit ja näidata head tulemust Põhjamaade meistrivõistlustel nii naiste kui ka meeste absoluutkategoorias.

Sportlasena oskad kindlasti jagada ka häid nippe, kuidas enda päeva aktiivsemaks muuta?

Kõige efektiivsem nipp, mida võiks oma päevaprogrammi juurutada on hommikuvõimlemine. Ärka tavapärasest 30 minutit varem ja tee mõned lihtsamad harjutused. Mõned käteringid, venitused ning siis keskendu jõuharjutustele. 30-50 kükki, 20 kätekõverdust ja 50 kõhulihast ei tohiks kellelegi probleemiks olla. Hommikuse liigutamise soovitaksin lõpetada viie rahu minutiga, mille jooksul jälgid oma hingamist, mõtteid ja kogud positiivset energiat uueks päevaks. Aktiivne hommik annab ka palju suurema eelduse, et edasine päev tuleb positiivne, tegus ja asjalik.

2020. aasta jetisportlase karikaga
2020. aasta jetisportlase karikaga

VÕISTLUSTULEMUSED

SKI LADIES GP1

Eesti meister 2017-2020

Maailmameistrivõistlused ​– hõbe (2020), pronks (2018)

Maailmameistrivõistluste paralleelslaalom ​– hõbe (2018-2019)

Euroopa meistrivõistlused ​– kuld (2019) pronks (2020; 2018)

Maailma reitingutabel ​– 1. koht (2020), 3. koht (2018-2019)

SKI GP1 – Meestekeskne klass

Eesti meistrivõistlused ​– hõbe (2018), pronks (2019-2020)

SKI GP2 – Meestekeskne klass

Euroopa meistrivõistlused​ – pronks (2019)

PREEMIAD ja AUTASUD

Riigi spordipreemia 2020

Pärnu Rotary Klubi stipendium 2020

EOK järelkasvutiim 2020 ​„Märka järgnevat põlvkonda“

Eesti Spordiaasta tähed 2019 – ​6. naissportlane; 2020 – 6. sportlane

Pärnu Linna juuniorsportlane 2019-2020

Aasta jetisportlane 2019-2020

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Arek Reijs ja Elina Kaarneem