Milliseid veespordialasid suvel proovida?

SUP
Foto: Pixabay

Suvi on Eestis parim aeg, mil tegeleda veespordialadega. Vees sportimine maandab stressi ja aitab mõtted igapäeva muredest eemale viia. Tutvustame viit võimalust aktiivseks liikumiseks vees.

Aerusurfiga saavad hakkama kõik

SUP ehk aerulaud on suurepärane võimalus vee peal aktiivselt ja lõbusalt aega veeta. SUP-iga sõitmise saab iga vähegi sportlik inimene selgeks juba esimesel korral. Kui alguses nõuab tasakaalu hoidmine ehk rohkem pingutust, siis juba mõne korra järel tunned ennast aerulaual kordades kindlamalt. Kui alguses ongi keeruline laual püsti püsida, siis alustada võib ka istudes või põlvili olles. SUP on mõnus niisama vee peal lustimiseks, aga pikemaid maid liikudes arendab see jõudu, kiirust, vastupidavus ja koordinatsiooni.

SUP-i laua saab laenutada mõne surfikooli või vastava teenusepakkuja juurest. Kui ala hakkab väga meeldima, võib mõelda ka isikliku aerulaua soetamise peale. Lisaks lihtsale aerulauasõidule on SUP-iga võimalik minna ka mõnusale päikeseloojangu matkale, harrastada SUP-joogat või fitnessi. Kui vähegi huvi on, siis leiab igaüks endale SUP-i laual mõnusa väljakutse.

Adrenaliinirikas wake

Wake ehk veelauasõitu saab harrastada just selleks püsti pandud wake-parkides. Wake on ala, kus veelaudurit veab edasi selleks spetsiaalselt ehitatud süsteem. See sobib kõikidele, kel on huvi veespordi vastu ja kes tahavad kogeda midagi uut ja huvitavat. On vaja vaid pealehakkamist, veidi julgust ja uudishimu. Eesti suurimad wake-pargid asuvad Tallinna lähedal Männikul, Tartu kandis Rahingel ja Otepääl.

Igas pargis on olemas instruktor, kes jagab kasulikke õpetussõnu, et see põnev ala kiiremini selgeks saada. Kui veelaual juba piisavalt hästi püsti seisad võid edasi minna kergemate trikkide juurde. Wake pakub kehale ka korralikku trenni, sest veelaual tasakaaluhoidmine ja kihutamine nõuab üksjagu pingutust.

Wakepark
Foto: Estrella Wakepark

Ka Eestis saab surfata

Eesti on mereriik ja siin tegutseb mitmeid surfikoole, kus saavad surfamist proovida nii algajad kui ka edasijõudnud. Peamiselt saab Eestis harrastada lohesurfi ja purjelauasurfi, aga saab surfata ka lainejõul. Surfamist saab mõistagi õppida ka omapäi, aga kõige lihtsam on alustada mõne sufikooli juures, sest instruktori juures saab õiged sõidunipid kordades kiiremini kätte ning ei pea muretsema varustuse pärast – selle saab surfikoolist laenutada. Kuna surfivarustuse soetamine ei ole kõige odavam lõbu, siis ongi mõistlik enne poodi minekut selgeks saada, kas see ala üldse sobib ja milline surfiliikidest sinu jaoks kõige atraktiivsem on.

Surf on kahtlemata omaette elustiil, kuhu kuuluvad rand, päike, tuul, meri ja hea seltskond. Ning surfarid teavad rääkida, et kõige parem on vabaduse tunne, mis merel tekib – mured kaovad, sest merel olles pead täielikult keskenduma tegevusele, mida seal teed. Mida rohkem aega sellele pühendad, seda kiiremini tulevad ka edusammud ja parem füüsiline vorm.

Avasta veealune maailm

Põnevust ei paku aga ainult veepealne elu, vaid palju huvitavat toimub ka vee all, kuhu saab pilgu heita sukeldudes. Kui sa pole varem sukeldumisega kokku puutunud, siis esimese asjana pead minema koolitusele. Eestis leidub küllaldaselt neid, kes sukeldumiskoolitust pakuvad, alustada võib proovisukeldumisest ja huvi korral minna edasi algkursuse juurde. „Sukeldumine on ujumine ja hingamine vee all. See on võimalus veeta stressivaba aega ja tunda enda kalana. Sukeldumine on ajalugu ja põnevus, mis on põimunud lõputute muinasjuttudega tohututest aaretes,“ võib lugeda veebilehelt sukeldujad.ee.

Ujumine on kõige alus

Kui on suvi, vesi on soe ja tahad aktiivselt aega veeta, siis veesport on selleks suurepärane valik. Ei saa aga unustada, et veega seotud alade puhul on kõige aluseks ja eelduseks ujumisoskus. Kui ujumine on selge, siis avaneb palju uusi uksi.

Tekst: Merilin Piirsalu