Orienteerumine nutikatele

Artikli autor Liisi Rist leidis MOBO näol uue põneva trenni võimaluse. Foto erakogu

Ei ole enam uudis, et tehnoloogia areneb iga päevaga, pakkudes ka põnevaid võimalusi avastada uusi sportikke tegevusi, näiteks tegeleda orineteerumisega.

Ühel õhtul avastasin minagi end orienteerumispäevakult metsas, kaart käes, punkte otsimas. Järjekordse valge-oranži tähise leidmine august, künkalt või kraavi servalt tekitas minus tõsist hasarti ja nii silkasin ma terve õhtu särasilmselt läbi metsa. Koju jõudes ei suutnud ma uut nädalat ära oodata, et taas orienteerumispäevakule minna, ja nii muutusid äkitselt minu iganädalasteks märksõnadeks elevus, ootusärevus ja põnevus.

Toimiv lahendus

Minu kannatamatusele tegi lõpu mobiilirakendus MOBO, mis tähendab lühidalt mobiilset orienteerumist, kus traditsioonilised abivahendid on asendatud tänapäevaste (nuti)seadmetega. Ehk minu telefon muutus korraga nn 3in1 seadmeks, asendades nii kaarti, kompassi kui ka märkeseadet, ja ma võisin vabalt valitud ajahetkel metsa orienteeruma minna. Niisugune rakendus on saadaval nii

Windows Phone’i, Androidi, iOS-i kui ka Nokia (Symbian) seadmetele. Kui ma olin rakenduse alla laadinud, sisestasin seadete alt kasutajanime. Selle alusel peetakse MOBO kodulehel mobo.osport.ee osalejate üle statistikat ning ilma selleta ei saa metsas kontrollpunkte märkida. Veebileheküljelt on võimalus näha reaalajas infot, kes, kus, millal ja milliseid kontrollpunkte on läbinud, kes on kõige usinamajad orienteerujad püsiradadel, millised on teiste rakenduse kasutajate kommentaarid radadele jne.

Teise sammuna otsisin ma valikust „Rajad” endale kõige lähema metsa, kuhu rakendust proovima minna. Eestis on neid praegu kokku 56.

Just selliselt tähistatud punkt tuleb orienteerujal metsas üles leida. Foto: Tarmo Klaar

Kuidas MOBO toimib?

Minu esimeseks valikuks osutus Rohuneeme ja sellega said mu tubased ettevalmistused tehtud. Kutsusin endaga kaasa paar sõpra, et värskes õhus liikumine veelgi meeldivamaks muuta. MOBO püsiradade üks plusse on see, et tegemist on valikorienteerumisega ehk kontrollpunktide võtmise järjekord ei oma tähtsust ja samuti ei ole kohustuslik kõigini jõudagi. Nii käisin minagi

Rohuneemes 22 tähisest läbi vaid kuus, mis oli paaritunniseks jalutuskäiguks täiesti piisav. Kui esimese hooga olin ma üksinda elevusest tulvil ja raiusin end läbi võsa kontrolltähiseni, siis üsna pea otsisid ka minu sõbrad suure põnevusega umbes meetripikkuse posti küljes olevaid puidust infotahvleid, millel on kirjas MOBO lühijuhend ja unikaalne QR-kood. Viimast on vaja märke tegemiseks, et ära registreerida sinu punktis kohalolek. Kui oled selle tahvli metsast üles leidnud, tuleb mobiiltelefonis valida kaardi paremalt ülevalt servast „Märge”, seejärel suunata kaamera QR- koodile ja niiviisi ongi kontrollpunkt registreeritud. Kusjuures kaamera fikseerib tähise juba umbes 30−70 cm kauguselt.

Tekitab sõltuvust

Pean tunnistama, et Rohuneeme mets on algajaile küllaltki raske, seepärast valisin järgmiseks väljakutseks Nõmme spordikeskuse püsiraja. Tol päeval tahtsin liita meeldiva kasulikuga ning jalgsimatka asemel ühendasin orienteerumise treeninguga. Nõmme spordikeskuse raja algus on kohe muruplatsi suurel infotahvlil ja metsast võib leida 11 punkti, mis on küllaltki lihtsalt leitavates asupaikades. Näiteks lähimad neist olid samas asuva tiigi kaldal ja Glehni lossi servas. Teised punktid on üles seatud nii, et teadlik silm leiab need, juhuslik möödakäija aga ei pruugi tähelepanu pöörata. Kordan veel, et nende puust infotahvlite otsimine tekitab tõsist sõltuvust. Mina läbisin kergel sörkjooksul kogu raja umbes poole tunniga. Nõmme raja pluss on see, et ta on küllaltki lihtne, hea harjutamiseks kõikidele algajatele, ka lastele, ja seda on täiesti võimalik läbida ka tavariietes.

MOBO tähised

Märke tegemist on võimalik esialgu proovida kodus demoraja abil. Selleks leia internetileheküljelt demoraja tähis, vali nutitelefonist MOBO demorada ja fikseeri märge. Nii lihtne ongi! Metsas ei tasu paanikasse sattuda, kui mõni kontrolltähis puudub, sest harvadel juhtudel kipuvad need kaduma pahatahtliku inimtegevuse tagajärgedel. Sellest tuleks vaid kodulehekülje vahendusel teada anda ja peagi puuduv tähis asendatakse. Mõne raja alumisest servast võid leida ka kasulikku informatsiooni kaardi eri värvide ja legendi kohta (vaata näiteks Nõmme spordikeskuse kaarti). Niiske ja vihmase ilmaga orienteeruma minnes soovitan kasutada läbipaistvat kilekotti oma telefoni kaitseks, sest ka läbi selle on võimalik telefoni juhtida ja QR-koodi pildistada.

Foto: Tarmo Klaar

Tegele, millal soovid

MOBO rakenduse puhul ei ole tegemist lihtsalt järjekordse mänguga telefonis. Erinevate kontrolltähiste otsimine pakub mõõdukat füüsilist koormust ning arendab kaardilugemise ja kompassi kasutamise oskust. Tänu püsiradade ja nutiseadmete olemasolule võib nüüd orienteerumisega tegeleda, millal ja kellega tahes ning seejuures täiesti tasuta. MOBO teenust saab kasutada ka erinevate ürituste läbiviimiseks, kas avalikul või spetsiaalselt ürituse jaoks tehtud rajal.

MOBO lisab päeva põnevust

Lisa põnevust oma päeva, muuda treeningud mitmekülgsemaks või veeda pere ja sõpradega meeldivalt aega metsas orienteerudes! mobo.osport.ee

Kõige rohkem MOBO kontrollpunkte asub Elva tervise- ja spordikeskuse orienteerumisrajal – 31, kõige vähem aga Tartu Raatuse kooli juures – 7. Lisaks asuvad püsirajad näiteks Nõmme spordikeskuses, Järve, Keila, Harku, Kääriku, Mammaste, Palivere, Pirgu, Pirita, Saku ja Vooremäe terviseradadel, Värskas, Valgerannas, Tähtveres, Rõuges, Rohuneemes, Raekülas, Perakülas, Paralepas, Nelijärvel, Narva Pähklimäel, Märjamaal, Mäetagusel, Lüllemäel, Laulasmaal, Laagris, Kilingi-Nõmmel, Haanjas, Jõulumäel, Elvas jne.

Tekst: Liisi Rist
Artikkel ilmus Ajakirjas SPORT 2017 jaanuaris