Millised on moodsad treeningpäevikud?

Moodsad treeningpäevikud

Veebis peetav treeningpäevik ei aita ainult talletada vajalikku infot treeningute kohta, vaid tänu seotusele sotsiaalmeediaga kasvatab see kasutaja motiveeritust – sõprade tugi ergutab rohkem liikuma.

Kõik treeningutega tegelejad võiksid sportliku arengu hindamiseks pidada treeningpäevikut, esiteks aitab see säilitada järjepidevust ja teiseks võimaldab oma treeninguid paremini analüüsida. Treeningmahtudel ja tulemuste arengul silma peal hoidmiseks tasub täpselt kirja panna, kuidas ja kui palju on liigutud. Vanamoodsalt Excelit ega märkmikku selleks kasutama ei pea – mugavam ja ülevaatlikum on kolida treeningpäevik sobivasse rakendusse. Veebipäeviku pluss on see, et päevik pole mitte ainult mugav viis andmeid talletada, vaid ka neid jagada, tänu millele kasvab kasutajate motiveeritus – sageli tekib endalgi tahtmine sportima minna, kui näed, et sõbrad seda just teevad.

Liikumisharrastajate lemmik

Eestlaste seas populaarne elektrooniline treeningpäevik, trennide logija ja suhtlusvõrgustik Endomondo lubab andmeid sisestada nii veebirakenduses kui ka mobiilis. Programm põhineb mobiilirakendusel, mis GPS-i kasutades määrab sportija asukoha ning salvestab liikumise kaardil. Kui treenitakse väljas ja GPS-signaal on telefonile kättesaadav, salvestatakse liikumise teekond, siseruumides treenides või GPS-signaali puudumisel saab hiljem tulemused ja tegevused käsitsi sisestada.

Andmeajalugu võimaldab vaadata päevade, nädalate, kuude ja aastate lõikes oma tulemusi – spordiala lõikes saab välja võtta distantsid, treeningkorrad, keskmise pulsi kõikuvuse, kulutatud kalorid, keskmise kilomeetri aja jne. Näiteks saab vaadata, kas treenituse kasvades on keskmine pulsisagedus langenud (see näitab vastupidavuse kasvu) või on hakanud pulss sama treeningintensiivsuse korral varasemaga võrreldes hoopis tõusma (see võib vihjata ületreenitusele). Rakenduses saab andmetele lisada ka oma kaalu ja jälgida selle kõikumisi.

Endomondo on internetikommuun, mille kasutajad saavad treeningpäeviku pidamisele lisaks andmeid ka teistega jagada– teistele näidata saab nii treeninguid, trennimuusikat kui teekondi.

Endomondo

Sharing is caring

Endomondo ongi tuntust kogunud eelkõige tänu oma mugavale ühildumisele Facebooki-kontoga ja tänu sellele, et tegemist on sotsiaalse rakendusega, kus saab „sõbruneda” teiste spordihuvilistega ja jälgida, milliseid trenne ja tulemusi nemad teevad.

Liituda saab ka erinevate väljakutsetega – valides rubriigist „challenges” endale sobiva, saab mõne kindla ülesande raames võrrelda end teiste endomondolastega, näiteks, võistelda, kes läbib jaanuaris enam jooksukilomeetreid.

Ka jooksu- ja rattasõidufännidele mõeldud rakendus Strava mõõdab GPS-i kasutades läbitud vahemaad, lubades võrrelda kasutaja tulemusi nii enda varasemate, teiste kasutajate kui proffide saavutustega. Lisaks saab jagada treeningfotosid ja jälgida teiste tegemisi.

Seda, et rakendus registreerib kõik läbitud vahemaad, on nutikalt ära kasutatud – rakendus oskab treeningvarustust kasutades läbitud kilomeetrite alusel hinnata varustuse kulumist ja väljavahetamise vajadust.

Kuna saavutused on jagatud rajapõhiseks ja jooksmise puhul ka hooajapõhiseks, märgib rakendus ära, kui oled tegemas varasemaga võrreldes paremat tulemust, kiites tubli töö eest. Lisaks võimaldab ka see rakendus ühineda erinevate väljakutsetega.

