Rannatennis – lihtne ja lõbus

Rannatennis

Rannatennis on just täpselt see ala, mida on nii suvel kui talvel mõnus harrastada. Paistku päike, sadagu taevast rahet – mängida saab alati!

Tänavu märtsis toimus esimene Beach Club Tennis Tournament ehk esimest korda said Teras Beachil kokku rannatennisistid ja võtsid mõõtu mõnusalt suvises sisehallis. Eelmise aasta lõpus avatud maja võõrustas õhtu jooksul pea 100 inimest, mis näitab, et eestlasele see uuelaadne mäng sobib. Talvekuudel ootavad soovijaid erinevaid sisehallid üle Eesti, kuid saabuval suvel on võimalused palju suuremad, sest mängida saab põhimõtteliselt igal liivaplatsil. Rannatennise „maaletooja” Ott Ahonen selgitab täpsemalt, mida selle ala harrastaja teadma peaks. Oma emotsioone ja kogemusi jagavad rannatennise harrastajad Säm Ulp ja Merli Kaus.

Rannatennis Terases

Mis spordialaga on tegu?

Ahonen: Tegu on Eestis üsnagi uudse pallimängualaga, mida mängitakse liival, rannavolle väljaku suurusel alal. Platsi jaotab kaheks 1,7 meetri kõrgune võrk ja seetõttu võib öelda, et rannatennis sarnaneb kõige enam sulgpalli ja veidi tennisega. Reketid on ilma keelteta ja lühemad kui tennises või sulgpallis. Mänguvahend on oranž laste tennispall, mis on 50% madalama rõhuga ning seepärast tavalisest tennispallist pehmem ja aeglasem.

Kellele rannatennis harrastamiseks sobib?

Ahonen: Rannatennis sobib harrastamiseks kõigile, kes omal jalal püsti seisavad. Tegemist on algaja jaoks üsna lihtsa mänguga, millega tutvust teha.Rannatennis on hea valik ka liigeseprobleemidega inimestele, kuna mäng toimub üldiselt pehmel liival ja see ei koorma liigeseid nii palju kui mõnel teise kattega väljakul mängimine.

Rannatennis

Mis varustust on vaja?

Ahonen: Mängimiseks on vaja sobivas suuruses rannaliiva või rannavolleplatsi ja võrku. Otse loomulikult on vaja mänguvahendeid ehk reketeid ja palle. Peamiselt harrastatakse paarismängu, seega on vaja ka sõbrad kaasa kutsuda.

Millised kulud rannatennisega kaasnevad?

Ahonen:Harrastamise kulud on suhteliselt madalad. Vajalikke tarvikuid saab tennisevarustust müüvatest kauplustest või internetipoodidest. Pallid maksavad paar eurot ja odavam reket on võimalik soetada umbes 50–60 euroga. Lisaks neile on olemas ka kaasaskantav võrgupostide komplekt, mille saab sobivasse kohta lihtsalt ka ise üles panna. Selliste komplektide hinnad sõltuvad suuresti pakkujast.

Rannatennis Terases

Kus rannatennist harrastada saab?

Ahonen:Harrastada saab suvel mitmes Eesti linnas. Rannatennise sünnilinnas Viljandis on näiteks Viljandi järve rannas püsivalt üleval kaks platsi, mis on tasuta kasutamiseks kõigile linnakodanikele. Erinevaid võimalusi on ka Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Võrus.

Talvel harrastamiseks on parimad võimalused Tallinnas uuel Teras Beachil. Teine sisehall asub Tartu lähedal Nõos. Neile lisaks on üks siseväljak ka Viljandis.

Mis omadusi rannatennisega tegelemine arendab?

Ahonen:Rannatennis arendab füüsiliselt nagu iga teinegi pallimäng. Peamiselt arendab see koordinatsiooni ja osavust. Liivas liikumine on tavapärasest raskem, seega areneb kiirus ja jalgades on rohkem jõudu. Vaimset poolt ükski selline mäng ise ei arenda, aga mängu kaudu on võimalik kindlasti ennast vaimselt igakülgselt treenida.

Merli Kaus
Merli Kaus

Miks rannatennis?

Ulp: Soe ilm, külm jook ja rannatennis on väga hea suvine kooslus. Eriti hea on rannatennise juures see, et põrget pole, seega sobib see iga tasemega inimesele.

Kaus: Rannatennis on mõnus ja fun! Olles ise tennisega viis aastat tegelenud, julgen väita, et rannatennis on kahtlemata lihtsam. Igaüks, kes on reketit spordiga seoses varasemalt käes hoidnud, suudab mängima hakata 15 minutiga. Treeningud on nii algajatele kui ka edasijõudnutele, seega soovitan kindlasti lisa uurida!

Tule mängima!

Järgmine Beach Tennis Tournament toimub Teras Beachil 12. mail. Registreerida saab siin.

Tekst: Laura Jaansen

Fotod: Ververidis Vassilis / Shutterstock.com / Rasmus Kooskora