Kuidas veeta pühad sportlikult?

Sportlikud pühad

Detsember pole tavaline kuu. Eriliseks teevad selle jõulud ja aastalõpp, mil enamik inimesi saab aja maha võtta ja veeta pühad lähedaste seltsis. Kuidas aga teha nii, et sellest ajast ei kujuneks ainult suur söömapidu? Pakume välja mõned sportlikud ideed.

Mine loodusesse

Kui lumi on maas, siis valikuvõimalustest puudu ei tule. Kelgud, suusad, uisud – kõiki neid saab mõnusaks ajaveetmiseks ära kasutada. Kui lund ei ole, siis matkale minna saab ikkagi. Marsruudi võid ise paika panna, kuid jõulude ja aastavahetuse paiku pakuvad matku ka paljud matkakorraldajad. Näiteks Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuses korraldatakse 26. detsembri päeval jõulumatk ja mõnusaid üritusi pakutakse mujalgi. Google ja Facebook on lisainfo leidmisel head abimehed.

Vii pere liuväljale

Uisutamine on mõnus sportlik ajaviide, mis sobib kogu perele. Kui külmakraade on olnud piisavalt, siis võib uisutama minna mõnele looduslikule veekogule. Kui oled algaja, siis uuri mõne matkagrupiga liitumise kohta. Kui oled varem ise uisutamas käinud, siis veendu, et jääle minek on täiesti turvaline, ja pane uisud alla.

Sportlikud pühad

Uisutama võib minna ka mõnele avalikule liuväljale. Tallinnas on tuntuim liuväli ilmselt Harju tänava uisuplats, aga võimalusel tehakse liuvälju mujalegi. Uuri oma lähima liuvälja kohta internetist.

Kolmas võimalus on panna uisud alla jäähallis ja seal liuglemist nautida.

Võta ette sammulugemisvõistlus

Kuuluta pühadenädalal välja pere ja sõprade vaheline sammulugemisvõistlus. Appi saab võtta eri rakendused, mis samme lugeda aitavad. Samme saab koguda lihtsalt jalutades, sportides või pühadega seotud toimetusi tehes: näiteks too toidukraam poest koju jalgsi ja pane sammulugeja külge, kui kodus koristad.

Võistlus motiveerib ehk ka enne või pärast peolauda istumist vähemalt pooleks tunniks välja liikuma minema. Eesmärgiks võibki olla lihtsalt aktiivne pühadeaeg, aga lõpetuseks võid kõiki osalejaid premeerida näiteks ühise matkaga või tervisliku hommikusöögiga 1. jaanuaril.

 

Selgita välja perekonna meistrid

Kui sinu perele meeldib mängida, siis korralda pere meistrivõistlused ükskõik millises mängus. Olgu selleks reis ümber maailma, kaardimäng, male, kabe või mõni muu pere lemmik. Lauamängud annavad võimaluse koos lõbusalt aega veeta. Mäng, kus kehtivad kõigile ühesugused reeglid, laseb lastel end ema-isaga võrdsena tunda ning vanematel aitab mäng välja tulla rutiinist ja igapäevamuredest. Lisaks tekitab põnev mäng paraja hulga hasarti ja õpetab toime tulema nii võitude kui ka kaotustega. Tee meistrivõistlusest iga-aastane peretraditsioon ja märgi tulemused tabelisse. Aastate möödudes on tore tabeleid vaadata ja tulemusi võrrelda.

Sportlikud pühad

Pane mõistus proovile

Kui intensiivset trenni teha ei taha või otsid tegevust, mis peoõhtu põnevamaks muudaks, siis võta ette viktoriin või mälumäng. Mängu võid koostada ise või otsida mõne viktoriini internetist. Viktoriiniks sobib kindlasti vana hea paberi ja pliiatsi variant, aga kasutusele võib võtta ka midagi tänapäevasemat. Näiteks platvormil Kahoot.com on võimalik koostada viktoriine, millele saab vastuseid anda nutitelefoni või arvuti kaudu. Lisaks lõbusale ajaveetmisele saavad kõik mälumängus ja viktoriinis osalejad enda teadmised proovile panna ja kindlasti midagi uut ja huvitavat õppida.

Tekst: Ajakiri Sport

Fotod: Shutterstock.com