Aroomterapeut selgitab, kuidas saavad eeterlikud õlid Sinu tervist toetada

Cover

Külm aeg ja pimedad õhtud on just sobiv aeg koduseks aroomteraapiaks, et turgutada keha ja vaimu eeterlike õlide lummavate aroomidega. Eeterlikest õlidest, nende toimest ning aroomteraapiast räägib meiega lähemalt Eesti Aroomteraapia Ühingu liige ja aroomterapeut Marika Külm.

Marika õppis enne aroomteraapiani jõudmist Tartu Ülikoolis bioloogiks. Kuigi erialalt ei ole ta botaanik, vaid mikrobioloog, on ta alati tundnud huvi looduse, loomade ja taimede vastu. Eriti aga just ravimtaimede vastu. „Uurisin raamatutest, kuidas erinevad taimed toimivad ja tabasin end ühel hetkel mõttelt, et vajan kedagi targemat kõrvale, kes aitaks rohkem juurde õppida või vähemalt kinnitada juba olemasolevaid teadmisi,” meenutab Marika. Nii jõudis ta 20 aastat tagasi Epp Alliku Aroomiteraapia koolini. “Sealt leidsin esmalt ravimtaimede kursuse ja nii ta hakkas vaikselt edasi arenema. Tutvusin valdkonna inimeste ja eeterlike õlidega, käisin algkursusel ja jõudsin arusaamani, et see on see, mida tahan õppida,” räägib Marika.

Eeterlike õlide mõjul on teaduslik põhjendus täiesti olemas

Naine meenutab, et eeterlike õlide puhul oli tema jaoks kõige huvitavam see, millistest ainetest need koosnevad. “Eeterlikud õlid koosnevad teadagi keemilistest ühenditest ja tundsin aina suuremat huvi, millised nende toimeained täpsemalt on, kuidas need mõjuvad ja kuidas toetavad meie organismi funktsioneerimist,” ütleb Marika.

“Oleme harjunud, et ravim on midagi sellist, mida võtame sisse, süstime või määrime peale. Eeterliku õliga on see samamoodi,” sõnab aroomiterapeut. Eeterlike õlide toimele on teaduslik põhjendus täiesti olemas. Kui läbi naha jõuab organismi 10% erinevatest toimeainest, siis läbi hingamisteede jõuab koguni 70%. Eeterlik õli hõljub ruumis, sisse hingates liigub koos õhuga kopsu, kus toimub aktiivne vahetus. Seejärel liiguvad eeterliku õli toimeained otse verre ning siis vereringe kaudu kogu organismi laiali.

Sissevõtmist me ei propageeri, sest selles peitub väga palju ohte. Peab oskama diagnoosida, mida üldse ravima hakata, peab teadma doose ja kontsentratsiooni,” selgitab ta. Lisaks peab saama aru, mis eeterliku õliga organismis toimub – kas, kui palju ja kuidas ta jõuab kohta, mida ravime ning kas see kohale jõudnud eeterliku õli kogus on raviks üldse piisav. Samuti ei pruugi olla infot, kuidas eeterlikku õli ainevahetuse protsessis muundatakse ega osata hinnata, kas need muundatud ainevahetuse vaheproduktid on toksilised ning kahjustavad meie neerusid ja maksa.

Kuidas eeterlik õli siis toimib?