Moodsad treeningpäevikud

Võrdle, jaga, analüüsi

Ka HeiaHeia-nimeline rakendus ja keskkond veebis logib kasutaja treeninguid, peab treeningkalendrit ning jagab seda kõike soovi korral sõprade ja tuttavatega. Rakenduse kasutamise teeb lihtsaks, et see loeb kõiki samme ja logib kasutaja aktiivsust alates sellistest tavapärastest spordialadest nagu jooksmine, rattasõit ja suusatamine kuni taoliste tegevusteni nagu heinaniitmine, koristamine ja käesurumine. Lisaks kuupäevale, trenni pikkusele, kilometraažile, kulutatud kaloritele, pulsisagedusele ja muule sellisele võimaldab rakendus trenni kohta kirja panna ka selle ajal valitsenud emotsioonid ja kui kordaläinuks saab seda pidada. Kui päevikut on juba mõnda aega peetud, saab andmeid võrrelda kas aegrea või nimekirjana, saab seada eesmärke ja vaadata treeningvideoid ning jälgida treeningprogramme.

Facebooki kaudu sisse logides saab tekitada oma „trennikastikese” ka Facebooki-profiilile ja postitada HeiaHeia treeningpäevikusse tehtud kandeid oma seinale. Samas võib soovi korral jätta info teistes sotsiaalvõrgustikes jagamata, kasutaja saab käituda nii, nagu parasjagu tahab.

Trennihunt aitab muskleid pumbata

Jõusaalitreeningute talletamiseks sobib hästi kodumaine Trennihunt, mis on hea vahend jälgida jõutreeninguid ja aeroobseid trenne nii veebis kui mobiilis. Treeningandmeid saab üles märkida nii veebilehele kui ka rakendusse, olles ise jõusaalis. Mobiilirakendus salvestab trenniandmed otse veebikeskkonda – jõutreeningu puhul tuleb sisestada tehtud harjutused ja seeriad, aeroobse trenni puhul tegevus, selle kestus ja läbitud vahemaa.

Lisaks saab treeningu kohta märkmeid teha ja oma arengut graafikute põhjal jälgida – eraldi graafikud on jõutreeningute, aeroobsete trennide ja kehakaalu jaoks. Graafikul saab kuvamiseks valida kuupäevade vahemiku ja harjutused ning grupeerida tulemusi kuu, nädala või üksiku trenni kaupa. Lisaks on kasutajale kättesaadav harjutuste andmebaas, mis sisaldab üle 300 harjutuse detailseid kirjeldusi koos soovituste ja seletavate piltidega ning võimalik on koostada treeningkava või otsida endale sobiv olemasolevate seast. Keskkonnas saab püstitada eesmärke kindlaks kuupäevaks – sel juhul annab rakendus ülevaate, kui lähedal püsitatud eesmärgile oled ja kui palju selle saavutamisest veel puudu on.

Veebitreeningpäevik sisaldab

Baasandmed

Annavad lisaks treeningmahtudele ülevaate arengust. Kasutades näiteks kestvusalade puhul andmeid treeningu kestuse kohta koos keskmise liikumiskiirusega, näed, millises suunas on areng toimunud. Hea on võrrelda ka eri hooaegade tulemusi.

Kardioloogilised andmed

Näitavad kardiovaskulaarseid arenguid ja millises kardiotsoonis oled trennis olnud – aeroobne või anaeroobne – ning kas see langeb kokku seatud eesmärkidega.

Märkused

Annavad aimu probleeme tekitada võivatest nähtustest – kui lihaskrampe või lihaste suremist võib märkuste lahtrist varasemaga võrreldes rohkem leida, tasub spetsialistilt või asjatundjalt nõu küsida. Kui emotsioon saadavast trennist on tihti madalam, kui hea trenni tagajärjel olema peaks, võib tegu olla ületreeninguga seotud nähtudega.

Intensiivsuse analüüs

Treeningu lihaskurnatus ja maksimaalsete pulsitsoonide esinemine näitab, kas toimunud treening on olnud intensiivne. Samuti saab arvutada oma treeningu keskmist kilokalorite kulu minutis, milleks tuleb jagada kulutatud kalorid treeningu kestusega minutites.

Tekst: Urve Kask

Fotod: Shutterstock.com / Endomondo.com