Katrina Lehis: eesmärgid peavad alati olema kõrged, muidu neid ei saavuta

Katrina Lehis

Vehklemise maailmameistrivõistlused peetakse tänavu 15.-23. juulini Budapestis. Võistlustules on ka eestlased. Millised mõtted liiguvad enne MM-i Katrina Lehise peas, saad teada järgnevast intervjuust.

 Juunikuus toimunud Euroopa meistrivõistlused ei õnnestunud kindlasti nii nagu lootsid, ei individuaalselt ega naiskondlikult. Kas oled tagantjärele analüüsinud, miks tulemused seekord loodetust tagasihoidlikumaks jäid?

Olen ikka analüüsinud, ja korduvalt. Treenisime nädal enne võistlust Poolas, üsna ekstreemsetes tingimustes ega jõudnud võistlusteks ilmselt täielikult taastuda.

Katrina LehisKas peale EM-i jäi aega ka puhkuseks ja millal algas ettevalmistus MM-iks?

Peale EM-i oli meil nädal aega rahulikult puhkamiseks ja mõneks koduseks trenniks. 1. juulil lendasime Saksamaale laagrisse, valmistuma MM-iks.

Milline on sinu treeningplaan enne MM-i ehk millele peamiselt keskendud. Kas füüsilise ettevalmistuse kõrval valmistud spetsiaalselt ka vaimselt?

Peamiselt keskendun ikka vehklemisele ja kuidagi spetsiaalselt vaimse poolega ei tegele. Küll aga saab vaimne pool alati väga palju tähelepanu, isegi kui sellega spetsiaalselt tööd ei tee, sest vehklemine on väga suures osas ka vaimne spordiala.

Kas ja kui suurt vaimset pinget enne MM-i tunned?

Eks mingi pinge ikka on, sest tegu on ikkagi hooaja tähtsaima võistlusega. Aga arvan ise, et üleliia suurt pinget ei ole.

Millised eesmärgid oled MM-iks seadnud nii individuaalselt kui naiskondlikult?

Eesmärgid peavad alati olema kõrged, muidu neid ei saavuta.

Kõrvaltvaataja jaoks tunduvad vehklemissaalid kõik väga sarnased, aga kuidas on sportlase jaoks – kas on vahet millises saalis võistelda ja kas saab omavahel võrrelda näiteks EM-i saali Düsseldorfis ja MM-i saali Budapestis?

Saalid on kõik väga erinevad, aga ma usun, et see võistlust kuidagi ei mõjuta. Budapesti saalis ma veel käinud ei ole, nii et võrrelda ei oska, sest ka Düsseldorfis ei ole ma eelnevalt võistelnud.

Kui olulist rolli vehklemisvõistlustel mängib publik?

Kindlasti annab väga palju kaasa, kui saalis on fännid ja kaasaelajad. Aga keskenduma peab ikkagi vastasele.

Milline on seis järgmise aasta Tokyo OM-i piletite püüdmisega – kui suurt rolli selles mängib MM-i tulemus? Kui see MM-il ei õnnestu, mis on siis olümpiale pääsemiseks edasised võimalused? 

MM mängib kindlasti väga suurt rolli, kuna sealt saab palju punkte. Ma ei taha spekuleerida selle üle, kas õnnestub või mitte ja mis siis edasi saab. Varsti oleme juba võistlustules ja eks tulemusest sõltub paljutki. Kindlasti anname kõik nii MM-il kui ka järgmisel hooajal endast maksimumi.

Katrina Lehis

Suvel on vehklejatel hooaeg väga tihe, kas jääb aega ka puhkuseks?

Tegelikult ei olegi suvine aeg kõige tihedam. Suvel on ainult EM ja MM ning nende ettevalmistuslaagrid. Jaanuarist kuni juunini oli üldiselt väga kiire aeg, vahepeal toimus isegi kaks võistlust ühes kuus. See oli uus kalenderplaan ja väga tihe. Peale MM-i on meil juuli lõpp ja august veidi aega vabam ning siis peab hakkama taas uueks hooajaks tugevat ettevalmistust tegema.

Sinu üks suurimaid toetajaid on viimasel aastal olnud SA Noored Olümpiale. Mis on suurim kasutegur, mida oled sihtasutuselt saanud?

Noored Olümpiale on minu arvates ülimalt tänuväärne ettevõtmine. Mina olen saanud kasutada spordipsühholoogi abi ja saan alati nõu ja abi, kui seda on vaja. Näiteks kui trennis juhtus väike õnnetus, siis tänu Noored Olümpiale sain üsna kiiresti füsioterapeudi vastuvõtule.

Tekst: Merilin Piirsalu 

Fotod: FIE / Katrin Uusoja