5 põhjust tennist mängida

Meenutus suvisest turniirist

Tennis on kogu maailmas ülipopulaarne ja mitte ainult vaadatavuse poolest. Harrastustennisest ja selle tervislikkusest räägitakse üha rohkem, sest tennis sobib vähemalt viiel põhjusel väga hästi tervisespordiks.

Tennis on tervislik

Tänu oma mitmekülgsusele edestavad reketimängud tervislikkuselt nii jooksmist kui ka rattasõitu. Tund üksikmängu põletab meestel umbes 600 kalorit ja naistel 420 kalorit. The Guardian avaldas tennise tervisekasude kohta artikli, mis põhines Oxfordi ülikooli uuringul. 15 aasta jooksul vaadeldi 80 000 üle 30-aastase inimese sportimisharjumuste mõju suremusele. Nende sportimisharjumusi kõrvutades selgus, et reketialad vähendasid südame- ja veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski 56%, ujumine 41% ja aeroobika 36%. Seevastu jooksmine, rattasõit ja jalgpall suurendasid riski.

Margus Viigimaa
Margus Viigimaa

„Tennis annab südamele ja veresoontele vajaliku koormuse. Palju raskem on kuni kaks tundi järjest ilma tennisepalli ja hasardita joosta. Tennisemäng stabiliseerib ka närvisüsteemi ja aitab seetõttu igapäevaelus tähtsate ülesannete täitmisele paremini keskenduda,“ kinnitab tennise tervislikkust südamearst Margus Viigimaa, kes ka ise tennist mängib. „Tennis on olnud minu lemmikala juba lapsepõlvest, vaatasin ikka Toomas Leiuse ja Peeter Lambi mänge. Ise hakkasin mängima alles 40-aastaselt. Sealt edasi aga täie pühendumuse ja kirega. Mängin kolm korda nädalas ja käin aeg-ajalt turniiridel,“ räägib dr Viigimaa oma hobist. „Ei kujuta elu ilma selleta ettegi. Tennis on ala, milles on sportlikkus, kirg ja emotsionaalsus sulandunud tervikuks. Tenniseväljakult olen leidnud palju uusi sõpru.“

Tennis sobib igas vanuses inimestele

Tennist peetakse spordialaks, millega saab tegeleda 8–80-aastasena, aga tegelikult on see vahemik veelgi laiem. Tennisega alustada pole kunagi hilja. Moelooja Kairi Vilderson hakkas tennist mängima alles peale oma kolmanda tütre sündi, neljakümneselt. „Noorena tegelesin kergejõustikuga – olin sprinter – kuid mulle on alati meeldinud pallimängud ja eriti tennis. Kahjuks ei jõudnud ma laste ja oma ettevõtte kõrvalt varem sellega tegelema hakata.“

Seda intensiivsemalt on ta haaratud nüüd. „Ka kõik mu tütred harrastavad tennist. Mängin hea meelega oma vanemate tütardega, aeg-ajalt käime koos võistlemas. See on vahva ja aktiivne koosveedetud aeg. Ka nooremast tütrest, kes on praegu 8-aastane, tuleb kindlasti mulle äge tennisepartner,“ toob ta välja veel ühe põhjuse, miks seda mängu harrastada. Tennis on üks väheseid spordialasid, mida saavad koos mängida lapsed, vanemad ja vanavanemadki, sest füüsiline võimekus pole selles mängus sedavõrd oluline.

Allar Levandi ja Ago Markvardt
Allar Levandi ja Ago Markvardt

Tennis seob eri valdkondade inimesi

Tennisemängijate hulgast leiab inimesi igalt erialalt. Traditsioonilisi turniire korraldatakse arstidele, arhitektidele, ärimeestele jne. Tenniseliit korraldas teist aastat järjest Eesti meistrivõistluste raames meeleoluka võistkondliku turniiri, kus osalesid harrastustennisistidest avaliku elu tegelased: muusikud, näitlejad, poliitikud, olümpiasangarid, ärimehed ja teised oma ala tipud. Mõlemal korral on võitjateks kroonitud olümpiasangarite võistkond, kus tänavu mängisid Allar Levandi, Ago Markvardt, Indrek Sei ja Mart Poom.

