Miks valida tantsutrenn?

Tantsutrennid
Foto: Shutterstock

Sügis on käes ning on aeg sammud ranna asemel trennisaali seada. Kui oled veel südamega suves ning ei tea kuidas end kokku võtta, siis kujuta ette, et trennisaali laevalgusti on päike, ventilaatorist puhub mõnus meretuul ja kõlaritest tulevat muusikat mängib rannakohviku DJ. Selle kujutluspildi abil viid end hõlpsamini trennilainele.

Tallinn ja pealinna lähiümbrus pakuvad mitmekülgseid liikumisvõimalusi ja tantsutrenne igale vanusele. Erinevaid stiile ning treeningvõimalusi tutvustavad: Eliisa Sirelpuu, Berit Aicha Vill ja Kelly Anijärv.

Eliisa Sirelpuu Foto: Tiina Õunmaa
Eliisa Sirelpuu Foto: Tiina Õunmaa

Eliisa kaasaegne jazz 

Kaasaegne jazz on segu klassikalise tantsu, jazzi ning nüüdistantsu tehnikatest. See on väga väljendusrikas ja dünaamiline tantsustiil, kus iga osaleja saab liikumisse panna isikliku tunnetuse. Tunnid lähtuvad väga palju konkreetse õpetaja kehakeelest ja energiast, mistõttu on tunni eestvedaja positiivseks trennimagnetiks.

Eliisa on antud stiiliga tegelenud juba kümme aastat ja kaasaegset jazzi saab Tallinnas tema käe all õppida kahes stuudios: Eesti Tantsuagentuuris (ETA) ja Tantsugeenis. Eliisa tunnis on suur rõhk musikaalsusel ning tantsutehnikal. Algajate tundidesse on oodatud kõik, kuid edasijõudnute tasemel on vajalik juba eelnev kogemus kas balletti, hiphopi või nüüdistantsu näol.

Kaasaegse jazzi tunnid on füüsilised ning emotsionaalsed, mis sobivad hästi nii aktiivsele kui rahulikule inimesele. Kindlasti ei puudu tugev isiklik väljakutse õpetajaga samas taktis püsida ning hüppeid ja tasakaalu elemente sujuvalt sooritada. „Ma ei ole veel näinud, et keegi läheks saalist välja morni olekuga. Väsinuna küll, aga õnneliku, rõõmsana. Tantsutund on hetk iseendale,“ iseloomustab Eliisa oma tunde.

Beriti müstilised ja naiselikud tantsud

Idamaised tantsud on märksa õrnema iseloomuga. Need on müstilised, tuues esile ürgse naiselikkuse. Väge ja sisemist kirge saab tunnis leida läbi erinevate stiilide. Ligi kahekümne aastase kogemusega õpetaja ja koreograaf Berit annab Müstika Tantsustuudios nii klassikalise kõhutantsu kui ka American Tribal Style kõhutantsu tunde. „Oodatud on kõik, noortest neidudest vanaemadeni,“ julgustab treener. Laia valikuga idamaiste ja alternatiivtantsude stuudiost leiab iga naine enda jaoks sobiva eksootilise tantsustiili.

„Idamaine tants on müstiline ja sensuaalne, twerkaga jõuline girlpowerning burlesquehumoorikas ja seksikas,“ selgitab ta stuudios pakutavaid erinevaid stiile. Tantsudega on võimalik väljendada kõiki emotsioone ning enda naiselikkust toita.

Kui Põhjamaa tuuline sügis tundub Eesti naisele liig mis liig, siis killuke idamaist sobib hästi enda trennisaalis soojendamiseks.

Berit Aicha Vill Foto: Terje Talts
Berit Aicha Vill Foto: Terje Talts

Kelly tantsude mix lastele ja noortele

Lapse tähelepanu hajub ruttu ning tunnis on oluline vaheldus, et väikesed huvilised stange ääres mängukaru juurde ei lippaks. Kelly lastetundi Tantsuteater Pollys on integreeritud nii balleti alused, akrobaatika kui loovtants. Mida nooremalt laps trenniga alustab, seda kergemini tekib harjumus ja kiirem on areng. Kelly õpilased on 3-7 aastased.

„Tantsutehnika arendab lastes distsipliini ja kehalist võimekust,“ kirjeldab ta. Pidev uute oskuste omandamine ja tantsukavade õppimine kasvatab tahtejõudu ja püsivust. Loovtants, nagu nimigi ütleb, laseb lastel tantsida aga nii, nagu nad ise tahavad. Nad avastavad läbi oma keha, milliseid emotsioonie muusika neis tekitab ja saavad neid vabalt väljendada, ilma et keegi neid parandaks. Kombineerides tunnis mõlemat poolt, saavad tantsulapsed mitmekülgse kogemuse ja lahkuvad rõõmust särades.

Kelly treenib 1-8 klassi lapsi ka Tallinna külje all Tabasalus. Harku valla huvikoolis õpetab ta kaasaegset jazzi. Tunnid on erinevaid stiile haaravad. Õpitakse klassikalise tantsu aluseid ja improvisatsiooni ning ka akrobaatilisi elemente ja põrandatehnikat. Kelly teab, et teismelisi treenides on oluline nii tehniline kui emotsionaalne areng ning kõige olulisemad märksõnad on siin kasvamine ja isiklike „piiride lõhkumine“.

Nii palju kui on inimesi, on erinevaid valikuid. Kaasaegne jazz, idamaised tantsud või klassika – siin leidub võimalusi igaühele. Ükskõik, mille sa valid, peaasi, et teed seda südamega. Iga otsus viib edasi ning parimal juhul trennisaali.

Tekst: Kristina-Maria Heinsalu