Eesti judoka Jakob Vares: mind motiveerivad mu vastased

Jakob Vares (paremal)
Jakob Vares (paremal)

Tartumaalt pärit Jakob Vares alustas judoga viis aastat tagasi, kuid juba praeguseks on ta treeneri sõnul oma vanuseklassi tipus ning jahib rahvusvahelistel võistlustel medaleid, seades sihiks ka olümpia.

Eesti judoka Jakob Varese (16) elu käib hetkel trenni järgi. “Ärkan hommikuti varem, et enne kooli trenni jõuda. Õhtul teen kiirelt kooliasjad ära ja uuesti trenni,” räägib juba mitmetel Euroopa karikaetappidel medaleid noppinud noor judoka.

Jakob VaresJudo on Varese sõnul talle õpetanud enesedistsipliini ja vaoshoitust. „Ma ei lähe enam nii kiiresti närvi kui varem. Kui on mingi olukord, siis ma suudan ennast maha rahustada ja edasi minna. On küll raske, aga ma arvan, et see noorena õpitud distsipliin tuleb vanemas eas kasuks, sest siis on kergem teatud asju teha või kogeda,” leiab noor judoka ja lisab, et ka kaotustega tuleb ta nüüd paremini toime.

„Eelmisel aastal oli võistlustel ikka pisar silmas, kui kaotasin, ei rääkinud kellegagi pool tundi, olin üksinda ja nuuksusin kuskil nurgas, aga nüüd olen väga rahulik. Peab lihtsalt püsti tõusma, trenni edasi tegema ja analüüsima, mis sa valesti tegid.”

Lisaks gümnaasiumi õpingutele treenib Jakob Vares üheksa korda nädalas – kolm jõusaalitreeningut, üks ujumistreening ja viis judotreeningut. Noore sportlase suurimaks motivaatoriks on olla parem kui teised. Hetkel näiteks keskendub noor judoka  enda haardemaadluse parandamisele. „Kui ma peaks tundma, et ei taha täna trenni minna, siis mõtlen, et äkki tema treenib ja tunnen, et pean minema. Ma ei taha lõdvik olla. Alguses tegelesin judoga hobikorras, aga nüüd tahan ikkagi midagi saavutada ka,” tunnistab ta.

Enda suurimateks saavutusteks peab Vares Euroopa karikaetappide pronksmedaleid. „Mulle meeldib see tunne, kui sa võidad kedagi ilusa tehnikaga ja alistad kellegi. Euroopakatel ka – tõused matilt püsti ja vaatad, kuidas rahvas karjub.” Pikas perspektiivis on noore judoka eesmärgiks jõuda olümpiamängudele.

Vares maadleb kehakaalus kuni 90 kilogrammi ning tema suurimaks katsumuseks on leida endale treeningpartnereid. Enamasti peabki ta treenima kas endast raskemate või kergemate vastastega. Samuti leiab ta, et Eesti judokad võiksid rohkem kokku hoida, mitte ainult võistelda, vaid ka treenida koos, et  Eesti judo areneks edasi.

Judo on iidne Jaapani võistluskunst ning täna on judo maailma levinuim kahevõitlusala, mida harrastab ligi 30 miljonit inimest. Eestis tegutseb hetkel 40 judoklubi ning igapäevaselt harrastab judot umbes 6000 inimest vanuses 2-70 aastat. Alates 1964. aastast kuulub judo olümpiamängude programmi. Eesti judokatest on olümpial medalid võitnud Indrek Pertelson ja Aleksei Budõlin.

Allikas:  Eesti Judoliit