Miks minna motomatkale?

Motomatk

Mootorisport on paljudel Eestlastel sügaval hinges, sest kui oled juba tehnikale sõrme andnud, siis sellest pääsu ei ole. Õnneks saab varsti mootorrattahooaja avada ning miks mitte planeerida suveks ka üks äge motomatk?

Motosportlane ja tõeline motofänn Mart Lajal huvitus juba lapsena mootorispordist ja on terve oma teadliku elu alaga ka tegelenud. „Mu isa oli Tööjõureservide motoklubi juhataja ning temaga vahel tööl kaasas käies saingi bensiinilõhna ninna, sellest hetkest mootorrattad ka meeldima hakkasid,” jagab Mart mälestust.

Ringrajasõidus, motokrossis, superbike’is, mootorkelgukrossis ja maastikusõidus ehk enduros karikaid koju toonud Mart on ka esimene eestlane, kes esindas 2003. aastal Eestit Dakari maratonrallil. Tänaseks on Mart kõrgel tasemel võistlemise lõpetanud, kuid kohe kindlasti mitte mootorispordist kaugenenud. Iga päev KTM-i mootorrattaid ja varuosi müüv Mart tegeleb lisaks ka motomatkade korraldamisega.

Motomatk

Mis on motomatk?

Motomatk on matk, mille saab vastavalt soovile ja vajadusele ise kokku panna. Matka kestus on varieeruv, see võib olla üks päev, pikk nädalavahetus, terve nädal või kaks – kõik sõltub eesmärgist. Lisaks ajale tasub matka planeerida selle järgi, milliseid kohti näha soovitakse, ja sealt edasi on juba selge, kas tuleb asfaldimatk või natukene ekstreemsem sõit maastikul. Motomatka eelis on võimalus minna paikadesse ja sõita teedel, kuhu autoga alati ei pääse, tunnetades sealjuures vabadust ja lihtsalt nautida mootorrattaga sõitmist. Keskmine matka pikkus jääb tavaliselt 2000–5000 kilomeetri piiresse. Mart toob välja, et tema pikim matk on kestnud koguni 34 päeva. „Maha sai sõidetud 15 300 kilomeetrit ja marsruut oli Tallinnast Vladivostokki,” meenutab ta kogetut.

Matkahuvilisi jagub

„Eestis matkahuvilisi jagub, kuid automatkajaid on kindlasti rohkem kui motomatkajaid,” räägib Mart. Samas on ta veendumusel, et iga motorist paks ka motomatkamist proovima, et seejärel otsustada, kumb rohkem elamusi ja kogemust pakub. Kõige paremad motomatkade vastu huvi tekitajad on ikka need, kes ise sel alal kogenud on, seega tasub alati uute matjakate leidmiseks ja ala vastu huvi tekitamiseks kogemusi jagada.

Motomatk

Populaarsemad sihtkohad

Motomatku saab ette võtta kõikjale. Sihtkohad sõltuvad inimeste soovidest, ennekõike sellest, mida näha tahetakse või kui kauaks on plaanis puhkama minna. Inimesed on kõik erinevad, seetõttu on ka otsitavad seiklused igakord isemoodi. Sageli soovitakse minna paikadesse, kus varem pole käidud ja kuhu ehk tavalisele turismireisile ka ei läheks. Siiski on Mardi sõnul väljakujunenud ka populaarsemad sihtkohad, milleks on Nordkapp, Rumeenia, Horvaatia ja Itaalia Alpid.

Füüsiline ettevalmistus

Motomatk on kestvusala, kus hea füüsiline vorm tuleb kindlasti kasuks, kuid oluline on ka vaimne ettevalmistus. Matkale minnes peaks olema puhanud ja seikluseks valmis, sest ees ootavad pikad sõidud, kus und silma lasta ei tohi. Tegelikkuses on motomatk väga paindlik, sõida kas või 100 kilomeetrit päevas, ülejäänud ajal vaata ringi, söö või maga – kõik on igaühe enda valik. Loomulikult on ühes asendis pikalt istuda kurnav, kuid motomatka eelis ongi see, et saad puhkamiseks ja keha sirutamiseks peatuda, millal iganes soovid.