Lisaks nimetatutele tegelevad tennisega näiteks Erki Nool, Gert Kullamäe, Aivar Kuusmaa, Ott Kiivikas jt. „Tennis annab piisavalt lühikese ajaga tervele kehale korraliku koormuse,“ nimetab endine kahevõistleja Markvardt põhjuse, miks tema tennisega tegeleb. „Eks sellel ole ka väikesed kõrvalnähud, näiteks põlvede ja hüppeliigeste valu, aga see ei takista järgmisel päeval uuesti väljakule minemast.“

„Avastasin enda jaoks tennise kaheksa aastat tagasi, kui sattusin juhuslikult sõpradega Saaremaale GOSpa-sse. Toimus väike turniir ja mind kui algajat pandi paari toreda tennisistiga, kes päästis ära kõik minu alla arvestust löögid,“ meenutab Markvardt. „Samal suvel pandi alus tenniseklubile Pallas ja sellest alates olen vahelduva eduga mänginud. Ma ei pea tingimata olema võistlustel võitja, kuigi tuleb tunnistada, et võita on väga meeldiv. Põhiliselt toob mind üritustele tagasi ikkagi seltskond!“

Tennis on seltskondlik mäng

Tervisesporti on ikka parem harrastada sõbraga. Jooksmine, ujumine, rattasõit ja suusatamine on individuaalsed ning seltskondlik osa piirdub vestlusega riietusruumis. Tenniseväljakul on suhtlemist rohkem. Seevastu suhtlusmängudes, nagu korv- ja jalgpallis, on ebaühtlase tasemega mängijatel vigastused vilkad tulema. Tenniseks pole vaja kokku ajada kogu meeskonda, piisab kahest ja paarismängu puhul neljast inimesest.

Kristen Michal meenutab, kuidas ta tennise juurde sattus. „Kümmekond aastat tagasi leppisime sõpradega kokku, et proovime tennist mängima hakata. Mõni oli lapsepõlves isegi puust reketit ja palli näinud, enamik vist mitte niigi palju. Alustasime Pirita TOP-is, organiseerisime treener Taavi ja nii see algas. Peale mõneaastast harjutamist hakkas meie ettekujutus oma laitmatust tehnikast ja palli liikumissuunast peaaegu samasse raami mahtuma. Iseäranis graatsilised olid liblikakujulised löögitehnikad, mida treener naeruga võideldes kohe kindlasti omaks ei tunnistanud. Nüüdseks on see sõpruskondade ja mänguseltskonna ring laienenud, ja praegu käivitatakse näiteks Riigikogu meeskonda. Eks aeg näita, kas sellest saab FC Toompea ja Toompea korvpallikoondise vääriline spordiseltskond.“

Tarvo Krall
Tarvo Krall

Tennis on ilus ja intelligentne

Tennis on intelligentne mäng, mida mängides saad end välja lülitada argimõtetest. See on kombinatsioon füüsilisest koormusest ja strateegiast. Kui sul on enne iga lööki olemas plaan ja kui oskad vastase mängu lugeda, on palju lihtsam. Rapsides kaugele ei jõua ja võidab see, kes kavalamalt mängis.

Tennises tuleb olla aus ja viisakas. Harrastustennises on mängija ise joonekohtunik ja palli õigesti lugemist nõuab tenniseetikett, nii nagu ka võrgutripsust või raamiga löödud löökide pärast vabandamist ja pärast mängu kätlemist.

Ei tea, kas ette kirjutatud reeglite ja etiketi või millegi muu pärast, aga kokkuvõttes on tennis üks ilus mäng. Tennist on ilus vaadata ja põnev mängida. Kui „kummaline“ punktiarvestus välja jätta, on tegemist väga lihtsa spordialaga. Ja mida rohkem sa reeglitesse ja löökidesse süvened, seda kaasahaaravamaks see intelligentne mäng muutub. Harrastus peabki olema huvitav!

Tekst: Külli Värnik

Fotod: Eesti Tennise Liit