Inspireeriv Rita Gullord alustab 40ndates bikiinifitnessiga

Rita Gullord

Positiivsust ja sära kiirgav Rita (43) liitus möödunud sügisel FitModeli projektiga. Väljakutse käigus vabanes ta liigsetest kilodest, vormis lihaseid ja valmistub nüüd oma peamiseks eesmärgiks – kevadiseks bikiinifitnessi võistluseks. Rita soovitab kõigil rohkem liikuda ja täiel rinnal elu nautida.

Tegusa Eesti naisena asutas Rita eelmisel aastal koos abikaasaga Norras geodeesiaga tegutseva ettevõtte Gullord Geo Service. Rital on ka oma iluvaldkonna äri, mis hetke väjakutsete varjus oma aega ootab.

Sport on aga see, mis on Ritat lummanud aastakümneid. „Juba kooliajal tegelesin väga aktiivselt spordiga, kergejõustik oli minu põhiala. Käisin vabariiklikel võistlustel ja tegin ka mitmevõistlust. Huvitav on, et ma ei ole kunagi pidanud eriti pingutama. See on tulnud loomulikult ja ma ei mäleta, et oleksin hullult trenni teinud, aga tulemused olid.”

Rita tegi võistlusspordiga lõpparve laste sündides, tal on kaks täiskasvanud poega. „Olen alati kõigile öelnud, et sport on see, mida ma armastan. Ma võin väheste asjade kohta seda öelda, aga sport teeb mind tõesti õnnelikuks. Praegu on mind lummanud fitnessi maailm.”

FitModeli projektist sai Rita teada tänu sõbrannale ja oli üks esimesi, kes end osalema registreeris. Kui algselt oli plaan end koos sõbrannaga proovile panna, siis põneva teekonna võttis Rita lõpuks siiski üksi ette. „Olen üsna võistlushimuline ja maksimalist. Kui midagi teen, siis kogu südamega. Allahindlust ma ei tee ja tean, et kevadel olen kindlasti fitnessi laval.”

Rita Gullord
Aastal 2015 – siis kui Rita kaalunumber oli veel 95 …

Ülekaalust fitnessivormini

FitModel ei ole esimene väljakutse, millega Rital on tulnud viimastel aastatel silmitsi seista. Kaks ja pool aastat tagasi jättis ta maha suitsetamise ning sellest sai alguse kilode kogunemine, mis päädis kaalunumbriga 100. „Hakkasin kasvama, kuigi tegin trenni ja enda meelest sõin normaalselt. Aga tegelikult me enamasti ei teagi, et ei oska õigesti toituda.”

Püsivalt 95+ kilo kaaluv Rita tundis, et on tõsiselt suur, aga ei saa sellest jagu. Möödunud aasta augustis käis ta pojaga Hispaanias seljakotimatkal. Kahenädalase reisi lõpuks oli naine otsustanud, et peab kaalu langetama ja selleks abi otsima. „Pöördusin Erik Orgu poole ja alustasin septembri alguses. Esimese kolme kuuga kaotasin 13,5 kilo. Teadsin juba siis, et minu kaalulangetuse kulminatsioon peab olema fitnessi laval, sest see on aastaid mu unistus olnud.”

Lavavorm oleks punkt Rita pingutustele, tänaseks on ta kaalu langetanud juba ligi 20 kilo. Rita ütleb, sära silmis, et on väga õnnelik, et just FitModeli korraldajate Julia ja Kristinaga kokku sattus ning nende juhendamisel oma teekonda jätkab. „Ma olen ju käinud trennis, aga praegu julgen inimestele tõesti soovitada, et kui hakkate mingi spordiala või toitumisega tegelema, küsige kõigepealt spetsialistilt nõu. See on esimene reegel ja ülioluline, sest ma võin ju ise tehes kangi rebida, aga ei pruugi keha õigesti tunnetada.”

Iga gramm loeb

Rita nimetab ennast trennifanatiks. Varasemalt treenis ta kodus ja ostis endale kõik seadmed, mis võimalik. „Olen osa ajast Eestis ja osa Norras. Siin oli mul hea käia kodu kõrval MyFitnessi rühmatrennis, aga ära olles tegin ise trenni. Võtsin ühendust Egle Eller-Nabiga ja küsisin abi. Tema kavade järgi hakkasin treenima ja kuna olen olnud ise treenija, oskangi öelda, et on vaja juhendajat kõrvale.”

Rita tunnistab, et väsis vahepeal kaalulangetamisest ära ja püüdis vaid tagasilangusest hoiduda. Kevadeks on aga Ritale lavavormi saavutamiseks paika pandud eesmärk kaotada veel kaheksa kilo. Tema praeguses toitumiskavas on võrreldes Erik Orgu omaga rohkem just süsivesikuid. „Soovitan kaalulangetajatel ja sportijatel kasutada MyFitnessPali. See aitab hoida silma peal toiduainetel, mida iga päev tarbid. Mina olen äppi täiesti armunud ja panen iga asja sinna kirja.”

Rita

Tugev isiksus ja vorm

Rita jätkab soovitud eesmärgi suunas püüdlemist ja kevadel ootab teda ees Eesti-sisene bikiinifitnessi võistlus. „Praegu teen fitmodelli kategooriat, aga kuna mul on liiga suured lihased, jätkan bikiinifitnessis. Mul on looduse poolt tugev ülakeha ja kitsas puusajoon, nii et pigem ehitan natukene keha.” Oma tugevat ülakeha on Rita varasemalt isegi häbenenud. Juba aastaid tagasi arvas ta, et tema eeldused sobiksid hästi just kulturismiga tegelemiseks. „See tundus tõeline challenge ja mulle meeldib teha asju, mis panevad mind pingutama. Bikiinifitnessiga on samamoodi – ma ei saa enne rahu, kui olen selle ära teinud.”

