Kas võtta trennipuhkust?

Regulaarsel harrastajal on mõistlik ka puhkusele minnes trennivarustus kaasa pakkida. Foto Valeriy Lebedev/Shutterstock.com

Suve ja soojade ilmade lähenedes hakkab terve Eestimaa elama täiesti uues rütmis. Püüame iga päikesekiirt ja iga minutit, mil õues enam talvekaamosest jälgi ei ole. Samuti väheneb söögiisu ja stressitase, päevad on pikad ja valged ning kutsuvad meid endaga.

Puhkused, grillimised ja koolivaheajad löövad segi meie tavapärase rutiini. Minu meelest ei ole selles midagi halba – nii nagu puu viskab sügisel maha lehed ja kasvatab need kevadel uuesti, on ka meie elu täis tsükleid ja laineid, tõuse ja mõõnu, kusjuures üks ei ole halvem kui teine, lihtsalt erinev. Suvel on käes teistsuguse meelsuse ja pisut suurema vabaduse aeg kui pimedamatel aastaaegadel, mil meil on piiratud valgus ja energiavarud. Spordiklubidesse jõutakse harvem ja seetõttu tõmbavad klubid tunniplaanidest treeninguid vähemaks ning annavad ka treeneritele suvepuhkust. Kes aga soovib suvel spordiklubides treenimist jätkata, võib leida selleks nüüd soodsaid võimalusi, kuna nii mõnelgi pool on suvised hinnad madalamad kui muul ajal.

Uued alad üksi või rühmas

Need, kelle regulaarsed treeningud lähevad suvehooajal puhkusele, võiksid võtta plaani mingit muud sorti liikumise – suvel tasub kindlasti ära kasutada värskes õhus treenimise võimalused. Kellele meeldib üksi treenida, võib võtta ette metsarajad jooksmiseks või kepikõnniks, alustada rattasõidu- või rulluisuhooaega.

Kui oled seda tüüpi inimene, kellele meeldib rutiin ja kava järgimine, siis soovitan tellida treenerilt treeningkava, sest see seab treeningutele konkreetsemad piirid ja eesmärgid ning vähendab loobumise tõenäosust. Kes aga end üksi olles eriti motiveerida ei suuda, võiks otsida endale mõne treeningrühma, kellega koos head ilma (loodetavasti) ja seltskonda nautida. Metsaalused on kaunite ilmadega täis erinevaid väikseid rühmakesi, kes kõik hoolega harjutusi teevad ja treeneritelt näpunäiteid koguvad.

Suvisel ajal võib leida ka põnevaid treeninglaagreid, mille käigus end mitme päeva jooksul eri sorti treeningutel proovile panna ja argielust päris välja lülitada. Laagreid on erineva suunitlusega, mõni keskendub konkreetselt ühele treeningstiilile ja selle ala täiustamisele (tennis, jooga, ujumine, jalgpall), teised on seltskondlikuma alatooniga ja kolmandad pakuvad võimalusi eri alasid proovida.

Puhkuse ajal on hea katsetada alasid, mida sa varem proovinud ei ole, või tegelda hoopis oma koduse lemmikharrastusega uues keskkonnas reisil olles. Foto Iko/Shutterstock.com
Puhkuse ajal on hea katsetada alasid, mida sa varem proovinud ei ole, või tegelda hoopis oma koduse lemmikharrastusega uues keskkonnas reisil olles.
Foto Iko/Shutterstock.com

Puhkepaus ei tohiks olla pikk

Loomulikult on suvehooajal liikumist tavapärasest rohkem ja seetõttu võib tekkida mulje, et treeningutest loobumisel midagi hullu ei juhtugi ning koormus saadakse kätte aiamaal või palju jalgsi/rattaga liikudes. Mõnda aega võib see nii ollagi ja eks puhkust on vaja ka trennidest, puhata on tarvis nii keha kui vaimu. Aktiivse eluviisi harrastajad ei tohiks aga puhkepausil liiga pikaks venida lasta, sest kui väikene puhkus teeb ainult head, siis pikema pausi puhul võib olla raskem taas alustada, seda kas motivatsiooni langemise tõttu või tagasilöögi tõttu füüsilises vormis või spordialaspetsiifilises tehnikas.

Kui treeningutest eemalviibimine tekitab aga ebamugavust ja süümepiinu, tuleks järele mõelda, miks see nii on ning ega tegemist ei ole treeningsõltuvusega. Sõltuvusele viitab see, kui vajad trenni heaks enesetundeks ja muidu nagu enam muust rõõmu ei tunnegi. Lisaks vajad heaks enesetundeks üha pikemaid ja raskemaid treeninguid.

Paki spordivarustus kaasa

Kes aga suveks endale kindlaid treeningkohustusi treeningrühmas osalemise näol võtta ei soovi, kuid vormi päris kaotada ka ei taha, võiks jälgida, et nädala lõikes oleks plaanis 1−2 lihastele suunatud treeningut (jõusaal, kodustes või välitingimustes sooritatavad lihasharjutused) ja 2−3 aeroobset treeningut (kiire kepikõnd, sörkjooks, rattasõit, rulluisutamine, ujumine, tantsimine).

Kui ees on ootamas puhkus ja tavapärasest keskkonnast eemal viibimine (reisid, suvilas tegutsemine), soovitan tossud ja spordiriided siiski kaasa pakkida, isegi juhul, kui ei ole mingisugust plaani trenni tegema hakata. Kunagi ei või teada, millal inspiratsioon peale tuleb! Kui sul on kindel plaan reisil olles ka trenni teha, siis on vaja appi võtta planeerimine. Uuri juba varakult, mis võimalused sind reisisihtkohas ees ootavad. Võimalusel kaasa oma plaanidesse ka reisikaaslased, et motivatsiooni kõrgel hoida.

Suvi ja puhkusteperiood on sobilik aeg ka uuteks väljakutseteks – osale mõnel uuel rahvaspordiüritustel, õpi ratsutama, purjetama, postiakrobaatikat tegema, avasta matkaradu ja ületa ennast. Üllata ennast.

Tekst: personaaltreener Kristel Koitla