Eeterlike õlide keemilised ühendid mõjutavad meie kesknärvisüsteemi. Ninakarbiku ülemises osas on haisteretseptorid, mida mõjutavad eeterliku õlide molekulid. Sealt liigub molekuli poolt tekitatud impulss läbi haistesibula aju erinevatesse osadesse (suurde ajukoorde, limbilisse süsteemi) ning just seal hakatakse saadud signaali töötlema. “Minu jaoks on kõige toredam see, et meie peaaju ühes osas olevas vaheajus asuvad erinevad tuumad, millest üks – hüpotaalamus – reguleerib paljusid protsesse inimese organismis. See reguleerib näiteks lõhnade tajumisega seotud reflekse ja ka emotsionaalseid reaktsioone erinevatele lõhnadele” selgitab Marika. Hüpotaalamus on omakorda ühenduses hüpofüüsiga. “Hüpofüüs reguleerib endokriinnäärmeid, kus toodetakse hormoone, mis otseselt mõjutavad meie biokeemilisi reaktsioone. Seega lõhnad mõjutavad meie füüsilise keha toimimist väga suurel määral,” räägib ta. Organismi mõjutamine haistemeele kaudu on väga kiire – hingad vaid sisse ja praktiliselt koheselt hakkavad lõhnad protsesse Sinu kehas mõjutama.

Kuidas eeterlikke õlisid kasutada?

Kui on näiteks lihaspinged, siis selle leevendamiseks on üks võimalus teha massaaži, kus koos massaaziõliga kasutatakse eeterlikke õlisid. Need imenduvad läbi naha organismi ning regulaarselt kasutades võib neist saada tõhusat abi. Eeterlike õlidega on võimalik leevendada ka ärevust ja vaimseid pingeid, kuid Marika rõhutab, et see ei tähenda kindlasti, et ilma stressiallikat kõrvaldamata stress kaob. “Ehk siis oluline on ka mõnest teisest kohast järgi anda – puhata või teha elus muutus. Muidugi alati ei ole võimalik seda teha ning siis aitab aroompteraapia pingelistest olukordadest lihtsamini üle saada,” sõnab terapeut.

Marikale endale meeldib kodus pingete leevendamiseks vanni teha. “Kui on olnud raskemaid perioode ja soovid, et saaksid vähemalt rahulikult magama jääda, siis on hea teha eeterlike õlidega jala- või üle keha vanni,” soovitab ta. Silmas tuleb pidada seda, et eeterlikku õli ei tohi sellisel juhul tilgutada otse vette. “Enne vannivette panemist tuleb õli emulgeerida näiteks meega või koorese piimaga, kus on rasva sees. See aitab eeterlikul õlil vannivees lahustuda,” selgitab Marika. Klassikalised aroomid, mis selleks protseduuriks sobivad on tsitruselised, mis eestlastele väga meeldivad. “Greip, mandariin, punane apelsin, magus apelsin: need on ohutud ega uimasta, vaid ergutavad. Ehk võtavad psüühilisi pingeid maha, kuid samas jääb pea selgeks ja jalad maa peale,” ütleb Marika. Ent kui on väga rasked või pingelised olukorrad, siis võib olla valikus ka geraanium, jasmiin, sandlipuu, petitgrain – sõltuvalt enda eelistusest. Alati enne kasutamist tuleb veenduda, kas konkreetne õli on inimesele näidustatud. Näiteks laste, rasedate, eakate ja terviseprobleemidega inimeste puhul tuleb doseerimist jälgida ning alustada pigem väikeste kogustega

Kas teadsid kaua difuuser võib korraga töötada?

Kodus on võimalik eeterlikke õlisid kasutada ka difuuseris ehk aroomilambis, mis paiskab koos auruga õhku eeterlikud õlid. Sarnane võimalus on ka tavalise lõhnalambiga, kus põleva teeküünla kohal on vee ja eeterlike õlidega täidetud kausike. “Kindlasti ei tohi need päev otsa toas käia, vaid täiesti piisav on 30 kuni 60 minutit. Seejärel pidada sama kaua vahet ja lasta vahepeal värsket õhku tuppa. Vastasel juhul võib kergesti üle doseerida ja sellest võib hakata hoopiski pea valutama,” juhendab Marika.

