Millised on hea jooksujalatsi omadused?

Millised on hea jooksujalatsi omadused

Üheks heaks viisiks, et tagada piisav füüsiline aktiivsus, on jooksmine. Joosta saab igal pool – nii linnas, maal, pargis kui ka vabas looduses. Selleks, et jooksmine oleks mugav ja lihtne, on vaja häid jooksujalatseid. Lisaks praktilisele küljele võivad olla uued jooksujalatsid heaks motivatsiooniks, et rohkem trenni teha.

Enne jooksma asumist tasuks mõelda sellele, kus põhiliselt joostakse. Asfaldil ja maastikul joostes tasuks panna tähele erinevaid asjaolusid. Samuti tuleks mõelda eelnevatele jalanõudele – mis nende tossude juures meeldis ja mis mitte. Peale selle tasuks mõelda jooksmise sagedusele. Näiteks Skechers spordijalanõude valikus on sellised tossud, mis sobivad nii kergeks sörgiks kui ka tõsisemaks treeninguks.

Jooksujalatseid ostes ei tohi unustada, et need on mõeldud enamasti ainult üheks otstarbeks – edasi liikumiseks. Seetõttu puudub neil külgmine stabiilsus, mida on vaja aladel, kus on palju külgedel liikumist. Need jalanõud sobivad jooksmiseks ja käimiseks, kuid mitte pallimängudeks. Vale kasutusviisi korral võivad jalanõud kuluda kiiremini, aga ka vigastused on siis kergemad tekkima.

Jooksmise koht

Kõigepealt tasub mõelda sellele, kus te põhiliselt jooksete. Kui teile meeldib joosta asfaldil ja linnatänavatel, siis tasub võtta põrutuskindla vahetallaga jalanõud, mis tagavad sujuva ja pehme jooksusammu. Vahetaldasid on kolme sorti: naturaalne, pehme ja ekstra pehme. Naturaalne pehmendus tagab selle, et jalg liigub loomulikult. Seetõttu ei ole nendel jalanõudel paksu vahetalla materjali ja lisatoestust. Suurel osal jooksutossudest on olemas keskmine pehmendus. Väga pehmed jalanõud sobivad kõrge võlviga jalatüübile ja harrastajale, kes jookseb rahulikult.

Metsa- ja maastikujooksu armastajal tasub mõelda paksu mustriga tallaga variandi peale. Sellistel jalanõudel on pehmel pinnasel rohkem haaret. Peale selle on maastiku jalanõu jäigem ning päkaosa ei paindu sama kergesti kui asfaldile mõeldud jalatsil. Maastikul joostes on pinnas enamasti pehme, mistõttu on nende tossude vahetalla materjal jäik, mis võimaldab pakkuda piisavalt toestust.

Krobelise tallamustriga jalanõud sobivad ka siis, kui soovite talvel joosta. Väga libedate olude korral sobivad jalanõud, millel on naastud. Jooksutossude pealsed peaksid olema tehtud tihedast ja veekindlast materjalist, mis takistab külma ning vihma, lume ja lörtsi pääsemist varvaste vahele. Kõrgem kannaosa võimaldab ebatasasel pinnal kaitsta pahkluud.

Kui tihti te jooksete?

Igapäevaseks kasutamiseks mõeldud jalanõud on enamasti mõõdukalt pehmed, sileda talla ja hea painduvusega. Tasuks eelistada jalanõusid, milles on tugevad materjalid. See on vajalik, et need oleksid vastupidavad tihedale kasutusele.

Seejuures tuleb mõelda ka sellele, kui tihti jooksmas käite. Selles kategoorias jagunevad jooksjad kaheks: need, kes jooksevad 2-3 korda nädalas ja need, kes jooksevad üle viie korra nädalas. Esimesse gruppi kuuluvad harrastajad ei jookse enamasti kunagi korraga üle 10 km. Nendele sobivad tossud, millel on piisav toestus ja põrutuskindlus.

Teise gruppi kuuluvad inimesed tegelevad enamasti erinevate jooksutreeningutega, kus vaheldub jooksu stiil ja tempo. Mõnikord on vaja läbida lühike distants kiiresti, teinekord jälle pikk vahemaa mõõduka tempoga. Selle jaoks on vaja erinevaid jalanõusid. Kiiremaks jooksuks sobivad paremini kerged ja kiired tossud ning aeglaseks sörgiks pehmed tossud.

Võimalik on soetada ka universaalsed jooksujalatsid. Need on piisavalt kerged, hea pehmendusega ja võimaldavad mõnusat liikumist. Tallal võib olla ka õhkpadi, mis lisab vetruvust. Tallamuster on tugev, et oleks võimalik ka maastikul liikuda.

Võistlused

Võistluste jaoks tuleks sarnaselt pikema distantsiga valida kergemad jalanõud, mis on vähese pehmendusega. Nendega väsivad jalad vähem ning samal ajal annavad sellised tossud võimaluse joosta loomulikult kiiremini. Selliste jalanõudega on aga oht, et jalg saab põrutada. Seetõttu tasuks vältida kergete jalanõude kasutamist treeningutel. Mida treenitum on jalg, seda õhema jalanõuga suudab ta joosta.

Jooksmisega alustavatel inimestel võib olla üheks unistuseks maratoni läbimine. Selleks, et 42 km vastu pidada, tuleb valida jalanõud, mis vastavad treenitusele ja eesmärkidele. Kui plaanis on läbida viie minutiga üks kilomeeter, tasub valida hea pehmendusega ja kerged jalanõud, mis võimaldavad joosta maratoni rahulikult. Kui soovite liikuda kiiremini, siis tasuks valida veelgi kergemad mudelid.

Jalatüüp

Veel üks viis, et leida sobivad jalanõud, on jalatüüpide vaatamine. Kui teil on oma jala eripärad selged, siis teil teada, kus on vaja lisatoestust. Erinevatele jalatüüpidele sobivad erinevad jalanõud, mistõttu aitab õige valik hoiduda vigastustest muutes liikumise efektiivsemaks ja nauditavamaks. Jalatüübid jagunevad kolmeks: neutraalne, ala- ja ülepronatsiooniga.

Neutraalne jalg on selline, mis ei vaja lisatoestust. Sellele sobivad painduvad tossud, mis tagavad jala vaba liikumise selle sees. Paks ja rohke pehmendus tuleks valida vastavalt sellele, kui tundlikud on liigesed. Selline jalg ei kaldu ei ühele ega teisele poole.

Alapronatsiooniga jalale sobivad samasugused jalanõud, mis neutraalsele. Siiski tasuks panna tähele, et jalanõude sees olev pehmendus võimaldaks õiges kohas vajaminevat tuge.

Ülepronatsiooniga jalale sobivad sellised jalanõud, mille kategooriaks on stability ja motion control. Nendel jalanõudel on võime pakkuda lisatoetust, kuna nad on jäigemad. Motion control pakub maksimaalset lisatoetust, samas stability on pisut vähem jäik, mistõttu sobib see siis, kui jalg on mõõdukalt ülepronatsiooniline.

Leidke endale uued jooksujalanõud Kaup24 abiga!

Sisuturundus