Motomatk

Matkama mitmekesi

Matk pakub palju võimalusi seikluseks, seda kas paaris, suurema pundiga või mootorrattaid jagades. Ühele mootorrattale mahub kahekesi kenasti ära, seega miks mitte seiklust jagada. Mootorratta tagamisel istmel sõitmisel on omad võlud, saab rohkem enda ümber toimuvat jälgida ning lihtsalt olla ja nautida. Eriti hea võimalus on see just neile kaasreisijatele, kes tahaksid seiklust kaasa teha, kuid mootorrattaluba ei oma.

Ole ootamatusteks alati valmis

Istuda tsikli selga, sõita ja nautida on üks lihtsam ja kindlasti ka mõnusam osa matkamisest. Ees võib aga oodata erinevaid takistusi, millega tasuks end enne reisi algust kurssi viia. Tegelikkuses saab paljusid probleeme ennetada, kuid tuleks valmis olla ka ettenägematuteks olukordadeks. Enne matkamaminekut on oluline kontrollida mootorratta tehnilist seisukorda. Kui laenutad spetsiaalse mootorratta, siis üldiselt muretsema ei pea, kõik vajalikud toimingud tehakse sinu eest, küll aga oleks hea, kui oleksid tehnikaga natukene kursis, et oskaksid ootamatute viperuste korral lahendusi leida. „Tore on see, et ükskõik kuhu satud, leiad alati kohalikke mootorrattainimesi, kes sind vajadusel aitavad,” julgustab Mart.

MotomatkIlmastikukindel varustus

Ilma pikalt ette ei ennusta, kuid tasub teada, et ühest riigist teise sõites võivad ilmaolud väga kiiresti muutuda. Selles, et soojas püsida, on väga oluline osa õigel varustusel. Mardi soovitusel tuleks muretseda endale korralikud ja ilmastikukindlad sõiduriided. Kõik oleneb muidugi ka reisi marsruudist, kuid pigem varustada end soojade riietega. Mootorratta seljas külmetades võib kogu matk oma võlu kaotada.

Jõukohane seiklus

Esmapilgul võib motomatk tunduda üpris kallis lõbu, kuid tasub lähemalt uurida, millised on võimalused, et see soodsalt ette võtta. Mootorratta ja vajaliku varustuse saab alati rentida (www.renditsikkel.ee), ööbimiskohad varem välja vaadata ja parimatele pakkumistele eelbroneeringud ära teha. Loomulikult on ka ekstreemsem, kuid rahakotile oluliselt soodsam võimalus ööbida telgis. Mootorrattaga pääsed paremini ligi looduskaunitele kohtadele, kus saab telgi üles panna ja ümbritsevat loodust nautida.

Pakub emotsioone

Motomatka üks peamisi eesmärke on näha ja kogeda ümbritsevat. „Just ümbritseva maailma lõhnad on see, mis eristab motoinimest autoga matkajast. Lillelõhn, viljavõtt ja laudad on ühed vähestest lõhnadest, mis end ninna pressivad,” räägib Mart isiklikest kogemustest. Oma parima mälestusena toob ta välja reisi Hispaania mägedesse, kus sai kohaliku juhi vedamisel enduroratastega matkamas käidud. „Hea seltskond, külakõrtsides ja kohvikutes söömine, lummavad vaated mägedest alla merele on need märksõnad, miks motomatk kas või üks kord elus ette võtta,” motiveerib Mart kõiki proovima.

Viis soovitust alustajale motomatkajale

Unusta foorumid, avasta ja seikle nii, nagu sina seda soovid!

Ära tee liigseid plaane, mine vooluga kaasa.

Esimest korda matkale minnes pea varustuse asjus nõu.

Võta kaasa kaamera (nutitelefon), sest ilmselt ootavad sind ees võrratud paigad.

Iga matk on seiklus, naudi seda!

Tekst: Taisi Kõiv

Fotod: Shutterstock.com / erakogu