Samuti tuleb silmas pidada koguseid, kui palju eeterlikke õlisid õhuniisutisse annustada. “Doseerimine sõltub toa suurusest. Üldine reegel on 10 m2 kohta 4 tilka, 20-30 m2 kohta 8 piiska. Mõni eeterlik õli, näiteks ylang-ylang, on hästi intensiivne ja piisab isegi ühest tilgast. Samas tsitruseliseid võib panna paar piiska rohkem.” Marikal endal on eeterlike õlide eelistused periooditi erinevad. “Ylang-ylang on hea, kuigi mõne arvates ajab südame pahaks. Minu lemmikute seas on kindlasti erinevad tsitruselised – näiteks punane apelsin, lisaks tulsi ehk püha basiilik, mis on hästi ergutav. Favoriitide seas praegu ja enne on olnud vetiver – põõsalaadsest vetiveritaimest saadud õli, mis on lõõgastav ja rahustav.”

Selleks, et lemmikud oleksid vajadusel võtta, kannab Marika kaasas aroomipulka ehk isiklikku parfüümi, mida on heaolu tõstmiseks mugav kasutada. “Väiksesse rullikuga pudelisse on tilgutatud eeterlikke õlisid, mis ergutavad ja toetavad. Neid ei pea sugugi olema mitu erinevat, piisab paarist,” räägib ta. Parfüümi tegemiseks on vaja peale rullikuga pudeli ka lõhnatut baasõli, milleks sobib hästi näiteks rafineerimata viinamarjaseemne- või jojobaõli. Marika ise eelistab rafineerimata kookosõli. “Kui meelepärastest aroomidest segu on valmis segatud, siis saab seda soovi korral määrida pulsikohtadele või nina alla, et mõnusa aroomi toimeained jõuaksid vereringesse,” lausub Marika.

Aroomteraapia saab olla ka palju enamat kui lihtne nauding

“Ise olen viimastel aastatel liikunud kliinilise aroomteraapia suunas, mis on Eestis veel vähe levinud, aga kus eeterlike õlidega saab aidata inimesi, kes on tervisega hädas. Tänapäeval ei julgeta öelda, et eeterlike õlidega on võimalik ravida, aga on olemas hea koostöö ravimitega,” sõnab Marika. Nimelt tehakse uuringuid selles suunas, kuidas vähendada antibiootikumide hulka, kui kombineerida neid eeterlike õlidega. Nii saaks vähendada antibootikumi hulka ravimis. Lisaks on näiteks Hollandis ja Inglismaal aroomteraapia integreerunud ka meditsiinisüsteemi. “Ei räägi alternatiivmeditsiinist, vaid integratiivmeditsiinist, kus kasutatakse aktiivselt just eakatel inimestel eeterlikke õlisid seedeprobleemide ja valude leevendamiseks või haavaravis. Paljudes kohtades ei kasutada enam desinfitseerivaid vahendeid, vaid puhastatakse eeterlike õlide lahustega. Peavalude või muude valude puhul kombineeritakse aroomteraapiat kindlate puudutamistehnikatega. Seda praktiseeritakse ka vähihaigete peal, kellele ei ole võimalik massaaži teha,” mainib Marika. Kui keemiaravist tingituna on süda paha ja meeleolu langenud, siis on erinevad meetodid inhaleerimiseks, millega parandada enesetunnet. Ametlikult peetakse aroomiteraapiat alternatiivmeditsiini haruks, kuigi eterlikke õlisid on palju uuritud ja teatud suunades nende toimet ka tõestatud. Aroomteraapia on hea võimalus teha inimeste elu meedlivamaks ning pingevabamaks.

Kui keegi tunneb aroomteraapia ja selle õppimise vastu suuremast huvi, siis seda saab teha Kristel Krautmani Terviseakadeemias, kus osasid aineid Marika õpetab. Pöörduda võib ka Tartu Tervishoiu Kõrgkooli poole, kus saab teadmisi vähemalt baaskursuse raames. Samuti saab õppida välismaal, läbides näiteks Aromahead instituudis e-kursuseid või osaleda konverentsil Botanica 2022.

Tekst ja fotod: nurme.eu