Olümpiaujujate meelistreening, mis sobib keha tugevdamiseks kõigile

Ekaterina Dushko

Pilatese treeningstiil kogub maailmas üha enam populaarsust – seda praktiseerivad nii mitu eliitujujat kui ka kuulsad pallurid Lebron James ja Cristiano Ronaldo. Kuigi treeningstiilina on pilates tuntud, jäävad selle positiivsed tervisemõjud inimestele sageli teadmatuks. Confido pilatese treener Ekaterina Dushko selgitab, mis kasu pilatesest saab ja kellele see treeningstiil sobib.

Treener Ekaterina Dushko sõnul võrreldakse pilatest sageli joogaga, kuid tegelikkuses on neil treeningutel väga erinev taust. „Kui jooga on sajandeid vana praktika, millel on tihedad seosed vaimsusega, siis pilates on keha tugevdamiseks mõeldud harjutuste süsteem, mille töötas välja Joseph Pilates 1920. aastatel. Pilates nimetas ise seda treeningut nooruse eliksiiriks, mis aitab hoida tervena mitte ainult keha, vaid ka meelt,“ rääkis Dushko.

Viimastel aastatel on pilates jõudsalt populaarsust kogunud ning aina tihedamini võib seda leida nii spordiklubide kui ka ravi- ja taastuskeskuste treeningute nimekirjast.

Ekaterina Dushko sõnul ei sea pilates piire vanusele, soole või tervislikule seisundile. “Pilatese harjutused parandavad lihaste elastsust ja tugevust ning liigeste liikuvust. Lisaks ennetab treening vigastusi, aitab traumast taastuda ning võimaldab lihased ja liigeseid tugevdada. Selleks et trenni tulla, ei pea olema varasemat kogemust või suuri teadmisi, piisab vaid tahtmisest ja huvist,” rääkis ta.

Just Dushko nimetatud positiivsete tervisemõjude tõttu on pilates eriti levinud sportlaste ja rasket füüsilist tööd tegevate inimeste seas. “Tihti jõuavad sportlased pilatese juurde sooviga tugevdada korsetilihaseid ja stabiliseerida vaagna piirkonda. Näiteks naiste jaoks on vaagna ebastabiilsus jooksmisega seotud vigastuste peamine põhjus, sest nõrgad puusad võivad põhjustada mitmed ebameeldivaid sündroome ja niinimetatud jooksja põlve,” kirjeldas ta.

Dushko sõnul jõuavad pilateseni tihti ka ujujad, sest ilma tugevate kerelihasteta tippu ei jõua. “Ujujatel põhineb iga liigutus – tõmbamine, pöörlemine, libisemine – kerelihastel. Kui ujujal on nõrk kere, siis võtab ta vajalikku jõudu teiste lihaste arvelt, mis võib lõppeda ebameeldiva vigastusega,” sõnas ta.

Aitab nii tippsportlasi, füüsilise töö tegijaid kui ka kontoritöötajaid

Nii nagu sportlased, kasutavad ka rasket füüsilist tööd tegevad inimesed ja isegi kontoritöötajad pidevalt samu lihaseid, jättes teised lihased koormuseta. See põhjustab lihaste tasakaalustamatust, kurnatutust ja pikemas perspektiivis ka vigastusi. Sellisel juhul on pilates taas kord hea treening, millega olukorda parandada.

“Pilates võimaldab suurendada keha stabiilsust ja parandada lihaste töötamise mehaanikat. Sisuliselt lubab treening sarnaselt massaažile ja füsioteraapiale kiirelt ja ohutult paraneda,” kirjeldas Dushko. Tihti juhtub ka seda, et pilatese harrastajad märkavad mõni nädal või kuu hiljem, et on paar sentimeetrit pikemaks kasvanud. “Vaagnapiirkond stabiliseerub treeningute jooksul lihtsalt niivõrd palju, et rüht paraneb ja selg on sirgem. Nii juhtub ka, et mõni sentimeeter võib pikkusele lisanduda,” kirjeldas ta.

Nii nagu iga spordiala ja valdkonnaga, seostatakse ka pilatesega erinevad müüte. Vahel arvatakse, et pilates on lihtsalt üks aeglane ja igav venitustreening, teinekord aga öeldakse, et mehed peaksid sellest kaugele hoidma. Confido pilatese treeneri Ekaterina Dushko sõnul jäävad siingi müüdid vaid müütideks. “Tõde on see, et tegu on mitmekülgse, aktiivse ja kasuliku treeninguga, mille positiivsed tervisemõjud avalduvad olenemata treenija soost. Nii harrastavad pilatest ka paljud meessportlased, sealhulgas näiteks endine jalgpallur David Beckham, golfimängija Tiger Woods ja triatleet Kendrick Louis,” rääkis Dushko. Kogenud treeneri käe all saavad treeningust kasu nii professionaalsed sportlased kui ka lihtsalt harrastajad.

Ekaterina Dushko sõnul pööratakse Confido pilatese treeningutes suurt rõhku ka teraapiale ehk inimese personaalsetele tervisemuredele. “Terves kehas on terve vaim ja just seetõttu proovime inimestele läheneda võimalikult personaalselt. Teeme pilatest tihti eratreeninguna, aga ka grupitrennides osaleb maksimaalselt kümme inimest korraga. Kui mureks on seljavalu, siis pöörame rohkem rõhku seljaharjutustele, kui probleeme on põlvedega, siis pühendume nendele,” kirjeldas Dushko.

Finantsanalüütikust pilatest õpetama

Ekaterina Dushko ise jõudis pilateseni pärast aastaid finantsanalüütikuna töötamist. Nimelt otsustas naine, et aeg on proovida midagi täiesti uut ja huvitavat. “Minu isiklik kokkupuude pilatesega algas pealtnäha juhuslikult – kontoritöötaja ja emana otsisin sobivat treeningut, mis sobiks nii minu meele kui ka ajagraafikuga. Nii jõudsin kontori läheduses toimuvate pilatese treeninguteni ning ajapikku täheldasin, et paranenud on nii füüsiline kui ka mentaalne enesetunne, keskendumisvõime, stressitaluvus ning üldine reaktsioon,” kirjeldas Dushko.

Tema sõnul kasvas treeninguisu iga korraga ning ühel hetkel leidis ta, et aeg on end kirja panna pilatese kursustele. “Mul ei olnud plaanis pilatese treeneriks hakata, kuid see amet hakkas mulle lihtsalt niivõrd meeldima, et lükkas endise põhitöö troonilt. Aastate jooksul olen kogemuste saamiseks õppinud, reisinud ja treeninud ning iga uus avastus toob kaasa veelgi suuremat huvi ja motivatsiooni sellega edasi tegeleda,” rääkis ta. Just enda enam kui positiivne kogemus ja teekond ongi põhjuseks ja garantiiks, miks soovitab Dushko pöörduda pilatese treeningu poole kõigil, kes tahavad enda lihased, liigeseid, tasakaalu ja taastumist parandada.