Kuidas hoida ennast aktiivse ja tervena?

Treening

Aktiivne liikumine peaks algama noores eas, kuid veelgi olulisem on seda jätkata terve elu jooksul. Trenn aitab hoida meie organismi töötavana ning aeglustab vananemisprotsessi inimese kehas.

Aktiivne liikumine aitab hoida keha noorena, seda ka vanemas eas. Trenni tegemine hoiab ainevahetuse toimivana ka raku tasemel, mis aitab aeglustada vananemisprotsesse. Samuti hoiab aktiivne liikumine ära mitmed rasvumisega seotud haigused – diabeet, südamehaigused ja paljud teised.

Lisaks toimuvad naise kehas elu jooksul mitmed hormonaalsed muutused, mis mõjutavad keskendumisvõimet, und ja füüsilist võimekust. Treenimine aitab kõikide nende murede vastu, kuna aitab hoida ainevahetuse toimivana. Liikuda tuleb mõõdukalt ja teha kõike vastavalt oma keha võimekusele. Loe lähemalt, milliseid tegevusi võiks keskeas harrastada.

Kõndimine on kõige alus

Kõndida oskavad kõik inimesed ning selleks ei ole vaja jõusaalikaarti ega personaaltreenerit. Kõndimine hoiab jalalihased pidevas liikumises ning aitab ka hoida keha aktiivsena. Alustada võib rahulikuma tempoga ning alguses ei pea tegema seda iga päev. Kui keha on harjunud, võib kõndimas käia kasvõi iga päev ning ka tempot lisada. See on lihtne viis kuidas hoida ennast püsivalt liikuvana.

Ujumine ja veetreeningud

Nendele, kellele meeldib vees olla, sobib suurepäraselt ujumine või vesiaeroobika. Vees olemine on justkui 360 kraadine jõusaal, kus aktiivset trenni saab iga lihas kehas. Vee vastupanu on õhuga võrreldes kuni 800 korda tugevam, mistõttu iga liigutus seal võrdub treeninguga. Lisaks sellele aitab vesi muuta liigesed liikuvamaks, aidates võidelda jäikusega kehas.

Tasub ka teada, et veetreeningutel on vigastuste oht minimaalne, kuna vees on pea võimatu raskelt kukkuda või ennast kuidagi vigastada.

Ujumine

Poksimine aitab hoida ülakeha tugevana

Poksimine on üks kõige paremaid intensiivse treeningu viise. See aitab tugevdada ülakeha ning hoida kaalu kontrolli all. Üks suurimaid probleeme keskeas on lõdvad käevarred, sest ilma trennita kipuvad lihased seal kergelt toonust kaotama. Poksimine lahendab kiirelt selle probleemi, sest muudab lihased tugevamaks ning aitab põletada üleliigset rasva.

Regulaarne jõutreening aitab lihastoonust säilitada

Tugevad lihased ja nende säilitamine saab hoopis teise tähenduse keskeas, kui nende treenitus hakkab mõjutama elukvaliteeti. Iga aastakümnega muutuvad lihased nõrgemaks ning keha väsib kergemini. Kaalu tõus ning lihastoonuse vähenemine hakkab lõpuks mõjutama paljusid igapäevaseid tegevusi. Seetõttu on oluline neid pidevalt treenida, et teha ka hilisemas vanuses tegevusi, mida armastad. Selleks sobivad lihtsad harjutused, mida saab teha nii jõusaalis kui ka kodus.

Plank ehk küünartoenglamang on harjutus, kus töötab kogu keha. Selleks tuleb asetada küünarnukid ja varbad maha ning tõsta keha maast lahti. Alguses võib proovida seda teha ka põlved maas, hiljem põlvede toeta.

Plank

Kätekõverdused aitavad tugevdada ülakeha ning hoiavad käsivarsi trimmis. Selleks tuleb heita kõhuli ning suruda käte abiga oma ülakeha maast lahti. Ka selle harjutuse puhul võib alguses kasutada põlvede abi.

Puusatõsted on lihtne harjutus, mis aitab treenida tuharalihaseid. Selleks tuleb heita selili ja kõverdada põlved ja suruda jalatallad vastu maad. Seejärel tõsta aeglaselt oma puusad maast üles, et kõht ja kintsud moodustaksid sirge joone. Hoia hetke ning lase aeglaselt alla tagasi.

Kükid aitavad tugevdada jala-, tuhara- ja mitmeid teisi lihaseid. Kõige olulisem on nende puhul hoida selg sirgena ja kõhulihased pinges. Alguses võib harjutust teha ka tooli abil, kus proovid istuvast asendist püsti tõusta ilma käte abita.

Väljaasted kaasavad kogu alakeha lihased. Selleks tuleb seista sirgelt ning seejärel teha väljaaste, kuni põlv on 90 kraadise nurga all. Seejärel seisa taas kaks jalga koos ning korda harjutust teise jalaga.

Praktiseeri joogat

Lisaks sellele, et jooga annab painduvuse ning jõu, aitab see ka tegeleda teadliku mõtlemisega ja hingamisega. Keskiga toob sageli kaasa mõtted enda isiksuse ja eksistentsi kohta. Jooga on suurepärane viis, kuidas tegeleda enda sisemise minaga, suurendades enesekindlust ning vähendades negatiivseid mõtteid.

Lisaks sellele õpetab jooga pidevalt kiirustavas maailmas aega maha võtma. See toob inimese tagasi praegusesse hetke ning aitab igapäevaste toimetuste kõrval rahu säilitada.

Tantsimine hoiab tervena

Tantsimine on üks kõige lõbusamaid viise hoida ennast aktiivsena. Lisaks sellele, et see hoiab head vormi, saab seda teha ka koos sõpradega igal ajal ja igal pool. Tantsuliigutused on ühed parimad kaloripõletajad.

Tantsimist seostatakse mitmete eluks vajalike oskustega, nagu tasakaal, tugevus ja vastupidavus. Samuti arendab muusika rütmis liikumine ja partneri tunnetamine kohanemis- ning keskendumisvõimet Tantsutrennid ja koreograafia meelde jätmine aitavad ka hoida mälu värskena.

Allikas: everydayhealth.com

Fotod: Pexels