Rita on tulevikku vaadates mõelnud, et tahaks olla selle ala ja spordiga seotud. Nooremana oli ta veendunud, et temast saab kehalise kasvatuse õpetaja või treener. Kahjuks läks aga teisiti ja Rita unistused lükkusid edasi.

Bikiinifitnessi raskustega on Rita kursis ja nimetab sellega tegelejaid samuti fanattideks. Terve 2017. aasta tegeles Rita väga aktiivselt spordiga ja treenis 5–6 korda nädalas. „Mul on veel palju minna, aga bikiinifitnessis on tugevad inimesed ning neid iseloomustavad püsivus ja sihikindlus. Ma olen ka tugev ja tahan seda saavutada.”

Rita kujundab oma päevi treeningute põhjal. Trenni spordiklubisse Sparta läheb ja sealt tuleb ta jalgsi. „Ma liigun palju, olen saanud kõndimise pisiku ja mul tuleb peaaegu 25 000 sammu päevas. Neli korda nädalas teen jõusaali, enne seda kerge soojenduse. Treening kestab kokku poolteist tundi ja mul on kolm erinevat treeningkava: õlad, selg, jalad. Pärast jõusaali on veel 20 minutit kardiot ja siis tuleb kolm kilomeetrit kõndi koju.”

RitaTäiusliku kleidi mõõtu

FitModeli projekti käigus saavad osalejad lisaks toitumise ja treeningute poolele teadmisi ja oskusi ka näiteks jumestamisest ja soengutegemisest. „Meil oli fotosessioon, firma Change kinkis kõigile selleks pesukomplektid. Toimus palju üritusi, partnerid korraldasid erinevaid seminare ja pakkumisi. Kehakliinikus tegime toksiinitesti, millega selgitati välja, kui terve sinu keha on. Sain teada, et olen ütlemata terve inimene, ja olin tulemusega väga rahul.”

Osalejate kaalumine ja mõõtmine toimus üle kahe nädala. Treenerid hoidsid silma peal ka MyFitnessPalil ja kui kaalulangust või mõõtude vähendamist ei olnud, kohandatati nii toitumis- kui treeningprogrammi. Rita tulemused olid püsivalt positiivsed. „Ma näen muutust – keskkoht on tekkinud ja ma saan kauneid kleite kanda. See on nii positiivne, kui saad selga panna riideeseme, mida oled väga tahtnud. Ka riidenumber hakkab M-ilt juba S-ile langema. See motiveerib kui näed kaalu langemist ja tead, et teed selle nimel tööd.”

Rita tunnistab, et kui tal tekib kerge stress, otsib ta kahjuks abi just toidust. Nälja korral näiteks šokolaaditüki järele haarates on tema piirid kerged kaduma. Sellepärast peab Rita oluliseks toidu kaasavõtmist ning väldib sellega mõtlematuid ja liigseid ampse.

MAtkamasSport tuli, et jääda

FitModeli projekt kestis 17. detsembrini, aga kevadise võistluseni hoiavad korraldajad Rital silma peal. FitModeli sügisene väljakutse ei olnud suunatud bikiinifitnessis lavale minekuks, vaid mõeldud parema vormi saavutamiseks. Kevadel algab uus projekt, mille eesmärk on bikiinifitness, ja selle tarbeks peab ka seal osaleda plaaniv Rita juba praegu tegelema poseerimise ja venitustega. Rita sõnul ei jää tal kahe projekti vahele hingetõmbeaega ja nii ongi hea, sest vastasel juhul ei jõua ta soovitud eesmärgini.

Pärast bikiinifitnessi lavale jõudmist on Rital kindel soov alaga edasi tegeleda. Kindlasti jätkab Rita spordi lainel ja hea vormi tulemusena ehk ka modellinduses. „Iial ei tea. Minuealisi naisi peaks rohkem inspireerima. Võtke ennast kätte, elage elu ning tehke midagi, mis teile meeldib ja naudingut pakub. Kõik saab alguse iseendast ja tuleks elada nii, et endal on hea olla. Kui oled ise õnnelik, suudad seda rõõmu ka teistele jagada.”

Rita soovitab FitModeli projekti, kuna selle eestvedajad on suurepärased juhendajad ja motiveerijad. Tema sõnul aitab kaasa ka toetav grupivaim. „Nii palju toimub kahe kuu jooksul, saab palju inspiratsiooni ja motivatsiooni. Selleks peab olema ka aega, aga see on valikute küsimus. Kõige olulisem on aga see, et sa ise seda tahad ja teed. Kui oled ise nõrk, siis teed selle projekti ära, aga ei saa tulemust.”

Fitmodeli Gala õhtu
Fitmodeli Gala õhtu

FitModel Project Estonia

Fitmodel Projekt on mõeldud naisele, kes soovib endale individuaalselt koostatud treenimise ja toitumise programmi abil saavutada oma unistuse keha. Projekti käigus juhendatakse, kuidas tunda ja armastada oma keha ning kuidas saavutada enesekindlus nii tavaelus kui laval võistlustel. FitModeli projektis saavad osaleda naised vanuses 21–50. Projekti eestvedajateks on Julia Smoli ja Kristina Nuut, kes on saavutanud väga häid tulemusi mitmetel rahvusvahelistel ilu- ja kulturismivõistlustel.

Tekst: Kadri Kütt

Fotod: erakogu / Anastasia Sulipa